Οι διαδρομές ζωής του ακούραστου Γιάννη Παντατοσάκη

Αν υπάρχει μια φιγούρα -σήμα κατατεθέν των αγώνων δρόμου που διεξάγονται στην Κρήτη τις τελευταίες δεκαετίες, αυτή έχει αναμφισβήτητα τη μορφή του Γιάννη Παντατοσάκη.


Ο ακούραστος και γεμάτος ζωντάνια έφορος αγώνων του Ομίλου Υπεραποστάσεων Κρήτης συμπλήρωσε φέτος 40 χρόνια από την πρώτη του συμμετοχή σε Μαραθώνιο και το γιόρτασε με τον τερματισμό στην αυθεντική διαδρομή της Αθήνας, αφιερώνοντας το μετάλλιο στον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλλονής Πεδιάδος, το χωριό στο οποίο γεννήθηκε.

Η πρώτη συμμετοχή στον Μαραθώνιο της Αθήνας (6/10/1979)

Ο 59χρονος σήμερα Γιάννης Παντατοσάκης είναι από τους πιο παλιούς εν ενεργεία Μαραθωνοδρόμους Βουνού στην Ευρώπη αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι έχει παρακινήσει πάρα πολύ κόσμο με τις δράσεις του και την ενεργό συμμετοχή του σε εκατοντάδες αγώνες, να ακολουθήσει το δρομικό κίνημα που ραγδαία εξαπλώνεται στη χώρα μας. Ο ίδιος ξεκίνησε να τρέχει, όχι από μόδα, αλλά από αγάπη προς την άθληση, σε εποχές που οι δρομείς ήταν σχεδόν δακτυλοδεικτούμενοι. Το πάθος του για τον αθλητισμό μεγάλωνε χρόνο με τον χρόνο κι έτσι κατέκτησε τις κορυφές όλης της Κρήτης (και πολλές στην υπόλοιπη χώρα), διασχίζοντας τα βουνά και «καταπίνοντας» ατελείωτα χιλιόμετρα απαιτητικών διαδρομών.

Δύο φορές τερμάτισε τρίτος στον Μαραθώνιο του Ολύμπου

«Ξεκίνησα στα 12 γιατί έτρεχαν τα ξαδέρφια μου, δεν είχα στόχο τον πρωταθλητισμό. Οι περισσότεροι εκείνα τα χρόνια έτρεχαν για να εξασφαλίσουν μία επαγγελματική αποκατάσταση και μετά τα παρατούσαν. Οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες αλλά ποτέ δεν απογοητεύτηκα. Η μητέρα μου ήταν πάντα κοντά μου και την ευχαριστώ πολύ για τη στήριξη. Όπως και τους αθλητές, με τους οποίους είχα έναν υγιή συναγωνισμό. Ποτέ δεν τους είδα ως αντιπάλους», τονίζει στην «Π» γεμάτος συγκίνηση ο Γιάννης Παντατοσάκης, ο οποίος έβγαλε στον ΟΦΗ το πρώτο του δελτίο το 1977, με προπονητή τον Γιώργο Δραμουντάνη και το 1990 μεταπήδησε στη ΓΕΗ. Δύο χρόνια αργότερα (1992) υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Ομίλου Υπεραποστάσεων Κρήτης, τον οποία πιστά υπηρετεί μέχρι σήμερα.

Τα μεγάλα ρεκόρ

Από το 1979 μέχρι σήμερα, ο Γιάννης Παντατοσάκης έχει συμμετάσχει σε περισσότερους από 500 αγώνες δρόμου και βουνού, μεταξύ των οποίων 50 Μαραθώνιοι και άλλοι τόσοι Υπερμαραθώνιοι. Έχει λάβει επίσης μέρος σε ποδηλατικούς αγώνες, σε ορειβασίες και πεζοπορίες στην Ελλάδα, στην Αυστρία, στην Ελβετία και στην Κύπρο. Έχει αναδειχθεί δύο φορές τρίτος νικητής στον δύσκολο διεθνή ορειβατικό Μαραθώνιο του Ολύμπου το 1991 και το 1998. Το ατομικό του ρεκόρ σε Μαραθώνιο είναι 2.58.50 στη Ρόδο τον Απρίλιο του 1994. Στην Κλασική διαδρομή, το ρεκόρ του είναι 3.15.40 (από το 1999) ενώ σε Ημιμαραθώνιο η καλύτερη προσωπική του επίδοση είναι, 1.22.30.

«Για μένα το τρέξιμο ήταν και παραμένει τρόπος ζωής.

Η ευεξία που προσφέρει είναι ασύγκριτη. Έκανα πολλούς φίλους στους αγώνες, γνώρισα μέρη και κουλτούρες που αλλιώς δεν θα είχα τη δυνατότητα. Είμαι ευτυχισμένος και γεμάτος για όσα πέτυχα στην αθλητική μου καριέρα και προσπαθώ να μεταδώσω το πνεύμα του υγιή συναγωνισμού και στα νέα παιδιά». Όσο για τα… μυστικά του καλού δρομέα, οι συμβουλές του Γιάννη Παντατοσάκη, είναι: «Σίγουρα η σωστή διατροφή, καλός ύπνος και βασικό στοιχείο είναι η καλή ψυχολογία πριν τον αγώνα».

«Ψυχή» των διοργανώσεων

Σε οργανωτικό επίπεδο, ο Γιάννης Παντατοσάκης έχει συμμετάσχει εθελοντικά σε περισσότερες από 400 αθλητικές εκδηλώσεις από το 1986 μέχρι σήμερα.

Στις 25/10/1998, διέσχισε τον νομό Ηρακλείου, δια μέσου του Ψηλορείτη. Ο Υπερμαραθώνιος αυτός βουνού είναι ο πιο δύσκολος που έχει οργανωθεί στην Ευρώπη. Με αφετηρία τα Μάταλα και περνώντας από Πιτσίδια, Φαιστό, Βώρρους, Μαγαρικάρι, Καμάρες, ανεβαίνοντας στην κορυφή του Ψηλορείτη (υψόμετρο 2.456μ.) και κατεβαίνοντας το Οροπέδιο Νίδας, ανεβαίνοντας στην κορυφή του Σκίνακα, κατεβαίνοντας στο δάσος Βρωμόνερο και περνώντας από το μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης, τον Κρουσώνα και το Γάζι, τερμάτισε στο Ενετικό Φρούριο Κουλέ. Η διαδρομή αυτή είναι περίπου 95χλμ. και έγινε σε 15 ώρες και 35 λεπτά. Έχει οργανώσει επίσης τον δεκαήμερο Τάλως Υπερμαραθώνιο Βουνού (500χλμ.), με αφετηρία την Ι. Μ. Χρυσοσκαλίτισσας της Επαρχίας Κισσάμου του Νομού Χανίων και διασχίζοντας την Κρήτη μέσω των υψηλότερων κορυφών, τερμάτισε στο Μινωικό Ανάκτορο της Κάτω Ζάκρου. «Όλη η Ελλάδα διαθέτει πανέμορφες διαδρομές αλλά για μένα η Κρήτη είναι ξεχωριστός και ευλογημένος τόπος. Έχω ανέβει πάνω από 100 φορές στην κορφή του Ψηλορείτη και κάθε φορά που πηγαίνω νιώθω ότι είναι η πρώτη. Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη του Ο.Υ. Κρήτης που με στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλλονής και τον Καφέ Δανδάλη που είναι δίπλα μου διαχρονικά».

Ιστορικοί αγώνες έχουν εμπνευστή τον Παντατοσάκη

Ο Γιάννης Παντατοσάκης είναι εμπνευστής και οργανωτής σε πολλούς ιστορικούς και πολιτιστικούς αγώνες δρόμου, τιμώντας ιστορικά πρόσωπα και τοπωνύμια της Κρήτης.

Οι σημαντικότεροι από αυτούς είναι οι εξής:

1) Παπατζιρίτειος Δρόμος 21.000 μ. στον Δήμο Αρκαλοχωρίου

2) Δασκαλογιάνειος Δρόμος 19.000 μ. στον Δήμο Σφακίων

3) Καζαντζάκειος Δρόμος 7.000 μ. στον Δήμο Καζαντζάκη

4) Δρόμος θυσίας Μιλάτου 11.500 μ. στη Μίλατο

5) Δρόμος Κουδουμά 23.000 μ. στον Δήμο Κοφινά

6) Δικταίος Δρόμος 24.000 μ. στο Οροπέδιο Λασιθίου

7) Κορνάρειος Δρόμος 10.000 μ. στον Δήμο Σητείας

8) Μινωικός Δρόμος 70.000 μ. Φαιστός-Κνωσός

9) Τάλως 500 χλμ. διάσχιση της Κρήτης

10) Νικηφόρειος Ημιμαραθώνιος Δρόμος 21.000 μ. στον Δήμο Τεμένους

11) Αρέτιος Δρόμος 14.500 μ. στο Μεραμπέλλο

12) Χαμέζιος Δρόμος 8.200 μ. στο Χαμέζι Σητείας

13) Δρόμος θυσίας (Μάχης Κρήτης) 6.500 μ. στον Δήμο Αγ. Βαρβάρας

14) Ημιμαραθώνιος Δρόμος Καλαμαύκας 21.100 μ. στον Δήμο Ιεράπετρας.

15) Μυρογιάννειος Δρόμος 10.000 μ. στον Δήμο Κοφινά

16) Αναβίωση αγώνα Κνώσειου δρόμου στον Δήμο Ηρακλείου και Λαβυρίνθιου Δρόμου στη Μεσσαρά

17) Συνδιοργανωτής του Ιδαίου Δρόμου στον Δήμο Ανωγείων.