ΟΦΗ: Μετεξεταστέος στην Λαμία,  στο μάθημα της άμυνας

«Μας έκανε καλό η διακοπή» είχε πει πριν από την αναμέτρηση της Λαμίας ο Μίλαν Ράσταβατς. Στο γήπεδο, ωστόσο, φάνηκε ότι καμιά βελτίωση δεν έφερε  στον ΟΦΗ η διακοπή, τουλάχιστον στα κομμάτια του παιχνιδιού που υστερούσε:  αμυντική λειτουργία, διαχείριση των αγώνων όταν προηγείται και αμυντικό τρανζίσιον. Σε όλα αυτά έμεινε μετεξεταστέος σαν μαθητής Γυμνασίου, αφήνοντας άλλους δυο βαθμούς να πάνε χαμένοι. Πάμε να δούμε, ένα προς ένα τα κακώς κείμενα του ΟΦΗ στο παιχνίδι της Λαμίας, το οποίο αν και μπορούσε να το κερδίσει, λίγο έλειψε να του φύγει μέσα από τα χέρια στο τέλος και η ισοπαλία.

Σε ότι αφορά την διαχείριση αγώνων  όταν είναι μπροστά στο σκορ το λάθος που έκανε με Ατρόμητο, Παναιτωλικό, Πανσερραικό, Καλλιθέα, επανέλαβε για 5η φορά στο πρωτάθλημα κόντρα στην Λαμία. Από αυτά τα παιχνίδια κέρδισε μόνο στις Σέρρες σε ένα ματς που έμοιαζε πολύ με το τελευταίο, με την διαφορά ότι τότε ο ΟΦΗ βρήκε το γκολ της νίκης στο τέλος.  Κόντρα στην Λαμία μπήκε καλά, κέρδισε πέναλτι πριν συμπληρωθούν τα δυο πρώτα λεπτά(1΄56΄΄) και άνοιξε το σκορ στο 4΄από την άσπρη βούλα με τον Φούντα, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω έκανε την ίδια εκτέλεση όπως με τον Πανσερραικό. Τι καλύτερο για ένα εκτός έδρας παιχνίδι αλλά για τον ΟΦΗ αυτό δεν ισχύει είτε με Δέλλα στον πάγκο είτε με Ράσταβατς. Μετά το 15΄και το δοκάρι που είχε ο Μπόρχα Γκονθάλεθ για το 0-2 η Κρητική ομάδα εξαφανίστηκε από το γήπεδο. Ήταν το ίδιο διάστημα που ο Φούντας έμπαινε και έβγαινε από το γήπεδο λόγω του τραυματισμού του: δεν είναι σίγουρο αν η απόδοση της επηρεάστηκε από αυτό αλλά από το 15΄μέχρι και το 40΄ άφησε χώρο και χρόνο στην Λαμίανα οργανώσει το παιχνίδι της και τελικά να φτάσει στην ισοφάριση. Είναι δε χαρακτηριστική η φάση του 1-1 όπου οι γηπεδούχοι άλλαξαν την μπάλα ανενόχλητοι εννιά φορές όπως ανενόχλητος έκανε την σέντρα από δεξιά ο Ντεντάκης και αμαρκάριστος μέσα στην περιοχή πήρε την κεφαλιά για το γκολ ο Βλαχομήτρος. Η ζημιά έγινε και ως φαίνεται έπρεπε να συμβεί για να «ξυπνήσει» τους παίκτες του Ράτσαβατς από τον λήθαργο. Στο τελευταίο πεντάλεπτο του πρώτου μέρους μια φορά ο Αποστολάκης, ο οποίος από το 26΄είχε πάρει την θέση του τραυματία Φούντα, από πάσα του Νους και μια ο Μπάκιτς μετά από φάουλ του Σενγκέλια αστόχησαν από ευνοικές θέσεις. Οι ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια ισόπαλες στο σκορ αλλά με την Λαμία να έχει ποσοστό κατοχής 53%.

Στο β΄ μέρος ο ΟΦΗ μπήκε με διάθεση να χτυπήσει το ματς. Με τον Νους να ανεβάζει στροφές, τον Αποστολάκη να «ζωντανεύει» σε σχέση με το «αόρατο» παιχνίδι του στο α΄ ημίχρονο και  τον Σαλσέδο να είναι πολύ πιο  δραστήριος, πήρε την κατοχή(στο τέλος έφτασε στο 59%) δημιούργησε αρκετά ρήγματα αλλά αυτό που του έλειψε ήταν η σωστή επιλογή στην πάσα και στην τελική προσπάθεια. Σε αυτό το διάστημα έφτασε τέσσερις φορές πολύ κοντά στο γκολ και στις τρείς από αυτές δεν κατάφεραν οι παίκτες του να σκοράρουν ελέω Γιαννούτσου: ο 26χρονος στόπερ της Λαμίας  λες και είχε μαγνήτη και κολλούσε την μπάλα πάνω του στις προσπάθειες του Σαλσέδο στο 70΄του   Νους στο 79΄, και  του Σενγέλια στο 87΄ ενώ άλλη μια φορά επενέβη σωτήρια ο τερματοφύλακας της Λαμίας ο Ρατόν στην κεφαλιά του Σίλβα στο 81΄.

Ο Ράσταβατς από την πλευρά του φάνηκε αρκετά διστακτικός ενώ έδειξε να μην εμπιστεύεται όλους τους παίκτες το ίδιο.  Στις αρχικές του επιλογές δεν πείραξε ενδεκάδα και σχηματισμό κάνοντας μόνο μια αλλαγή σε  σχέση με το ματς με την Καλλιθέα (Καραχάλιος αντί Μπαίνοβιτς) αλλά στην διάρκεια του αγώνα εκτός της αναγκαστικής αλλαγής του Φούντα με τον Αποστολάκη στο 26΄ και την (σωστή) αλλαγή του Χατζηθεοδωρίδη με τον Αμπάντα στο 77΄ έκανε δυο κινήσεις που προκάλεσαν ερωτηματικά για τον χρόνο που επέλεξε: έριξε στο ματς στο 90΄τους Ριέρα, Γιούνγκ στις θέσεις των Νους, Σαλσέδο σε μια στιγμή που ο ΟΦΗ επιτίθετο και απειλούσε την Λαμία κυρίως με αυτούς τους δυο παίκτες. Στα 4΄των καθυστερήσεων ο ΟΦΗ απενεργοποιήθηκε επιθετικά και όχι μόνο αλλά παραλίγο στο τέλος να χάσει και το ματς σε νεκρό χρόνο.

Η αμυντική του λειτουργία ήταν και πάλι σε χαμηλά για τους στόχους του στάνταρ. Για ένα ακόμα παιχνίδι δεν μπόρεσε να κρατήσει το μηδέν στην άμυνα. Νωρίτερα στην σεζόν πήρε νίκες στηριζόμενος στην επίθεση του(με Βόλο 3-1, Άρη 3-2, Πανσερραικό 3-2, ΠΑΟΚ 2-1). Ο επιθετικός οίστρος, ωστόσο, κάποια στιγμή σταμάτησε με συνέπεια να μην έρχονται πλέον τα τρίποντα. Ο ΟΦΗ έχει δεχθεί 20 γκολ  στο πρωτάθλημα και έχει την 2η χειρότερη άμυνα μετά τον Πανσερραικό(22) ενώ αν προσθέσουμε και το κύπελλο έχει δεχθεί συνολικά 22 γκολ σε 14 επίσημα ματς(1,5 γκολ μ.ο ανά αγώνα). Κόντρα στην Λαμία επέτρεψε συνολικά 10 τελικές, οι 3 εκ των οποίων στην εστία.

Συν τοις άλλοις δεν λειτούργησε ιδανικά ούτε αυτή την φορά το αμυντικό  τρανζίσιον.  Δυο  μεγάλες φάσεις έκανε η Λαμία στο β΄ μέρος που ο ΟΦΗ είχε την υπεροχή και αμφότερες δημιουργήθηκαν από λάθη στην μεσαία γραμμή και κακό αμυντικό τρανζίσιον. Η πρώτη στο 72΄από το λάθος του Καραχάλιου που έδωσε την μπάλα στον Φουρτάδο κι αυτός έβγαλε γρήγορα τον Γκουίντο σε θέση βολής με τον τελευταίο να αστοχεί στο τετ-α-τετ με τον Ναούμοφ. Η δεύτερη στις καθυστερήσεις με τον Φουρτάδο να φεύγει στην κόντρα,  να πλαγιοκοπεί την δεξιά πλευρά και να βγάζει την σέντρα. Η μπάλα κατέληξε  στον Νούνιες ο οποίος απέφυγε τον Μπάκιτς που απλά κοιτούσε και έκανε το σουτ για να διώξει ο Ναούμοφ σε κόρνερ. Ευτυχώς για τον ΟΦΗγιατί, διαφορετικά, θα είχαμε εμφράγματα…

Συμπερασματικά:  αν δεν διορθώσει τα αμυντικά του προβλήματα δεν μπορεί να πάει μακριά ο ΟΦΗ. Ένα παραπάνω τώρα που έρχονται δυο ματς «φωτιά» στο ηράκλειο με Ολυμπιακό και ΑΕΚ και ενδιάμεσα το κρίσιμο ματς κυπέλλου στον Βόλο.

Υστερόγραφο: Στο ματς με τον Αστέρα στην Τρίπολη ο Ράσταβατς έβαλε τον  Νέιρα στο 84΄ όταν το ματς είχε κριθεί με το σκορ στο 3-0. Με την Λαμία που ο ΟΦΗ κυνηγούσε το δεύτερο γκολ της νίκης ο Αργεντίνος που μπορεί να κρατήσει μπάλα και να μοιράσει δεν χωρούσε στα πλάνα του ούτε για ένα 10λεπτο;