Στα γήπεδα της Κίνας αρχίζει σήμερα η γιορτή του 18ου Παγκοσμίου Κυπέλλου Μπάσκετ, μία διοργάνωση που αναμένεται να καθηλώσει τους φίλους του αθλήματος, μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου που θα πέσει η αυλαία. Φυσικά από το… πάρτι δεν θα μπορούσε να λείψει η Εθνική ομάδα που φιλοδοξεί, μετά από αρκετά χρόνια αποτυχιών, να επιστρέψει στις μεγάλες διακρίσεις.
Με ηγέτη τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, που πλαισιώνεται από αρκετούς έμπειρους παίκτες, οι οποίοι έχουν κάνει …χώρο στον MVP του ΝΒΑ, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δίκαια συγκαταλέγεται μέσα στα 4-5 φαβορί για το βάθρο των μεταλλίων.
Η τετράδα λοιπόν είναι ένας ρεαλιστικός στόχος, όπως έχουν πάει τα σταυρώματα. Πιθανοί αντίπαλοι στην οκτάδα, μία εκ των Γαλλία, Λιθουανία, Αυστραλία. Δύσκολοι αντίπαλοι, αλλά η Ελλάδα με Γιάννη και με υγιή τον Σλούκα μπορεί να τους αποκλείσει.
Από εκεί και πέρα τα πάντα γίνονται, σε μία διοργάνωση που έχει πολύ καλές ομάδες αλλά όχι κάποια ανίκητη. Ακόμα και οι ΗΠΑ των πολλών απουσιών δείχνουν αδυναμίες…
Ο ρούκι Σκουρτόπουλος
Ρούκι σε μεγάλες διοργανώσεις (ως πρώτος προπονητής) είναι ο Θανάσης Σκουρτόπουλος. Ο Έλληνας κόουτς στα 54 του χρόνια έχει μπροστά του τη μεγαλύτερη πρόκληση της προπονητικής του καριέρας. Ούτε λίγο ούτε πολύ έχει περάσει από τον πάγκο 12 ομάδων στην Ελλάδα (μεταξύ των οποίων και ο ΟΦΗ).
Στην Εθνική έχει την τύχη να κοουτσάρει ένα πλούσιο ρόστερ, αλλά στα προκριματικά, που χρειάστηκε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά με παίκτες από τις εφεδρείες, τα κατάφερε περίφημα.
Πρεμιέρα με Μαυροβούνιο
Η Εθνική μας θα μπει αύριο στη «μάχη» του Παγκοσμίου, με πρώτο αντίπαλο το Μαυροβούνιο. Μια ομάδα με ταλέντο αλλά σίγουρα όχι ικανή για να μας προβληματίσει ιδιαίτερα.
Ο 6ος Όμιλος συμπληρώνεται από τη Ν. Ζηλανδία και τη Βραζιλία, δύο ομάδες που θέλουν προσοχή. Εξυπακούεται ότι στόχος της ελληνικής ομάδας είναι το 3Χ3 στην πρώτη φάση για να έχει θεωρητικά πιο βατό δρόμο μέχρι την οκτάδα.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του 6ου Ομίλου:
Κυριακή 1/9
Ν. Ζηλανδία – Βραζιλία, 11π.μ.
Ελλάδα – Μαυροβούνιο, 3μ.μ.
Τρίτη 3/9
Μαυροβούνιο – Ν. Ζηλανδία, 11π.μ.
Βραζιλία – Ελλάδα, 3μ.μ.
Πέμπτη 5/9
Βραζιλία-Μαυροβούνιο, 11π.μ.
Ελλάδα- Ν. Ζηλανδία, 3μ.μ.
Η προϊστορία
Η Εθνική μας θα πάρει μέρος για όγδοη φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο μπάσκετ και η αλήθεια είναι ότι έχει πολύ καλή προϊστορία στη διοργάνωση.
Ξεχωρίζει φυσικά το αργυρό μετάλλιο το 2006 στην Ιαπωνία, με την ιστορική νίκη επί των ΗΠΑ στον ημιτελικό της Σαϊτάμα. Έχουμε ακόμα να επιδείξουμε δύο τέταρτες θέσεις, μία έκτη, μία ένατη, μία δέκατη και μία ενδέκατη.
ΟΙ ΗΠΑ και η Γιουγκοσλαβία με 5 κατακτήσεις είναι πρώτες στη λίστα, τρία χρυσά μετάλλια έχει η Σοβιετική Ένωση. Δύο πρωτιές μετρά η Βραζιλία και από μία η Αργεντινή με την Ισπανία.
Αναλυτικά οι θέσεις της ελληνικής ομάδας στα Παγκόσμια Κύπελλα:
Έτος (Διοργ. Χώρα) Θέση
1986 Ισπανία 10η
1990 Αργεντινή 6η
1994 Καναδάς 4η
1998 Ελλάδα 4η
2006 Ιαπωνία 2η
2010 Τουρκία 11η
2014 Ισπανία 9η
Το ρόστερ της Εθνικής
Ο δρόμος προς τον τελικό
Οι 32 μονομάχοι έχουν χωριστεί σε οκτώ ομίλους και οι δύο πρώτες από κάθε γκρουπ, θα συνεχίσουν στη φάση των «16», στην οποία θα συγκροτηθούν τέσσερις όμιλοι. Οι ομάδες στους «16», κουβαλούν όλα τα αποτελέσματα από την α’ φάση, ενώ οι εθνικές που ήταν μαζί στην α’ φάση θα είναι μαζί και στη β’, αλλά δεν θα ξαναπαίξουν.
Οι δύο πρώτες ομάδες από κάθε όμιλο της β’ φάσης θα συνεχίσουν στα πλέι οφ, τα οποία θα διεξαχθούν με νοκ άουτ παιχνίδια ως και τον τελικό της 15ης Σεπτεμβρίου. Οι οκτώ ομάδες από τη β΄ φάση που δεν θα περάσουν στα πλέι οφ, θα παίξουν για τις θέσεις 9-16. Αυτές που θα τερματίσουν στην 3η θέση των ομίλων της β’ φάσης θα αγωνιστούν για τις θέσεις 9-12, ενώ οι τέταρτες για τις 13-16. Αγώνες κατάταξης φυσικά θα υπάρχουν και για τις θέσεις 5-8, αλλά και τις 17-32.
Για τις θέσεις 17-32 μάλιστα θα συγκροτηθούν τέσσερις όμιλοι με τις ομάδες που δεν κατάφεραν να προκριθούν στους «16», ενώ θα μεταφερθούν όλα τα αποτελέσματα από την πρώτη φάση. Οι πρώτες ομάδες, οι δεύτερες, οι τρίτες και οι τέταρτες ομάδες των νέων γκρουπ εν συνεχεία, θα παίξουν για τις θέσεις 17-20, 21-24, 25-28 και 29-32 αντίστοιχα.
Τα οκτώ Γκρουπ της Α’ φάσης
1ος όμιλος
Ακτή Ελεφαντοστού, Πολωνία, Βενεζουέλα, Κίνα.
2ος όμιλος
Ρωσία, Αργεντινή, Ν. Κορέα, Νιγηρία.
3ος όμιλος
Ισπανία, Ιράν, Πουέρτο Ρίκο, Τυνησία.
4ος όμιλος
Αγκόλα, Φιλιππίνες, Ιταλία, Σερβία.
5ος όμιλος
Τουρκία, Τσεχία, ΗΠΑ, Ιαπωνία.
6ος όμιλος
Ελλάδα, Ν. Ζηλανδία, Βραζιλία, Μαυροβούνιο.
7ος όμιλος
Δομινικανή Δημ., Γαλλία, Γερμανία, Ιορδανία.
8ος όμιλος
Καναδάς, Σενεγάλη, Λιθουανία, Αυστραλία.
Τα αστέρια που θα λάμψουν στην Κίνα
Δεν είναι λίγα τα μεγάλα ονόματα του Παγκοσμίου μπάσκετ που αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση για διάφορους λόγους. Κυρίως οι πρωτοκλασάτοι παίκτες του ΝΒΑ αλλά και αρκετοί Ευρωπαίοι. Ωστόσο είναι προτιμότερο να σταθούμε στα αστέρια που θα θαυμάσουμε τις επόμενες 15 μέρες στα γήπεδα της Κίνας.
Γιάννης Αντετοκούνμπο (Ελλάδα)
Ξεκάθαρα ο κορυφαίος παίκτης του τουρνουά. Είναι ο MVP του ΝΒΑ και ο πρώτος εν ενεργεία MVP της Λίγκας που θα αγωνιστεί σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Είναι ο απόλυτος ηγέτης της Ελλάδας και η απόλυτη ατραξιόν της διοργάνωσης, προκαλώντας εκδηλώσεις λατρείας όπου βρεθεί κι όπου σταθεί. Ο Γιάννης έχει τη μεγάλη ευκαιρία να διεκδικήσει το πρώτο του μετάλλιο με την Εθνική μας σε μεγάλη διοργάνωση.
Νίκολα Γιόκιτς (Σερβία)
Είναι το δεύτερο σημαντικότερο όνομα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, πίσω από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Είναι ένας εκπληκτικός 24χρονος σέντερ που θα κυριαρχήσει για μια δεκαετία στο ΝΒΑ. Ο ψηλός των Νάγκετς είχε την περασμένη σεζόν 20.1 πόντους, 10.8 ριμπάουντ, 7.3 ασίστ και 1.4 κλεψίματα ανά 31.3 λεπτά συμμετοχής σε 80 αγώνες της κορυφαίας Λίγκας του πλανήτη.
Γι Γιανλιάν (Κίνα)
Στα 32 του, θεωρείται ο δεύτερος καλύτερος Κινέζος πίσω από τον μυθικό Γιάο Μινγκ. Έγινε draft στο νούμερο 6 από τους Μιλγουόκι Μπακς το 2007, έπαιξε στους Νετς, τους Γουίζαρντς και τους Μάβερικς, μέτρησε 272 αγώνες στο ΝΒΑ, ωστόσο δεν έπαιξε το μπάσκετ που όλοι περίμεναν. Σπουδαίο ταλέντο, κάνει φοβερή καριέρα στην πατρίδα του με τους Γκουαντόνγκ Σάουθερν Τάιγκερς, έχει κατακτήσει πέντε πρωταθλήματα και επτά βραβεία MVP, έχει παίξει σε 9 All-Star Games και με ύψος 2μ.13 παίζει στις θέσεις 4-5.
Λουίς Σκόλα (Αργεντινή)
Παίκτης-σύμβολο για το παγκόσμιο μπάσκετ. Στα 39 του, ο σπουδαίος Αργεντινός ψηλός συνεχίζει να κάνει θραύση στα γήπεδα της Κίνας με τους Σαρκς της Σαγκάης. Αυτό θα είναι το 25ο τουρνουά στο οποίο θα παίξει ο Σκόλα σε επίσημο επίπεδο, καθώς αποτελεί μέλος της Εθνικής του ομάδας από το 1999 και έχει κατακτήσει 15 μετάλλια σε όλες τις διοργανώσεις. Από Ολυμπιακούς, μέχρι Παγκόσμια και Παναμερικανικά.
Μαρκ Γκασόλ (Ισπανία)
Πηγαίνει στην Κίνα ως πρωταθλητής ΝΒΑ, στα 34 χρόνια του. Θα είναι ο ηγέτης της Ισπανίας. Ο μικρός αδελφός του Πάου, έχει κατακτήσει χρυσό μετάλλιο σε Παγκόσμιο Κύπελλο (2006). Την περασμένη σεζόν, την 11η της καριέρας του στο ΝΒΑ, την ξεκίνησε στο Μέμφις πριν βρεθεί μέσω ανταλλαγής στο Τορόντο. Βοήθησε τα μέγιστα τους Ράπτορς να κατακτήσουν το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας τους.
Ντανίλο Γκαλινάρι (Ιταλία)
Στα 31 του πλέον, είναι ένας βετεράνος του ΝΒΑ καθώς μετράει 11 σεζόν στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου αλλά μόλις τέσσερα τουρνουά με την Ιταλία. Με μέσους όρους καριέρας στις ΗΠΑ τους 15.9 πόντους και τα 4.9 ριμπάουντ και με θητείες στους Νικς, τους Νάγκετς και τους Κλίπερς, είναι ο κορυφαίος παίκτης της Ιταλίας.
Ρούντι Γκομπέρ (Γαλλία)
Είναι ένας από τους 3-4 κορυφαίους σέντερ του ΝΒΑ και ο κορυφαίος αμυντικός ψηλός της Λίγκας. Στα 27 του, ο παίκτης των Γιούτα Τζαζ είναι αυτός που ξεχωρίζει και στη φροντ λάιν της Γαλλίας. Έχει κάνει πράγματα και θαύματα με την Εθνική ομάδα της χώρας του και το ίδιο αναμένεται να κάνει και στα γήπεδα της Κίνας.
Τα 8 υπερσύγχρονα γήπεδα της διοργάνωσης
Για τρίτη φορά στην ιστορία της, η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα διεξαχθεί σε ασιατικό έδαφος. Το 1978 έγινε στις Φιλιππίνες, με την Γιουγκοσλαβία να επικρατεί.
Το 2006 το Μουντομπάσκετ φιλοξενήθηκε στην Ιαπωνία, με την Ισπανία να κερδίζει την Ελλάδα στον τελικό.
Τώρα, η πολυπληθέστερη χώρα στον πλανήτη, ανοίγει την αγκαλιά της για το μπάσκετ, με οκτώ πόλεις να μοιράζονται ένα τουρνουά που θα έχει για πρώτη φορά 32 ομάδες.
Πεκίνο, Γουχάν, Γκουαντζόου, Φοσάν, Σαγκάη, Ναντζίνγκ, Σεντζέν, Ντονγκουάν είναι οι οκτώ διοργανώτριες μεγαλουπόλεις.
Ας γνωρίσουμε τα γήπεδά τους:
Πεκίνο – Wukesong Arena
Το γήπεδο ονομάζεται Wukesong Arena και είναι επίσης γνωστό ως Cadillac Arena. Βρίσκεται στην περιοχή Χαΐντιαν, άνοιξε της πύλες του το 2008 για το τουρνουά μπάσκετ των Ολυμπιακών Αγώνων και ανακαινίστηκε έναν χρόνο μετά. Έχει χωρητικότητα 19.000 θεατών.
Γουχάν – Wuhan Sports Center
Το Wuhan Gymnasium είναι μέρος ενός αθλητικού κέντρου που στεγάζει γήπεδο ποδοσφαίρου και κολυμβητήριο και φιλοξένησε το Πανασιατικό πρωτάθλημα το 2011 και το 2014.
Γκουαντζόου – Guangzhou Gymnasium
Το Guangzhou Gymnasium είναι ένα γήπεδο 10.000 θεατών που φιλοξενεί αγώνες μπάσκετ, ποδοσφαίρου σάλας, μπάντμιντον και πινγκ πονγκ. Άνοιξε τις θύρες του τον Ιούνιο του 2001 και έχει φιλοξενήσει μια σειρά σημαντικών διοργανώσεων και συναυλιών.
Φοσάν – Foshan International
Το συγκεκριμένο γήπεδο είναι η δεύτερη έδρα των Γκουαντζόου Λάιονς στους οποίους έπαιξε πέρσι ο άλλοτε NBAer Μαρίς Σπέιτς. Άνοιξε τον Νοέμβριο του 2018 και είναι πραγματικά πολύ εντυπωσιακό.
Σαγκάη – Shanghai Oriental
Το Shanghai Oriental Sports Center βρίσκεται σε έναν εντυπωσιακό χώρο που φιλοξενεί κλειστό κολυμβητήριο 5.000 θεατών και ανοιχτό κολυμβητήριο επίσης 5.000 θεατών.Έχει χωρητικότητα 18.000 φιλάθλων.
Ναντζίνγκ – Youth Olympic Sports Park
Το Nanjing Youth Olympic Sports Park, στο οποίο θα αγωνιστεί η Εθνική μας στην πρώτη φάση, έχει αρκετές αθλητικές εγκαταστάσεις, ξεχωρίζει όμως η μπασκετική αρένα που χωράει 20.000 θεατές και είναι η μεγαλύτερη στη χώρα!
Σεντζέν – Bay Sports Center
Το Shenzhen Sports Center περιλαμβάνει ποδοσφαιρικό στάδιο 20.000 θεατών και μπασκετική αρένα 13.000 θεατών. Άνοιξε το 2011 και φιλοξενεί συχνά συναυλίες και διάφορα σημαντικά γεγονότα.
Ντονγουάν – Nissan Cultural Sports Centre
Το Dongfeng Nissan Cultural & Sports Centre έχει χωρητικότητα 16.133 θεατών, άνοιξε τον Αύγουστο του 2014, φιλοξενεί την ομάδα Γκουαντόνγκ Σάουθερν Τάιγκερς και έχει προδιαγραφές για αγώνες ΝΒΑ.