Μια Ατσαλενιώτισσα, μαχήτρια της ζωής, στο τιμόνι του Εργοτέλη Η ΝΕΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΧΑΤΖΗΠΑΝΟΥ-ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΚΗ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ «Π» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΝΑ ΗΓΗΘΕΙ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ª
100μ. επιφάνεια Ανδρών: Γιώργος Καλτσουκαλάς 35.98

Τα ανδρικά κάστρα έχουν πέσει προ πολλού. Ένα από αυτά και στο χώρο του ποδοσφαίρου όπου όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να εισέρχονται γυναίκες και να αναλαμβάνουν ακόμα και την θέση του προέδρου. Στο Ηράκλειο την αρχή έκανε η κ. Τσαντηράκη στον Ηρόδοτο  πριν από ένα χρόνο περίπου και ακολούθησε με όχι πολύ μεγάλη διαφορά χρονικά η κ. Βαγγελιώ Χατζηπάνου-Γιαννουλάκη σε έναν άλλο μεγάλο σύλλογο της πόλης, τον Εργοτέλη.

Γεννημένη  το 1970 από γονείς μικρασιατική καταγωγής, από τα Βουρλά, κάτοικος Ατσαλένιου αλλά με την ίδια και την οικογένεια της να ταυτίζονται από πολύ νωρίς  με το «κιτρινόμαυρο» χρώμα του Εργοτέλη. Το ερέθισμα τον πήρε από τον πατέρα της, Αντώνη Χατζηπάνο, ο οποίος  υπήρξε ποδοσφαιριστής του Εργοτέλη μετά την Κατοχή και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ‘60, οπότε ήταν επόμενο ότι και η σημερινή πρόεδρος θα ακολουθούσε τα χνάρια του.

Η νέα πρόεδρος του Εργοτέλη εργάζεται ως λογίστρια στον ιδιωτικό τομέα και είναι απόφοιτος δημοσίου ΙΕΚ Λογιστικής. Δυναμική, αν και δεν το δείχνει, και μεγάλη μαχήτρια της ζωής. Ο καρκίνος της χτύπησε την πόρτα περίπου πριν από 12 χρόνια αλλά πάλεψε γενναία και κατάφερε να τον νικήσει. Η οικογένεια της είναι ό,τι πολυτιμότερο. Παντρεμένη από το 2000 με τον Βαγγέλη Γιαννουλάκη, επί χρόνια παράγοντα στο μπάσκετ του Εργοτέλη αλλά και πρόεδρο για ένα μικρό διάστημα, έχουν αποκτήσει δυο παιδιά τον Γιώργο 22 χρόνων και την Σοφία 19 χρόνων, που φυσικά μεγάλωσαν στο «Μαρτινέγκο».

Στον Εργοτέλη δεν έπεσε ως αλεξιπτωτίστρια. Υπήρχε στην ομάδα, ασχολήθηκε με το τμήμα μπάσκετ που είναι η μεγάλη της αγάπη αλλά μεγαλύτερη της αγάπη είναι ο ίδιος ο Εργοτέλης. Από το 2012 περίπου συμμετέχει στα κοινά της ομάδας ως μέλος στην Επιτροπή Μπάσκετ του Γ.Σ. «Εργοτέλη» και ως Ταμίας και Έφορος των Γυναικείων Ομάδων.

Σήμερα, ανακαλύπτουμε κάποιες άγνωστες πτυχές της νέας προέδρου στην πρώτη της συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Η αλήθεια είναι ότι δεν της αρέσει να μιλάει για τον εαυτό της, ούτε να δίνει συνεντεύξεις αλλά παρόλα αυτά δέχθηκε με ευγένεια να ανοίξει την καρδιά της στην «Π» και να μιλήσει για τον Εργοτέλη αλλά και για την ίδια και το πώς τελικά αποφάσισε να αποδεχθεί την πρόταση που της έγινε και να αναλάβει τα ηνία της ομάδας, παίρνοντας την σκυτάλη από τον Γιώργο Στειακάκη.

-Εδώ και ένα μήνα περίπου είστε στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας του Εργοτέλη. Φαντάζομαι ότι ήταν μια δύσκολη απόφαση. Πώς καταλήξατε σε αυτή;

«Από τη στιγμή που ο κ. Στειακάκης ανακοίνωσε την αποχώρηση του δημιουργήθηκε μια επιτροπή παραγόντων στην οποία συμμετείχα και εγώ, με στόχο να βρεθούν πόροι αλλά και άνθρωποι για να στελεχώσουν την διοίκηση την επόμενη μέρα. Υπήρξε ένα ενδιαφέρον αλλά κανείς δεν ήθελε να μπει μπροστά. Έγινε μια πρόταση στον κ. Κατρινάκη αλλά λόγω φόρτου εργασίας δεν μπορούσε να δεχθεί. Στην συνέχεια ήρθαν σε μένα και λόγω του πατέρα μου που είχε παίξει ποδόσφαιρο στον Εργοτέλη».

-Χρειάστηκε να σας πάρει χρόνο για να πείτε το «ναι»;

«Το συζήτησα με τον Βαγγέλη και με τα παιδιά μου, τα οποία από μικρά ήταν στον Εργοτέλη. Από την στιγμή που είχα την στήριξη τους πήρα την απόφαση να αναλάβω».

-Έπαιξε ρόλο και το ότι είσαστε για αρκετά χρόνια μέλος της ομάδας και γνωρίζετε πρόσωπα και καταστάσεις;

«Ήμουν στο τμήμα μπάσκετ ενώ είχα αναλάβει να βγάλω εις πέρας το θέμα του μητρώου που ήθελε πολλή δουλειά και αρκετό τρέξιμο. Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τον Εργοτέλη πριν από 10 περίπου χρόνια. Ήταν μια δύσκολη περίοδος μετά την απώλεια του Απόστολου Παπουτσάκη αλλά και την προσωπική μου περιπέτεια με την υγεία μου. Στην διοίκηση του κ. Στειακάκη μπήκα πριν από τρία χρόνια, οπότε αυτό όντως με βοήθησε στο να πάρω την απόφαση».

-Είστε γυναίκα σε ένα ανδροκρατούμενο χώρο. Νιώθετε περίεργα για αυτό; Ποια είναι η αντιμετώπιση που είχατε και έχετε από τους συναδέλφους σας;

«Δεν έχει υπάρξει ποτέ κανένα απολύτως πρόβλημα. Δεν έχω νιώσει καμιά διαφορετικού τύπου αντιμετώπιση όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά και τώρα από την θέση της προέδρου. Υπάρχει σεβασμός και εκτίμηση».

-Η ευθύνη του να είσαι πρόεδρος και μάλιστα σε ένα μεγάλο σωματείο όπως ο Εργοτέλης σάς δημιουργεί άγχος και πόσο χρόνο διαθέτετε την ημέρα;

«Μου αρέσει να ασχολούμαι με τον Εργοτέλη,  είναι διαρκώς στην σκέψη μου. Από το απόγευμα και μετά, συνήθως είμαι στο Μαρτινέγκο. Είναι το δεύτερο σπίτι μου, μπορώ να πω  ότι και ο Εργοτέλης είναι  η δεύτερη οικογένεια».

-Ως πρόεδρος πώς λειτουργείτε; Είστε συγκεντρωτική ή επιζητάτε την συνεργασία;

«Μου αρέσει να λειτουργώ συλλογικά. Όπως μου λένε οι συνάδελφοι μου  έχουμε κάνει μέσα σε 1,5 μήνα τόσα συμβούλια όσα είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια. Συνεδριάζουμε τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα γιατί υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να λυθούν».

-Ποιά ήταν τα σημαντικότερα προβλήματα που υπήρχαν όταν αναλάβατε;

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η διάλυση της Γυναικείας ομάδας. Έπρεπε να δοθεί μια λύση. Έφυγαν σχεδόν όλες οι παίκτριες της ομάδας. Προσπαθήσαμε να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις. Σημαντικό πρόβλημα ήταν και το οικονομικό. Πρέπει ο Εργοτέλης κάποια στιγμή να γίνει ξανά ελκυστικό σωματείο για τους παράγοντες. Προσπαθούμε να συνεργαστούμε με όλους, ήδη ξεκίνησαν οι Ακαδημίες και υπάρχουν πέντε προπονητές σε διαφορετικά τμήματα».

-Αν σας ζητούσα να μου ιεραρχούσατε τις προτεραιότητες του Εργοτέλη ποιές είναι;

Μια Ατσαλενιώτισσα, μαχήτρια της ζωής, στο τιμόνι του Εργοτέλη Η ΝΕΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΧΑΤΖΗΠΑΝΟΥ-ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΚΗ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ «Π» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΝΑ ΗΓΗΘΕΙ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ª;
50μ. διπλά πέδιλα Γυναικών: Λυδία Παντέλογλου 22.58
«Το πρώτο είναι η εύρυθμη λειτουργία των Ακαδημιών της ομάδας. Να υπάρχει μια καλή ροή των οικονομικών για να λειτουργούν χωρίς να υπάρχουν προβλήματα.

Να έχουμε επίσης μια καλή και σταθερή συνεργασία με την Περιφέρεια για τα έργα και φυσικά σε ό,τι αφορά το αγωνιστικό, η ποδοσφαιρική ομάδα να έχει μια καλύτερη πορεία από την περσινή, να δοκιμάσουν τις αντοχές τους τα νέα παιδιά έτσι ώστε να έρθουν καλύτερες μέρες και σε ό,τι αφορά την παραγωγή αθλητών αλλά και την προσέλκυση παραγόντων.

Εξάλλου τα έργα που θα γίνουν στο Μαρτινέγκο θα αναβαθμίσουν γενικά τον χώρο. Είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει όλο αυτό. Αυτή την στιγμή η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Αρχαιολογίας, γίνεται μελέτη για την απορροή  των όμβριων  υδάτων. Να φύγουν οι πυλώνες φωτισμού, να γίνει αντικατάσταση του χλοοτάπητα και πολλές ακόμα παρεμβάσεις, ένα έργο που ο προϋπολογισμός του φτάνει περίπου στις 900.000 ευρώ. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν την ερχόμενη άνοιξη».

-Ο Ερασιτέχνης πόσα τμήματα περιλαμβάνει;

«Ο  Εργοτέλης αυτή την στιγμή διατηρεί δύο τμήματα το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Στο ποδόσφαιρο έχουμε περίπου 500 αθλητές και στο μπάσκετ 230. Για να τα καταφέρουμε χρειάζεται να βάζουν το χέρι στην τσέπη αρκετοί άνθρωποι. Θέλουμε να αντιμετωπίζουμε ισότιμα και τα δυο τμήματα. Σίγουρα όμως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον που υπάρχει από τον κόσμο είναι για το ποδόσφαιρο».

-Εσείς, βέβαια, κατάγεστε από τον χώρο του μπάσκετ. Ποια είναι η άποψη σας για το ποδόσφαιρο σε σχέση και με τον στόχο που πρέπει να έχει η πρώτη ομάδα;

«Αν μιλήσουμε για το ποδόσφαιρο, με το οποίο η αλήθεια είναι ότι τώρα αρχίζω και αποκτώ μια σχέση, η θέση του δεν είναι στο τοπικό αλλά ίσως ούτε και στην Σούπερ Λιγκ. Από την στιγμή που δεν υπάρχει στην ομάδα κάποιος ισχυρός οικονομικός παράγοντας, μονόδρομος είναι η αξιοποίηση του φυτωρίου των ακαδημιών που θεωρώ ότι είναι το καλύτερο ποδοσφαιρικό σχολείο στο Ηράκλειο.

Έχουν βγει από δω πάρα πολλά παιδιά που στελέχωσαν μεγάλες ομάδες αλλά και την Εθνική και σε αυτό το κομμάτι πρέπει να επενδύσει ο Εργοτέλης σε συνδυασμό με τα έργα που θα γίνουν για την αναβάθμιση του χώρου στο γήπεδο».

-Ο κόσμος του Εργοτέλη πώς σας αντιμετωπίζει; Είναι δίπλα σας;

«Γνωριζόμαστε χρόνια με τον κόσμο της ομάδας. Είναι κοντά μας και τον θέλουμε πάντα δίπλα μας.  Έχουμε και βοήθεια από ανθρώπους που είναι εκτός διοίκησης»

-Ποιό είναι το στίγμα που θέλετε να έχετε αφήσει όταν αποχωρήσετε από την θέση της προέδρου;

«Αυτό που θέλω πρωτίστως είναι η ομάδα να εκπέμπει υγεία σε  όλους τους τομείς και κυρίως στο οικονομικό και το βασικό επίσης είναι η πρόοδος των Ακαδημιών της. Στόχος επίσης να γίνει ο Εργοτέλης πιο εξωστρεφής σε όλα τα επίπεδα».

Αισιόδοξος για το μέλλον του Εργοτέλη δήλωσε ο Βάγγελης Γιαννουλάκης στον συντάκτη της «Π» Νίκο Μαρκάκη
50μ. διπλά πέδιλα Γυναικών: Γεωργία Περάκη 22.31

«Οι Ακαδημίες και το αθλητικό κέντρο εγγυώνται την επόμενη μέρα»

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΚΗΣ ΣΤΗΝ «Π»

Παρών στην συνέντευξη και ο Βαγγέλης Γιαννουλάκης.  Ιδιαίτερες συστάσεις δεν χρειάζεται. Το όνομα του έχει ταυτιστεί με το τμήμα μπάσκετ του Εργοτέλη. Μαζί με την νυν πρόεδρο του Ερασιτέχνη και σύζυγο του  έχουν αφιερώσει ένα πολύ μεγάλο μέρος της ζωής τους σε αυτό το σωματείο και στο συγκεκριμένο τμήμα (η κ. Χατζηπάνου-Γιαννουλάκη παραμένει επικεφαλής στο μπάσκετ).

Στέκεται διακριτικά δίπλα στην νέα πρόεδρο και την στηρίζει, έχοντας πλέον ο ίδιος ένα διαφορετικό ρόλο από αυτόν που είχε συνηθίσει μέχρι σήμερα, καθώς είναι πλέον ο υπεύθυνος στο ποδοσφαιρικό τμήμα.

«Ο Εργοτέλης έχει περάσει δύσκολα τα τελευταία χρόνια. Πέρασε δύσκολα και το καλοκαίρι, δεν υπήρχαν πολλές εναλλακτικές λύσεις. Η νέα διοίκηση έχει αρκετή δουλειά αλλά είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρει» τονίζει και προσθέτει για τον νέο του ρόλο

«Δεν έχει διαφορά. Αγαπάμε τον Εργοτέλη και όσοι είμαστε εδώ θα κάνουμε ότι μπορούμε για να τον βοηθήσουμε. Αυτή η ομάδα είναι ο πλούτος της πόλης και πρέπει να αξιοποιηθεί».

Ποιος,  όμως κατά την γνώμη του πρέπει να είναι ο στόχος  του Εργοτέλη σε ότι αφορά το ποδοσφαιρικό τμήμα; «Ο Εργοτέλης είναι τυχερός γιατί έχει τις Ακαδημίες του. Είναι ένα μεγάλο σχολείο. Αυτό που θέλουμε στην παρούσα φάση είναι να παίζει καλό ποδόσφαιρο και να δίνει την δυνατότητα στα παιδιά του να αναδεικνύονται. Θα ήταν ευχής έργο μέσα από αυτή την διαδικασία να προσελκύσει νέους παράγοντες για να βοηθήσουν στην επόμενη μέρα».

Πώς βλέπει ο ίδιος αυτή την επόμενη μέρα: «Το έργο που προβλέπεται να γίνει στο Μαρτινέγκο είναι σημαντικό. Υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τους ανθρώπους της Περιφέρειας και σύντομα ο Εργοτέλης θα αποκτήσει ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο. Αυτό και οι Ακαδημίες εγγυώνται για το μέλλον του σωματείου».