Ο 26χρονος ακοντιστής από τις Δαφνές και αθλητής της «Μεγαλονήσου» Μάνος Γιακουμάκης

Στα χνάρια των σπουδαίων Κρητικών αθλητών που έκαναν ευρύτερα γνωστό το παραολυμπιακό κίνημα, αναδεικνύοντας παράλληλα την τεράστια σημασία που παίζει ο αθλητισμός στην καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία, βαδίζει ο Μάνος Γιακουμάκης.

Ο 26χρονος ακοντιστής από τις Δαφνές και αθλητής της «Μεγαλονήσου», είναι εδώ και λίγες εβδομάδες ο κάτοχος του Ευρωπαϊκού ρεκόρ στην κατηγορία του (F 64) με την εκπληκτική επίδοση 37.70μ. που σημείωσε στην ημερίδα του Παγκρητίου Σταδίου.

Μια επίδοση που του επιτρέπει να ονειρεύεται  τη συμμετοχή στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο  τον προσεχή Αύγουστο, καθώς και μια πορεία με επιτυχίες στους στίβους.

«Το ακόντιο με τράβηξε από την πρώτη στιγμή και δικαιώθηκα. Είναι αλήθεια ότι δεν είχα καμία σχέση με τον στίβο ως παιδί όμως όταν αποφάσισα να ασχοληθώ με τον αθλητισμό για να γεμίσω τον χρόνο μου μετά το ατύχημα και να ανακτήσω τις δυνάμεις μου, είδα ότι αυτός ο χώρος μου ταιριάζει.

Κανείς δε ξέρει μέσα του τι δυνατότητες έχει, εάν δεν τις δοκιμάσει πρώτα», λέει με νόημα ο Μάνος Γιακουμάκης που έχει ως πρότυπο, ποιον άλλον, τον Μανώλη Στεφανουδάκη.

«Ο Αθλητισμός μπήκε στη ζωή μου πριν από 4 χρόνια και τα δύο τελευταία ασχολούμαι εντατικά. Μεγάλο ρόλο στην απόφασή μου, έπαιξε η γνωριμία με τον Μανώλη Στεφανουδάκη. Είδα τις προπονήσεις του, μίλησα μαζί του και κατάλαβα πόσα πολλά μπορεί να πετύχει ένας άνθρωπος, αρκεί να προσπαθήσει και να θέσει στόχους.

Ήταν και είναι ένα σπουδαίο κίνητρο για μένα, ένα ζωντανό παράδειγμα αυτός ο τεράστιος αθλητής και άνθρωπος. Όπως και ο πρόεδρος του σωματείου μου, ο παραολυμπιονίκης της κολύμβησης Γιώργος Καπελλάκης».

Ο Μάνος Γιακουμάκης, που ανήκει στην κατηγορία των ακρωτηριασμένων στα κάτω άκρα αθλητών, έχοντας τοποθετήσει μέλος στο αριστερό του πόδι, μέσα στα λίγα χρόνια σοβαρής ενασχόλησης με τον αθλητισμό, έχει καταφέρει ήδη αρκετά πράγματα και φιλοδοξεί να πετύχει ακόμα περισσότερα.

Έχει στη συλλογή του αρκετά χρυσά μετάλλια σε Πανελλήνια πρωταθλήματα και μία συμμετοχή σε διεθνές μίτινγκ, το 2019 στη Γαλλία όπου κατέλαβε την 6η θέση.

«Έκανα την πρώτη μου συμμετοχή σε Πανελλήνιο πρωτάθλημα το 2017, έχοντας λίγους μήνες προπόνησης. Κέρδισα τότε χρυσά μετάλλιο σε ακόντιο και σφαίρα και αυτές οι διακρίσεις με παρακίνησαν να το δω πιο σοβαρά. Το 2019 στη Γαλλία όπου πήγα για να πιστοποιήσω την διεθνή κατηγορία, βίωσα μία θαυμάσια αγωνιστική εμπειρία και ελπίζω στο μέλλον να έχω πολλές ακόμα».

Στόχος το Τόκιο

Το 2021 είναι χρονιά-ορόσημο στην αθλητική πορεία του Μάνου Γιακουμάκη. Ξεκίνησε ιδανικά με το Ευρωπαϊκό ρεκόρ στην ημερίδα του Ηρακλείου και ελπίζει ότι θα ολοκληρωθεί με την ανεπανάληπτη εμπειρία της συμμετοχής στους Παραολυμπιακούς του Τόκιο.

«Μου αρέσει να πηγαίνω σκαλί σκαλί στους στόχους μου. Παρά τα προβλήματα στην προετοιμασία, πίστευα ότι μπορώ να κάνω μία μεγάλη επίδοση στην ημερίδα και από την πρώτη βολή τα κατάφερα.

Τώρα στοχεύουμε σε μία βελτίωση του Ευρωπαϊκού ρεκόρ στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα που θα γίνει τον Μάιο στο ΟΑΚΑ και μετά να στείλω το ακόντιο ακόμα πιο μακριά, στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Πολωνίας, στις αρχές Ιουνίου. Ουσιαστικά αυτός ο αγώνας θα αποτελέσει το τελικό κριτήριο για το Τόκιο.

Θεωρητικά επειδή είμαι  ο κάτοχος του Ευρωπαϊκού ρεκόρ στην κατηγορία μου, έχω πολλές ελπίδες για τους Παραολυμπιακούς όμως πρέπει να βελτιώσω και άλλο το ranking μου. Μπορεί να παίξει και κάποιο ρόλο η απόφαση της Πολιτείας για το πόσους αθλητές θα στείλουμε στο Τόκιο. Είμαι ωστόσο αισιόδοξος και ανυπομονώ να ζήσω αυτή τη στιγμή».

Από τον γιο στον πατέρα Τσιράκο

Εδώ και έναν χρόνο ο Μάνος Γιακουμάκης προπονείται με την ομάδα ρίψεων του καταξιωμένου προπονητή Δημήτρη Τσιράκου, έχοντας «απογειώσει» σε αυτό το διάστημα τις επιδόσεις του.

Πώς προέκυψε όμως αυτή η επιτυχημένη συνεργασία;

«Ξεκίνησα με τον γιο του Δημήτρη, τον Γιώργο το 2019, ο οποίος με μύησε στα μυστικά του ακοντισμού και με βοήθησε πολύ να αποκτήσω αντίληψη για το αγώνισμα.

Η συνεργασία μας διακόπηκε επειδή έπρεπε να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις και να κάνει το μεταπτυχιακό του κι έτσι συνέχισα με τον πατέρα του που γνώριζα ότι είναι ένας άρτια καταρτισμένος προπονητής ρίψεων που έχει αναδείξει πολλούς αθλητές.

Με έχει βοηθήσει πολύ τον τελευταίο χρόνο και πιστεύει σε μένα. Ακόμα και τώρα που οι συνθήκες προετοιμασίας έχουν δυσκολέψει πολύ λόγω των περιοριστικών μέτρων, είναι συνεχώς δίπλα μου και ακολουθώ πιστά τις οδηγίες του. Σίγουρα οι προπονήσεις μας έχουν διαφοροποιηθεί, γίνονται μόνο σε εξωτερικούς χώρους και παράλληλα πρέπει να κάνω ειδικό πρόγραμμα και στο σπίτι.

Παρ’ όλα αυτά συνεχίζω με το ίδιο πάθος και την ίδια όρεξη, έχοντας τη στήριξη των χορηγών μου που είναι απαραίτητη, τόσο στο ζήτημα του εξοπλισμού, όσο και σε αυτό της υποστήριξης για τη συμμετοχή σε διοργανώσεις. Γι’ αυτό και θέλω να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Κρήτης, τον Όμιλο εταιρειών Creta Green και το Ferias Travel».

Πάνω απ’ όλα η ψυχολογία

Ο Μάνος είχε την ατυχία, όντας μαθητής ακόμα στα 16 του χρόνια, να ακρωτηριαστεί μετά από ένα τροχαίο με μηχανάκι στο οποίο ήταν συνεπιβάτης. Όπως λέει ο ίδιος, αφού έκανε ένα μικρό «διάλειμμα» από τη ζωή, συνειδητοποίησε γρήγορα ότι δεν πρέπει να το βάλει κάτω, αλλά να παλέψει με όλες του τις δυνάμεις για να απολαύσει τις όμορφες στιγμές, όπως ο κάθε αρτιμελής.

«Έκανα θετικές σκέψεις από την πρώτη στιγμή που ξύπνησα στο νοσοκομείο και ανέκτησα τις αισθήσεις μου. Μόλις κατάλαβα, ότι βλέπω, μιλάω, μυρίζω και έχω κοντά μου τους ανθρώπους που με αγαπάνε, πήρα τεράστια δύναμη για να συνεχίσω. Ένιωσα ότι έκανα περίπου για δύο μήνες ένα διάλειμμα από τη ζωή και μετά αποφάσισα να ξανασυνεχίσω από κει που σταμάτησα. Δεν κάθισα ποτέ να κλάψω τη μοίρα μου, αυτό δεν ωφελεί κανέναν. Η πάθηση ή η ιδιαιτερότητα μερικών ατόμων, πρέπει να μετατρέπεται σε πλεονέκτημα στη ζωή τους και όχι να γίνεται μειονέκτημα.

Οφείλω να πω ότι ο αθλητισμός συμβάλλει τα μέγιστα στη βελτίωση της ψυχολογίας των ατόμων με αναπηρία. Όλα από το μυαλό περνάνε. Ας βγουν λοιπόν όλο και περισσότερα παιδιά στα Στάδια, να δοκιμάσουν τις αντοχές τους και θα δουν τη ζωή τους να αλλάζει προς το καλύτερο. Ποτέ δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω».

Εργασία και προπόνηση

Παρ’ όλο που τα τελευταία χρόνια το πρόγραμμα προετοιμασίας του Μάνου Γιακουμάκη είναι απαιτητικό, ο ίδιος δεν έχει σταματήσει ούτε μέρα να εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση.

«Συνδυάζω την άθληση με τη δουλειά γιατί είναι κάτι που με γεμίζει. Μου αρέσει να έχω γεμάτο πρόγραμμα στην καθημερινότητά μου και να βιώνω την κάθε μέρα όπως όλοι οι άνθρωποι. Θέλω και καθημερινά προσπαθώ, να αναπληρώνω ό,τι με πήγε πίσω στη ζωή…».

Όσο για την προσωπική του ζωή, ο Μάνος αν και εκμυστηρεύεται ότι είναι ένα θέμα που τον απασχόλησε σοβαρά, γρήγορα κατάλαβε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι:

«Δε ντρέπομαι να πω, ότι η πρώτη μου σκέψη μετά το ατύχημα και τον ακρωτηριασμό, ήταν αν θα γυρίσει κάποια κοπέλα να με κοιτάξει. Αυτό όμως ήταν ένα λάθος. Δεν έχω κάτι λιγότερο από οποιονδήποτε άλλο άνθρωπο και ξέρω ότι ακόμα και η πιο όμορφη γυναίκα, μπορεί να βρεθεί στο πλάι μου, όχι φυσικά από οίκτο, αλλά γι’ αυτό που είμαι.

Εδώ και δύο χρόνια έχω μία υπέροχη κοπέλα στο πλευρό μου που με έχει βοηθήσει πάρα πολύ και στο ψυχολογικό κομμάτι. Αυτό που λένε πολλοί, ότι πίσω από κάθε επιτυχημένο στον τομέα του άνδρα βρίσκεται μία γυναίκα, ισχύει απόλυτα».

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΡΑΚΟΣ: «Πρότυπο για την ομάδα ο Μάνος»

Δημήτρης Τσιράκος
Με την καθοδήγηση του Δημήτρη Τσιράκου ο Γιακουμάκης έχει “απογειώσει” τις επιδόσεις του

Την εκτίμηση ότι ο Μάνος Γιακουμάκης μπορεί να εξελιχθεί σε έναν σπουδαίο αθλητή που θα φέρει σημαντικές διακρίσεις  στην Ελλάδα, κάνει ο Δημήτρης Τσιράκος, έχοντας διακρίνει τις δυνατότητες του 26χρονου ακοντιστή στον ένα χρόνο της συνεργασίας τους.

Ο Μάνος είναι μέλος της ομάδας 3D και προπονείται καθημερινά με αρτιμελείς αθλητές υψηλών προδιαγραφών, δίχως να υπολείπεται καθόλου σε δυναμική και αφοσίωση στο πρόγραμμά του, όπως τονίζει στην «Π» ο προπονητής του:

«Πρόκειται για ένα πολύ δυνατό παιδί, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Είναι ένας καινούργιος αθλητής που βρήκε νόημα μέσα από την ενασχόλησή του με τον αθλητισμό. Έχει καλές προοπτικές να εξελιχθεί και σε άλλα αγωνίσματα του στίβου, πέρα από τον ακοντισμό.

Αυτό που χρειάζεται, είναι να αποκτήσει περισσότερη τριβή με τους αγώνες και να αποκτήσει εμπειρία. Γι’ αυτό θα είναι πολύ καλό να συμμετάσχει σε κάποιους αγώνες στο εξωτερικό πριν από τους Παραολυμπιακούς, όπου ελπίζουμε ότι θα δώσει το “παρών”, ανεβάζοντας το ranking και το ρεκόρ του μέσα από το Πανελλήνιο και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα».

Μιλώντας για την προσαρμογή του Μάνου Γιακουμάκη στην προπονητική του ομάδα, ο Δημήτρης Τσιράκος αποτυπώνει  το εξαιρετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί:

«Ο Μάνος δεν είναι ένα ξεχωριστό μέλος της ομάδας, έχει ενταχθεί στον απόλυτο βαθμό και προσπαθεί καθημερινά να βελτιωθεί. Τα υπόλοιπα παιδιά παίρνουν δύναμη από τη δική του παρουσία και μπορώ να πω ότι τον έχουν πλέον ως πρότυπο. Τον στηρίζουν και στηρίζονται από εκείνον.

Μακάρι οι συνθήκες προετοιμασίας να ήταν πιο άνετες, αλλά δεν πρέπει να παραπονιόμαστε για τα προβλήματα. Υπάρχει το θετικό κλίμα που βοηθάει να ξεπερνάμε τα εμπόδια της καθημερινότητας».