«Π» Αντώνη Παπουτσάκη
Ο κ. Χούμας με τον υπεύθυνο της αθλητικής «Π» Αντώνη Παπουτσάκη

Η κολυμβητική  χρονιά τελείωσε, με την πισίνα του Ηρακλείου να καταγράφει ορισμένες επιτυχίες, αν και θα μπορούσε περισσότερες.

Οι λόγοι αρκετοί, αλλά σύμφωνα με τον τεχνικό σύμβουλο της ΚΟΕ Χριστόδουλο Χούμα η έλλειψη κλειστού κολυμβητηρίου και τα πολλά σωματεία που υπάρχουν στην πόλη δεν βοηθούν στο να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο η αγωνιστική κολύμβηση.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις που έκαναν στην “Π” οι καταξιωμένοι προπονητές Δημήτρης Αθυμαρίτης (Ομοσπονδιακός) και Βαγγέλης Κοζοπόλης (προπ. Παλ. Φαλήρου).

“Κλειστό κολυμβητήριο, υπομονή και συνεργασία θα φέρουν αποτελέσματα στο Ηράκλειο”, μας τόνισαν, και οι εμπλεκόμενοι στον χώρο καλό είναι να ακούσουν τις απόψεις τους.

Ο κ. Χούμας παρακολούθησε από κοντά τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα, είδε τους αθλητές-τριες του νησιού και στην πρόσφατη συνάντησή μας, ήταν κατηγορηματικός.

“Τα πρωταθλήματα μικρών κατηγοριών Π/Π, Π/Κ, Π, Κ, ήταν πολύ δύσκολα πρωταθλήματα με πολλές καινοτομίες φέτος.

Αλλάξαμε τον τρόπο βαθμολόγησης μετρώντας 16άδα και… τις προσπάθειες των αθλητών, με τελικό στόχο για μας όχι ποιος θα πάρει τις βαθμολογίες, αλλά ποιος θα αναδειχτεί κορυφαίου επιπέδου αθλητής στις ομάδες και στον υψηλό αθλητισμό.  Έχουμε πάρα πολύ καλά αποτελέσματα, ωστόσο υπάρχει ζήτημα στην πόλη του Ηρακλείου».

Δηλαδή;

“Υπάρχουν βέβαια προβλήματα με τις εγκαταστάσεις και είναι απαράδεκτο – να χρησιμοποιήσω τον όρο – η Κρήτη να μην έχει ένα κλειστό κολυμβητήριο και να έχουμε μείνει στο απαρχαιωμένο αυτό κολυμβητήριο του Ηρακλείου που συνωστίζονται άπειρα σωματεία. Υπάρχει κι αυτό – για μένα όχι αναπτυξιακό φαινόμενο – να δημιουργούνται νέα σωματεία στο Ηράκλειο, κάτι το οποίο δεν βοηθάει στην παραγωγή υψηλού επιπέδου αθλητών. Πρέπει κάτι να γίνει, να ελεγχθεί αυτή η τάση των καινούργιων σωματείων. Τα καινούργια σωματεία πρέπει να γίνονται όταν υπάρχουν νέες εγκαταστάσεις και καινούργια κολυμβητήρια, αλλά μέσα σε ένα κολυμβητήριο δεν μπορεί να είναι 10, 20, 25 σωματεία.

Πρέπει να υπάρξει μια πρωτοβουλία σ’ αυτή την κατεύθυνση και αν γίνουν συζητήσεις καλοπροαίρετες, μπορούν να βρεθούν λύσεις και στο αναπτυξιακό κομμάτι  της εκμάθησης κολύμβησης και της ανάπτυξης της γνώσης της κολύμβησης”.

Και ο κ. Χούμας συνεχίζει:

“Τα περισσότερα παιδιά μπορούν να ισορροπήσουν μέσα από έναν συνδυασμό. Οι ταλαντούχοι, οι επιλεγμένοι κολυμβητές, αυτοί οι οποίοι έχουν τα προσόντα να εξελιχθούν στην αγωνιστική κολύμβηση και στον υψηλό αθλητισμό πράγματι να εξελίσσονται και να βλέπομε κολυμβητές και από το Ηράκλειο, όπως βλέπομε και από άλλες περιοχές να πλαισιώνουν τις εθνικές ομάδες και τα ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα. Αυτός είναι ο στόχος και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να ενταθούν οι παράγοντες και όλοι οι άνθρωποι της κολύμβησης που αγαπούν το άθλημα και την εξέλιξή του”.

Κι ένα μήνυμα προς τους προπονητές;

«Να συνεργάζονται. Να μην έχουν αντιπαλότητες, να κάνουν παιδαγωγική δουλειά πρώτα-πρώτα με τα παιδιά και μετά με τους γονείς. Να ενημερώνονται και να παλεύουν γι’ αυτό που τους δίνει τη δυνατότητα να υφίστανται, δηλ. χρωστάμε στην κολύμβηση και δεν μας χρωστάει τίποτα σε όλους μας. Γιατί η κολύμβηση πρέπει και να αναπτύσσεται και είναι το κορυφαίο άθλημα από όλες τις πλευρές. Θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρες γι αυτό. Γι’ αυτό να το τιμούν και να προσπαθούν να προφέρουν στην ανάπτυξή του με τη συνεργασία τους και με την προσφορά τους».