Μουντιάλ 2018 Ρωσία

Σε πελάγη ευτυχίας πλέουν οι Κροάτες για την ιστορική επιτυχία της Εθνικής τους ομάδας να προκριθεί για πρώτη φορά στον τελικό του Mουντιάλ, αλλά νικήτρια βγαίνει και η οικονομία της χώρας, αφού τα έσοδα της εφορίας διπλασιάστηκαν!

Κι αυτό γιατί οι Κροάτες οπαδοί σπεύδουν να αγοράσουν αναψυκτικά, μπύρες, σνακ αλλά και τηλεοράσεις. Αυτές οι πωλήσεις συνέβαλαν σε μια δαπάνη που ανέρχεται σε 12,95 δισεκατομμύρια κούνα (2,05 δισ. δολάρια) από τότε που ξεκίνησε το Παγκόσμιο Κύπελλο, σύμφωνα με στοιχεία της φορολογικής υπηρεσίας της χώρας.  Μάλιστα ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς που πανηγύρισε μαζί με τον Μόντριτς και τους άλλους διεθνείς τη νίκη επί της Αγγλίας, τόνισε ότι η πορεία της Εθνικής προς τον τελικό ήταν «η καλύτερη δυνατή διαφήμιση για τη χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο».

Στην αντίπερα όχθη, τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα στους Άγγλους. Η απογοήτευση για τον αποκλεισμό είναι μεγάλη, ωστόσο επικρατεί η αναγνώριση για το επίτευγμα της νεανικής ομάδας του Σάουθγκεϊτ, όπως αποτυπώθηκε και στο «τιτίβισμα» της αγγλικής Ομοσπονδίας: «Σε όσους πίστεψαν πως αυτή τη φορά θα ήταν διαφορετικά. Σε όσους δεν φοβήθηκαν να ονειρευτούν. Σε όσους ξέρουν πως αυτό είναι μόνο η αρχή. Σας ευχαριστούμε. Ελπίζουμε να σας κάναμε υπερήφανους».

Ο τεχνικός του Μεξικού με την «πέτρα» του σκανδάλου

Με σύζυγο και ερωμένη στη Ρωσία ο τεχνικός του Μεξικού!

Ο Αργεντινός Νέστορ Πιτάνα θα είναι ο διαιτητής του μεγάλου τελικού.

Το Μεξικό έχει να θυμάται από αυτό το Μουντιάλ μόνο τη νίκη επί της Γερμανίας, ωστόσο ο προπονητής του αποδεικνύεται ότι απόλαυσε περισσότερο από όλους, την αποστολή στη Ρωσία. Κι αυτό γιατί όπως αναφέρουν μεξικάνικα δημοσιεύματα, κάλεσε τόσο τη γυναίκα του, όσο και την 30χρονη ερωμένη του στο Μουντιάλ!

Ο 54χρονος Κολομβιανός Χουάν Κάρλος Οσόριο είναι παντρεμένος, ενώ παράλληλα διατηρεί και εξωσυζυγική σχέση με την εντυπωσιακή 30χρονη αθλητικογράφο Μαριάνα Ζακάριας, η οποία έδωσε το “παρών” στο ματς με τη Βραζιλία, όπως το ίδιο έκανε και η σύζυγός του με τα δύο τους παιδιά! Κάπως έτσι μπορούν να εξηγηθούν και οι περίεργες δηλώσεις του μετά το παιχνίδι, όπου έκανε λόγο για αδικία από τον διαιτητή…

Η «ακτινογραφία» του Μουντιάλ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Μόλις δύο ματς απομένουν για την ολοκλήρωση του 21ου Παγκοσμίου Κυπέλλου, με τα βλέμματα όλων να είναι φυσικά στραμμένα στον μεγάλο τελικό της Κυριακής στο «Λουζνίκι» της Μόσχας, ανάμεσα στη Γαλλία και την Κροατία. Ένα μάλλον αντιεμπορικό ζευγάρι που πάντως αποδίδει ποδοσφαιρική δικαιοσύνη καθώς οι φιναλίστ ήταν αναμφίβολα οι καλύτερες ομάδες στα νοκ άουτ παιχνίδια.

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι η Κροατία έγινε η πρώτη ομάδα στην ιστορία του θεσμού, που φθάνει στον τελικό, έχοντας δεχθεί πρώτη γκολ σε όλα τα νοκ άουτ ματς(!), συνθήκη που ανέτρεψε είτε στη διαδικασία των πέναλτι είτε στην παράταση.

Ας δούμε όμως τα πιο σημαντικά στοιχεία (στατιστικά και μη) από τους 62 αγώνες της κορυφαίας διοργάνωσης, όπως τα έχει καταγράψει η FIFA :

Ο Χάρι Κέιν είναι με 6 γκολ ο κορυφαίος σκόρερ του τουρνουά, αν και στα κρίσιμα ματς της Αγγλίας ήταν άφαντος. Θεωρητικά απειλείται μόνο από τον Βέλγο Λουκάκου που έχει 4 γκολ, όσα και ο Ρώσος Τσερίσεφ με τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Σημειώθηκαν 161 γκολ σε 62 παιχνίδια, μέσος όρος δηλαδή 2,6 γκολ ανά παιχνίδι.

-Συνολικά οι διαιτητές έδειξαν 213 κίτρινες κάρτες (3,5 μ.ο. ανά ματς) και μόλις 4 κόκκινες!

Το Βέλγιο είναι η ομάδα με την καλύτερη επίθεση (14 γκολ), η Βραζιλία εκείνη με τις περισσότερες επιθέσεις (292),  η Ισπανία έχει τις πιο πολλές πάσες (3120) και η Ρωσία τις πιο πολλές αναχαιτίσεις στην άμυνα (259).

Ο Νεϊμάρ είχε τις περισσότερες επιθετικές προσπάθειες (27), ο Μόντριτς έτρεξε τα περισσότερα χιλιόμετρα (63), ο Σέρχιο Ράμος ολοκλήρωσε τις περισσότερες πάσες (485) και ο Μεξικανός Οτσόα έκανε τις πιο πολλές αποκρούσεις (25).

Τα παιχνίδια με τα περισσότερα γκολ (7)  έως τώρα ήταν το Βέλγιο-Τυνησία 5-2 και το Αγγλία -Παναμάς 6-1 και εκείνο με τις περισσότερες κάρτες (8) το Βέλγιο-Παναμάς.

Η μοναδική ισοπαλία χωρίς γκολ καταγράφηκε στο ματς του 3ου Ομίλου Γαλλία-Δανία.

-Μεταξύ των τεσσάρων εθνικών ομάδων που βρέθηκαν στα ημιτελικά του Μουντιάλ της Ρωσίας, καμία δεν ήταν στην ίδια φάση πριν από τέσσερα χρόνια στη Βραζιλία.

Ανάμεσα  στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ρωσίας, η Γαλλία (1998) και η Αγγλία (1966) έχουν κερδίσει το τουρνουά. Για την Κροατία είναι η πρώτη φορά σε τελικό.

Το τρόπαιο θα μείνει στην Ευρώπη για τέταρτη διαδοχική διοργάνωση, μετά το 2006 (Ιταλία), 2010 (Ισπανία) και 2014 (Γερμανία).