Η αναδιάρθρωση στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι πλέον γεγονός, αφού η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε χθες κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο του Γιώργου Βασιλειάδη.
Παρά τις αντιρρήσεις από την αντιπολίτευση πέρασε από τη Βουλή η τροπολογία της αναδιάρθρωσης, που θα ισχύσει από το νέο πρωτάθλημα και θα έχει Super League 1 και Super League 2. Η τροπολογία ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, τα υπόλοιπα κόμματα την καταψήφισαν, ενώ δεν έλειψαν και οι εντάσεις στην Ολομέλεια.
Αυτό σημαίνει πως τα επαγγελματικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου από τη σεζόν 2019-2020 θα είναι τρία. Η Super League 1 (με 14 ομάδες), η Super League 2 (με 12 ή 14 ομάδες) και η Football League (με 14 ομάδες), που γίνεται το τρίτο τη τάξει επαγγελματικό πρωτάθλημα. Η Γ’ Εθνική θα είναι εραστεχνική κατηγορία.
Ο Γιώργος Βασιλειάδης πάντως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Super League 2 να μην αποτελείται από 12 ομάδες αλλά από 14, τονίζοντας ότι η απόφαση είναι αρμοδιότητα της ΕΠΟ.
Μετά απ’ αυτήν την εξέλιξη ο ΠΑΣ Γιάννινα ελπίζει πλέον μόνο στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ, αν και ο Βασιλειάδης έσπευσε να προκαταλάβει τις αποφάσεις του, αφού είπε ότι η αναδιάρθρωση έχει τη σύμφωνη γνώμη των FIFA και UEFA.
Έντονη ήταν πάντως η αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη και της Αντιπολίτευσης, με αφορμή την τροπολογία για την αναδιάρθρωση των εθνικών κατηγοριών του ελληνικού ποδοσφαίρου από την αγωνιστική περίοδο 2019-2020.
Απαντώντας στην επίθεση που δέχτηκε από βουλευτές της αντιπολίτευσης, ο κ. Βασιλειάδης αντέτεινε ότι «η τροπολογία αφορά συνολικά την αναδιάρθρωση των νέων κατηγοριών στο ποδόσφαιρο με τη θέσπιση νέων κανόνων για να έχουμε βιώσιμες επαγγελματικές ποδοσφαιρικές ομάδες και να μην ξαναζήσουμε τα φαινόμενα που ζήσαμε και να φεύγουν στη μέση του πρωταθλήματος».
«Τον αριθμό των ομάδων για κάθε κατηγορία αποφασίζει η ΕΠΟ και όχι η Πολιτεία. Εμείς επικυρώνουμε τη συζήτηση που ξεκίνησε το καλοκαίρι με την Ομοσπονδία. Η ρύθμιση τελεί υπό την έγκριση και της Ευρωπαϊκής και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και πιστεύουμε ότι βοηθά να λύσουμε προβλήματα. Είναι αποκλειστικό θέμα της ΕΠΟ να περιορίσει τις αδικίες» τόνισε ο κ. Βασιλειάδης.
Από τη ΝΔ, τόσο ο Χρήστος Μπουκώρος όσο και η Άννα Καραμανλή, κατηγόρησαν την κυβέρνηση για προχειρότητα και τόνισαν ότι νομοθετώντας σήμερα η κυβέρνηση, μετά το πέρας του πρωταθλήματος, τινάζει στον αέρα τον προϋπολογισμό των επαγγελματικών ομάδων στο ποδόσφαιρο.
Αρνητικός εμφανίστηκε και ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, Βασίλης Κεγκέρογλου, που χαρακτήρισε την τροπολογία «γονατογράφημα» και υποστήριξε ότι εκβιάζονται με αυτό τον τρόπο οι επαγγελματικοί φορείς του ποδοσφαίρου. «Δεν δίνει λύση η ρύθμιση, αντίθετα θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από ό,τι θα λύσει και για αυτό εμείς την καταψηφίζουμε», πρόσθεσε ο κ. Κεγκέρογλου.
Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλης Συντιχάκης από την πλευρά του ανέφερε: «Την τροπολογία για την αναδιάρθρωση του ποδοσφαίρου την θεωρούμε ως μια προσωρινή λύση που κάθε φορά που εκτροχιάζεται αυτή η άθλια κατάσταση στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και προσπαθεί και αυτή η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, να κρατήσουν αυτήν την άθλια κατάσταση σε κάποιες λεπτές ισορροπίες. Εμείς θα ψηφίσουμε “παρών”».