Ηράκλειο – Παλαιστίνη: Ο 16χρονος Άγγελος εξηγεί στο patris.gr πως o αθλητισμός “κερδίζει” τον πόλεμο

Μια ιδιαίτερα τιμητική κλήση στην Εθνική ομάδα της ”δεύτερης πατρίδας του”, όπως ο ίδιος τονίζει, είχε ο 16χρονος αθλητής του ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΟΑΑ, Άγγελος Μωχάμεντ Κριτσωτάκης.

Ο Άγγελος μεγάλωσε στο Ηράκλειο, η μητέρα του με καταγωγή από την Κρήτη και ο πατέρας του Παλαιστίνιος ο οποίος από τα 18 βρέθηκε για σπουδές στο νησί.

Αγωνίζεται με το εφηβικό της κρητικής ομάδας, ενώ το προηγούμενο διάστημα δέχτηκε πρόσκληση να συμμετέχει στα προκριματικά του Πανασιατικου πρωταθλήματος U18, φορώντας τη φανέλα με το εθνόσημο της Παλαιστίνης, όπως και συνέβη.

Ο ίδιος μίλησε στο patris.gr και στην ερώτηση γιατί επέλεξε την ομάδα της Παλαιστίνης απάντησε: “Εφόσον μου δόθηκε η ευκαιρία να αγωνιστώ με τα χρώματα της δεύτερης πατρίδας μου, το θεώρησα τιμητικό και ότι μπορούσα να βοηθήσω στην προσπάθεια της ομοσπονδίας, η οποία με κάλεσε”

Χαρακτήρισε την εμπειρία στο Πανασιατικό ως “ενδιαφέρουσα εμπειρία, φορτισμένη με πολλά συναισθήματα”, με τον ίδιο να βρίσκεται δέκα μέρες στην Ιορδανία για προετοιμασία και δέκα μέρες στο Ιράκ για αγώνες.

“Ήμασταν μια ομάδα παιδιών που προερχόταν από διάφορες χώρες με καταγωγή από τη Παλαιστίνη. Ευτυχώς καταφέραμε να χτίσουμε καλή χημεία εκτός γηπέδου γρήγορα, αλλά οι λίγες μέρες προετοιμασίας δεν μας επέτρεψαν να πετύχουμε αυτά που θέλαμε.”  είπε σχολιάζοντας την εμπειρία του στα παρκέ της διοργάνωσης.

Πως είναι να ζεις και να παίζεις μπάσκετ σε εμπόλεμη ζώνη;

“Έξι παιδιά από τους συμπαίκτες μου ζουν στην Παλαιστίνη, άλλοι στην Ιερουσαλήμ και άλλοι στη Δυτική όχθη” λέει ο Άγγελος και συνεχίζει να περιγράφει τις ιστορίες που ζουν οι συναθλητές του ”αντιμετωπίζουν καθημερινά τις επιπτώσεις και τον φόβο του πολέμου”.

Για το πως το βιώνει ο ίδιος: “Προσωπικά από μικρή ηλικία γνώριζα την κατάσταση από τον πατέρα μου που είναι από τους ανθρώπους που προσπαθούν να γνωστοποιήσει το θέμα και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο ακόμα και στο Ηράκλειο”.

Για το αν αντιμετώπισε ρατσιστικά σχόλια στην Ελλάδα: ”Δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ κανένα πρόβλημα ούτε εγώ ούτε ο αδερφός μου, αφού μεγάλωσα στην Ελλάδα με μητέρα από τη Κρήτη και πατέρα που είναι στην Ελλάδα από τα 18 που ήρθε να σπουδάσει. Η καταγωγή μου και το επίθετο μου προκαλούσαν περισσότερο το ενδιαφέρον τον άλλον παρά αρνητικά σχόλια” αναφέρει καταλήγοντας.