EURO 2024: Η «ακτινογραφία» των 44 ματς

Το Euro 2024 έφτασε τα 100 γκολ μετά από 44 αναμετρήσεις της φάσης των ομίλων, 2,28 γκολ ανα παιχνίδι ή διαφορετικά ένα κάθε 40 λεπτά. Όπως αναφέρει σε σχετική της ανάλυση η ιστοσελίδα της UEFA, τα περισσσότερα (20) σημειώθηκαν στο χρονικό διάστημα 16′-30′, ενώ είναι αξιοσημειώτο ότι 12 έχου μπει στον επιπλέον χρόνο των καθυστερήσεων.

Η Γερμανία με 10 γκολ είναι η ομάδα με την καλύτερη επίθεση, αλλά και εκείνη με  τις πιο σωστές μεταβιβάσεις (92,2% μέσος όρος/2415 απο τις 2618), τη μεγαλύτερη κατοχή μπάλας (65,2% μέσος όρος) έχει η Πορτογαλία, η Ισπανία τις περισσότερες προσπάθειες (84/29 στην εστία). Συνολικά τις πιο πολλές επιθέσεις (306) έχει η Πορτογαλία.

Η Πορτογαλία έχει τα περισσότερα κόρνερ (36), τα πιο πολλά φάουλ (61) έκανε η Αυστρία και η Αγγλία είναι εκείνη που δέχθηκε τα περισσότερα (60).

Η Σλοβενία έχει τα περισσότερα τάκλιν (69), τις πιο πολλές ανακτήσεις μπάλας (179) έχει η Αυστρία και η Γεωργία τις περισσότερες επεμβάσεις (29). Τις πιο πολλές κίτρινες κάρτες (18) δέχθηκε η Τουρκία) και κόκκινες (2) η Τσεχία.

Πρώτοι σκόρερ (από 3 γκολ) είναι οι, Ζορζ Μικαουτάτζε (Γεωργία), Τζαμάλ Μουσιάλα (Γερμανία), Κόντι Γκάκπο (Ολλανδία) και Ιβάν Σράντς (Σλοβακία) τις περισσότερες προσπάθειες στην εστία (9) έχει ο Κάι Χάβερτς (Γερμανία), ενώ ο Κριστιάνο Ρονάλντο (Πορτογαλία) έχει συνολικά τις περισσότερες επιθετικές προσπάθειες (20), αν και για πρώτη φορά στην καριέρα του σε φάση ομίλων μεγάλης διοργάνωσης (από το 2004) δεν κατάφερε να σκοράρει, ούτε φυσικά στο νοκ άουτ (εκτός από τη διαδικασία των πέναλτι).

Δέκα παίκτες έχουν από δύο ασίστ: Γιαμάλ (Ισπανία), Μαν (Ρουμανία), Σίμονς (Ολλανδία), Αεμπίσερ (Ελβετία), Φαμπιάν Ρουίθ (Ισπανία), Μπούντιμιρ (Κροατία), Φλόιλερ (Ελβετία), Κούτσκα (Σλοβακία), Πρας (Αυστρία) και Ακέ (Ολλανδία).
Τα πιο πολλά τάκλιν (16) έχει ο Τζουντ Μπελιγχαμ (Αγγλία), τις περισσότερες ανακτήσεις μπάλας (37) ο Μαρκ Γκέιγ (Αγγλία) και τις πιο πολλές αποκρούσεις (29) ο Γκιόργκι Μαρμαντασβίλι (Γεωργία).
Τσέριν (Σλοβενία), Φαν Ντάικ (Ολλανδία) και Πος (Αυστρία) έχουν κάνει τα πιο πολλά φάουλ (από 10), τη μεγαλύτερη ταχύτητα (35,9 χλμ/ω)ανέπτυξε ο Νούνο Μέντες (Πορτογαλία), την πιο μεγάλη απόσταση (51,2 χλμ) κάλυψε ο Άνταμ Τσέριν (Σλοβενία), ενώ ο Ντοκού (Βέλγιο) έκανε τις περισσότερες ντρίμπλες (34).
Ο Αλβανός Νεντίμ Μπαϊράμι σημείωσε το πιο γρήγορο γκολ στην ιστορία του Euro μετά από 23 δευτερόλεπτα εναντίον της Ιταλίας, αν και η ομάδα του έχασε με 2-1.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ