Η Γουλβς είναι μία από πιο παλιές ποδοσφαιρικές ομάδες της Αγγλίας και κατ’ επέκταση του κόσμου, με έτος ίδρυσης το 1877. Εδρεύει στην πόλη Γουλβερχάμπτον της Κεντρικής Αγγλίας, σε μία περιοχή που πρωτοστάτησε στη Βιομηχανική Επανάσταση των αρχών του 19ου αιώνα. Η επίσημη ονομασία του συλλόγου είναι Γουλβερχάμπτον Γουόντερερς (Wolverhampton Wanderers = Οι ταξιδιώτες από του Γουλβερχάμπτον), αλλά είναι γνωστή στους ποδοσφαιρόφιλους με τη συγκεκομμένη ονομασία Γουλβς (Wolves = Λύκοι), που είναι και το παρατσούκλι της ομάδας. Η χρυσή περίοδος για τους «Λύκους» υπήρξε η δεκαετία του 1950, όταν κατέκτησαν τους περισσότερους τίτλους τους. Συνολικά, στην προθήκη των τροπαίων της ομάδας φιγουράρουν 3 Πρωταθλήματα, 4 Κύπελλα, 4 Σούπερ Καπ και 2 Λιγκ Καπ.
Η Γουλβς ιδρύθηκε στις αρχές του 1877 με την ονομασία Saint Luke (Άγιος Λουκάς) από μαθητές του σχολείου της ομώνυμης ενορίας του Γουλβερχάμπτον. Στις 13 Ιανουαρίου έδωσε τον πρώτο της αγώνα με την ομάδα της διπλανής γειτονιάς και τον Αύγουστο του 1879 συγχωνεύτηκε με το ποδοσφαιρικό τμήμα του συλλόγου κρίκετ Blakenhall Wanderers και σχημάτισαν ένα νέο σύλλογο με την ονομασία Wolverhampton Wanderers F.C. Το 1888 απέκτησε επαγγελματική υπόσταση και αποτέλεσε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Λίγκας (EFL), που διοργάνωνε έως το 1992 όλα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα της Αγγλίας.
Η πρώτη της χρονιά στην επαγγελματική κατηγορία ήταν απόλυτα επιτυχημένη, καθώς τερμάτισε στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος κι έπαιξε στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας το 1889. Το 1893 κατέκτησε τον πρώτο της μεγάλο τίτλο, κερδίζοντας το Κύπελλο Αγγλίας με νίκη 1-0 επί της Έβερτον. Μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ανεβοκατέβαινε τις κατηγορίες και είχε να παρουσιάσει διακρίσεις μόνο στο Κύπελλο Αγγλίας (κατάκτηση ενός Κυπέλλου το 1908 και τρεις συμμετοχές σε τελικούς το 1896, το 1921 και το 1939).
Το 1948 τις τύχες της ομάδας ανέλαβε ο παλιός της ποδοσφαιριστής Σταν Κάλις (1916-2001) και την οδήγησε στην καλύτερη περίοδο της ιστορίας της. Έως το 1964, όταν παραιτήθηκε για να αναλάβει το τιμόνι της γειτονικής Μπέρμιγχαμ Σίτι, οι «Λύκοι» κατέκτησαν τρία πρωταθλήματα Αγγλίας (1954, 1958, 1959), δύο Κύπελλα (1949, 1960) και τέσσερα σούπερ-καπ (1949, 1954, 1959, 1960). Μέσα στο γήπεδο την καθοδηγούσε ο Μπίλι Ράιτ (1924-1994), ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές που ανέδειξε η Αγγλία και ο πρώτος ποδοσφαιριστής στον κόσμο που ξεπέρασε τις 100 διεθνείς συμμετοχές (105 με την Εθνική Αγγλίας).
Οι επιτυχίες της ομάδες συνεχίστηκαν τη δεκαετία του ‘70, με την κατάκτηση δύο Λιγκ Καπ (1974, 1980) και με τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή της διάκριση, τη συμμετοχή της στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ (νυν Γιουρόπα Λιγκ), το 1971, όπου ηττήθηκε σε διπλό τελικό από την Τότεναμ (1-1, 2-3).
Από το 1980 η Γουλβς περιέπεσε σε αφάνεια έως το 2016, όταν ιδιοκτήτης του συλλόγου έγινε ο κινέζικος όμιλος Fosun International, γνωστός στην Ελλάδα από τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο της «αμαρτωλής» Follie-Follie. Με πλειάδα πορτογάλων παικτών και προπονητή τον επίσης Πορτογάλο Νούνο Εσπίριτο Σάντο (με θητεία στον Παναθηναϊκό επί Ζεσουάλντο Φερέιρα) δείχνει να ξαναβρίσκει τα πατήματα της και να διακρίνεται σε Αγγλία και Ευρώπη.
Τα χρώματα της Γουλβς είναι παραδοσιακά το χρυσό και το μαύρο, με σήμα το κεφάλι ενός λύκου. Τα δύο αυτά χρώματα συμβολίζουν το φως (χρυσό) και το σκοτάδι (μαύρο) και ταιριάζουν με την επίσημη ρήση της πόλης του Γουλβερχάμπτον (out of darkness cometh light = εκ του σκότους φως), που περιέχεται στην Προς Κορινθίους Β’ Επιστολή του Αποστόλου Παύλου.
Η Γουλβς αγωνίζεται σχεδόν από την αρχή της ίδρυσής της στο «Μολινό», το οποίο έχει υποστεί αρκετές ανακαινίσεις και σήμερα έχει χωρητικότητα 32.000 θεατών. Η μεγάλη της αντίπαλος είναι η γειτονική Γουέστ Μπρόμγουιτς Άλμπιον. Οι μεταξύ τους αγώνες έχουν την ονομασία Black Country Derby (To Ντέρμπι της Μαυρόχωρας) και είναι από τους πιο επεισοδιακούς στο Νησί. Η ονομασία παραπέμπει στα πολλά ανθρακωρυχεία της περιοχής και στο συνακόλουθο μολυσμένο κλίμα.
Το ιστορικό των επίσημων αγώνων της Γουλβς με ελληνικές ομάδες περιλαμβάνει μόνο δύο συναντήσεις με τον Ολυμπιακό Π. , το 2020, για την φάση των 32 του Γιουρόπα Λιγκ. Οι «Λύκοι» πήραν την πρόκριση με συνολικό σκορ 2-1 (1-1, 1-0).
πηγή: https://www.sansimera.gr