Οι Έλληνες αθλητές που συμμετείχαν στη διοργάνωση που έγινε στο Ηράκλειο
Οι Έλληνες αθλητές που συμμετείχαν στη διοργάνωση που έγινε στο Ηράκλειο

Σε γιορτή της επιτραπέζιας αντισφαίρισης, εξελίχθηκαν τα Παγκόσμια πρωταθλήματα για άτομα με Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ που πραγματοποιήθηκαν στα «Δύο Αοράκια», με τη συμμετοχή 60 αθλητών-τριών από 16 χώρες. Κάθε διαγωνιζόμενος έστειλε ένα παγκόσμιο μήνυμα για τα πολλά οφέλη, που έχει για την υγεία το δημοφιλές ολυμπιακό άθλημα.

Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Πάρκινσον έζησε την 3η έκδοσή του ενώ οι αγώνες για άτομα με Αλτσχάιμερ οργανώθηκαν για πρώτη φορά. Οι αθλητές μαζί με τους προπονητές και τους συνοδούς τους, απόλαυσαν μια θαυμάσια εμπειρία σε ένα ιδανικό περιβάλλον, καταθέτοντας συγκινητική προσπάθεια στα αγωνιστικά τραπέζια.

Το τρίτο μεγάλο event, το Παγκόσμιο Συνέδριο για την υγεία που έγινε στο Arina Beach Resort, υπογράμμισε το επιστημονικό δεδομένο για τον θετικό αντίκτυπο της επιτραπέζιας αντισφαίρισης στους αθλητές με νευρολογικές ασθένειες.

Τα αποτελέσματα μπαίνουν βεβαίως σε δεύτερη μοίρα, ωστόσο αξίζει να σταθούμε στην προσπάθεια των Ελλήνων και δη των αρκετών Κρητικών αθλητών που παρά το μικρό χρόνο προετοιμασίας, τα κατάφεραν εξαιρετικά.

Σε δύο αγωνίσματα του πρωταθλήματος Πάρκινσον, σε απλό και διπλό, τα γαλανόλευκα χρώματα έφτασαν μέχρι τα προημιτελικά. Στη Men’s Singles Class 1 ο Παράσχος Δεσκουλίδης (προπονητής πάλης στον τοπικό σύλλογο ΠΑΛ.ΕΥ.Ε.) πλασαρίστηκε στις θέσεις 5-8 και στη Men’s Doubles Classes MD2-3 ο ίδιος μαζί με τον Μανώλη Μαρκάκη αποκλείστηκαν στον προημιτελικό γύρο.

Ο Δεσκουλίδης  προκρίθηκε στα νοκ άουτ με τη 2η θέση.

Στο 3ο προκριματικό γκρουπ. Επικράτησε 3-0 του Γάλλου Μπενάρ και νίκησε άνευ αγώνα με το ίδιο σκορ τον Γάλλο Γκεϊράρ.

Στα προημιτελικά αποκλείστηκε με 3-0 σετ από τον Γάλλο Σαλαούν.

Ο Μαρκάκης στα ατομικά του παιχνίδια δεν κατάφερε να μπει στο κυρίως ταμπλό. Συμμετείχε όμως στο consolation (αγώνες παρηγοριάς) και τελικά κατέλαβε την τρίτη θέση.

Στα διπλά, οι Δεσκουλίδης -Μαρκάκης προκρίθηκαν ως 2οι στα νοκ άουτ, με τη νίκη τους κόντρα στους Γάλλους Ντουφλού/ Μπενάρ με 3-0 σετ. Στα νοκ άουτ γνώρισαν την ήττα με 3-0 σετ από τους Ζουρί /Χιλέλ από το Ισραήλ.

 Στα προημιτελικά του Παγκοσμίου έφτασε ο Παράσχος Δεσκουλίδης

Στην κατηγορία Mixed Doubles Classes XD2-3, η Ισιδώρα Βασιλείου και ο Ισραηλινός Χιλέλ εξάντλησαν τις πιθανότητές τους για την 3η θέση, αλλά τελικά αρκέστηκαν στην 4η με 1 νίκη και 3 ήττες.

Από τις υπόλοιπες ελληνικές συμμετοχές, ξεχώρισαν:

Στη Women’s Singles Class 1 αγωνίστηκε η Ισιδώρα Βασιλείου και ήρθε 3η στα προκριματικά με 2 ήττες από Ευρωπαίες αθλήτριες.

Στο 2ο γκρουπ ήταν η Λυδία Ντε Λάτουρ και η Θεοδώρα Νικολάου.

Αποκλείστηκαν με την 3η και την 4η θέση αντίστοιχα. Στον μεταξύ τους αγώνα επικράτησε η Ντε Λάτουρ με 3-2 σετ.

Στο πρωτάθλημα των ανδρών για τα άτομα με Αλτσχάιμερ έγινε ένας ενιαίος όμιλος με 4 Έλληνες αθλητές κι έναν Βούλγαρο. Κυριάρχησε ο Γιώργος Χαριτάκης με 8 βαθμούς και 4 νίκες.

Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε ο Γιάννης Μιχαλοδημητράκης. Την 3η θέση πήρε ο Βασίλης Παπαδόπουλος.

 Στιγμιότυπο από τους αγώνες

Στο αντίστοιχο πρωτάθλημα των γυναικών, έγινε επίσης ένας όμιλος με 4 Ελληνίδες. Την 1η θέση κατέκτησε αήττητη η Κατερίνα Καλλέργη. Κατέβαλλε τη Ζαφειρένια Δασκαλάκη και την Κλειώ Ριγάκη με 3-1 σετ και τη Ζαφείρα Τζάκου με 3-2.

Τη 2η θέση κατέκτησε η Τζάκου και την 3η η Ριγάκη.

Στο φινάλε των αγώνων, έγινε κι ένα τουρνουά για μέλη οικογενειών, προπονητές και συνοδούς των ασθενών με Πάρκινσον. Καταγράφηκε ως Open Tournament και τα αποτελέσματα καταχωρήθηκαν επίσημα στο ITTF Foundation. Σχηματίστηκε ταμπλό των «16» και πρωταθλητής αναδείχτηκε

ο αθλητής-προπονητής του «Ηράκλειο» ΟΑΑ Στέφανος Σπανάκης, από τους ανθρώπους που βοήθησαν εθελοντικά στο κοουτσάρισμα των Ελλήνων αθλητών. Στον τελικό επιβλήθηκε του Γάλλου Σαβό με 3-0.

Η αυλαία της διοργάνωσης έπεσε με αποχαιρετιστήριο πάρτι, με τους αθλητές να ανανεώνουν το ραντεβού τους για την επόμενη διοργάνωση που θα γίνει το 2024 στη Γαλλία.