Ο Γιάννης Σγουρός

Το Lockdown στο μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού αθλητισμού συνεχίζεται με τη Super League και τη Basket League να είναι οι μοναδικές κατηγορίες στις οποίες υπάρχει αγωνιστική δράση. Το Σαββατοκύριακο αρχίζει η Super League 2 ενώ άγνωστο είναι τι θα συμβεί με τα υπόλοιπα σπορ αλλά και κατηγορίες.

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Μπάσκετ εξέδωσε νέα ανακοίνωση τονίζοντας πως πρέπει να επανεκκινήσει ο αθλητισμός ενώ ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έστειλε μέσω ΜΜΕ ο Γιάννης Σγουρός.

Ο άλλοτε ΓΓΑ, πρόεδρος της ΕΟΑΒ, του Μίλωνα, Νομάρχης Αθηνών και περιφερειάρχης Αττικής και νυν μέλος της ΕΟΕ, σημειώνει ότι ακολουθείται μια αλλοπρόσαλλη πολιτική στον αθλητισμό, καθώς η απαγόρευση των πρωταθλημάτων των ερασιτεχνικών κατηγοριών “έχει επιφέρει συντριπτικό κάταγμα στον σκελετό που στηρίζει το αθλητικό οικοδόμημα και μαρτυρά άγνοια της δομής του και των προτεραιοτήτων του”.

Ζητά την άμεση βοήθεια των προπονητών, μέσω του επιδόματος των 800 ευρώ που είχε δοθεί τον Μάιο του 2020.

 

“Μαραζώνει ο ερασιτεχνικός αθλητισμός”

Ο κ. Σγουρός στην ανοιχτή του επιστολή στον πρωθυπουργό αναφέρει μεταξύ άλλων:

“Διαφοροποίηση των υγειονομικών δεδομένων και μέτρων προστασίας που λαμβάνονται, που αφενός μεν επιτρέπουν την διεξαγωγή των πρωταθλημάτων βιτρίνας και αφετέρου δε οδηγούν σε βέβαιο μαρασμό τον τροφοδότη της ανώτερης κατηγορίας που είναι τα ερασιτεχνικά σωματεία.

Το σύνολο των αθλητών που στελεχώνουν τις εθνικές ομάδες ανδρών και γυναικών αλλά και τις προβεβλημένες ομάδες, προέρχονται από τους αφανείς εργάτες, προπονητές και παράγοντες, που δεν συγκεντρώνουν τα φώτα της δημοσιότητας με συνέπεια αποτελούν τα εύκολα θύματα της οποιαδήποτε βλαπτικής απόφασης, γιατί δεν βάζουν σε κίνδυνο το περίφημο πολιτικό κόστος”.

Προφανώς το μεγάλο πρόβλημα στην επανεκκίνηση όλων των σπορ είναι η διενέργεια συχνών τεστ. Ο Γιάννης Σγουρός επισημαίνει ότι το κόστος δαπάνης πρέπει να επιβαρύνει την Πολιτεία, είτε απευθείας, είτε μέσω των περιφερειών και των δήμων.

Κι όλα αυτά γιατί το συγκεκριμένο βάρος “είναι αδύνατον να το σηκώσουν τα σωματεία, με δεδομένο ότι οι χορηγοί τους είναι μικρές τοπικές επιχειρήσεις οι οποίες λόγω lock down δεν λειτουργούν, αλλά έτσι και αλλιώς, θα έπρεπε να καλύπτονται από την πολιτεία, τις περιφέρειες και τους δήμους, αφού αναγνωρίσουν με ειλικρίνεια χωρίς βερμπαλισμούς, την σημαντικότητα τους όχι μόνο για τον αθλητισμό αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες.

Δεν υπάρχει καμία τοπική συλλογικότητα που να προσφέρει τόσες δυνατότητες και διεξόδους στους δημότες της και στην νεολαία . Τα σωματεία, πέρα από τα κλασικά προφανή ευεργετήματα (άθληση, υγεία, κοινωνικοποίηση κλπ) είναι οι πύλες εισόδου στο αθλητικό σύστημα που επιτρέπει την αξιοποίηση των δεξιοτήτων αθλητών ώστε να καταστούν παγκόσμιες προσωπικότητες στον χώρο τους.

Πρόσφατο παράδειγμα αλλά όχι μοναδικό, η περίπτωση Αντετοκούνμπο.

Η πολιτική που ακολουθείται δεν παραπέμπει στην παραδοχή της ζωτικής σημασίας της ύπαρξης των σωματείων, αλλά αντιμετωπίζονται ως ψήφοι για επίδειξη δύναμης με τον έλεγχο ομοσπονδιών”.

Ο κ. Σγουρός, ωστόσο, θέτει και το θέμα των προπονητών που τον περασμένο Μάιο αναγνωρίστηκαν ως επαγγελματίες, παίρνοντας το επίδομα των 800 ευρώ, αλλά από τότε… αγνοείται η τύχη τους, θεωρούνται κάτι σαν χομπίστες και όσοι ζουν από την προπονητική προφανώς επιβιώνουν πολύ δύσκολα και ζητά να πάρουν ξανά το βοήθημα αυτό.

 

ΣΕΠΚ: “Πάγια θέση μας  η επανεκκίνηση του αθλητισμού”

Πάγια θέση του ΣΕΠΚ είναι η επανεκκίνηση του αθλητισμού.

Ο ΣΕΠΚ είχε άλλωστε επισημάνει ήδη από τις 30 Δεκεμβρίου πως είναι σε θέση να καλύψει το κόστος για τα εβδομαδιαία rapid test που προβλέπει το υγειονομικό πρωτόκολλο, για όλους τους προπονητές των εθνικών κατηγοριών, προκειμένου να επιτραπεί -σε πρώτη φάση- η επιστροφή στα γήπεδα για προπονήσεις.

Αυτό βέβαια δεν έχει καταστεί ακόμη εφικτό, αφού οι υγειονομικές επιτροπές δεν έχουν ανάψει το πράσινο φως.

Η ανακοίνωση του ΣΕΠΚ:

“Σε συνέχεια της τηλεδιάσκεψης που έγινε υπό τον συντονισμό του Γενικού Γραμματέα του ΣΕΠΚ, Παρασκευά Μουρατίδη, και της επιστολής που συνέταξαν και υπέγραψαν από κοινού οι δεκαέξι (16) προπονητές που εργάζονται στις ομάδες της Α2 κατηγορίας των Ανδρών, ο ΣΕΠΚ θέλει να υπενθυμίσει πως πάγια θέση του είναι η επανεκκίνηση του αθλητισμού και η επιστροφή στα γήπεδα (έστω για προπονήσεις), πάντα με την τήρηση του προβλεπόμενου υγειονομικού πρωτοκόλλου.

Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν και την απαρέγκλιτη στάση των υγειονομικών φορέων περί συνέχισης του lockdown στον αθλητισμό (κάτι που επισημάνθηκε εκ νέου από τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, κ. Γιώργο Μαυρωτά, σε νέα επαφή που υπήρξε), ο ΣΕΠΚ θεωρεί μείζονος σημασίας την επιστροφή των αθλητών όλων των ηλικιών στα γήπεδα -το άνοιγμα των σχολείων συνηγορεί σε αυτό, αφού οι αθλητές/μαθητές μπορούν παράλληλα με τις σχολικές υποχρεώσεις τους να επιστρέψουν στις αθλητικές δραστηριότητες.

Ευελπιστούμε πως σύντομα οι φωνές όλων (παικτών και προπονητών) θα εισακουστούν και θα είμαστε σε θέση να ξαναβρεθούμε στα γήπεδα, τηρώντας σε κάθε περίπτωση τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Πρόκειται για ζήτημα μείζονος σημασίας στο επίπεδο του βιοπορισμού και της ψυχολογίας όλων”.

  • Κοινή επιστολή προς την ΕΟΚ έστειλαν 14 από τις 16 ομάδες της Α2, θέτοντας συγκεκριμένους οικονομικούς όρους για να επιστρέψουν στην δράση.