ΤΕΙ Κρήτης

Αυτό που εκφράστηκε για πρώτη φορά το 1995, επιδιώχθηκε το 2002 και απορρίφθηκε την ίδια χρονιά, τώρα ίσως ήρθε η ώρα να πάρει σάρκα και οστά. Ποιο; Μα η ίδρυση νέου Πανεπιστημίου στην Κρήτη, με την αναβάθμιση του ΤΕΙ Κρήτης, πρέπει να δημιουργήσει Τμήμα ΤΕΦΑΑ.

Αυτό που επί δεκαετίες ζητούν όλοι όσοι εμπλέκονται με τον αθλητισμό στην Κρήτη, στο Ηράκλειο. Και η εμπεριστατωμένη πρόταση για αυτό είχε κατατεθεί από τον τέως προϊστάμενο Φυσικής Αγωγής, Νίκο Ροβίθη, στον τότε υπουργό Εθνικής Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου, στις 21 Οκτωβρίου 2002. Πρόταση που υπέγραφαν τοπικοί φορείς και βουλευτές αλλά δεν καρποφόρησε.

Η τότε (5 Νοεμβρίου 2002) απάντηση του Yπουργείου όπως είχε γραφτεί στην “Π” ανέφερε:

“Το Υπουργικό Συμβούλιο, στη συνεδρίασή του στις 20 Ιουνίου 2002, κατέληξε σε αποφάσεις για το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Το σχέδιο αυτό ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και αναλύθηκε στη συνέχεια από το ΥΠΕΠΘ.

Στο εν λόγω σχέδιο δεν προβλέπεται η ίδρυση Τμημάτων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Σε κάθε περίπτωση όμως το ΥΠΕΠΘ θα μελετήσει τα στρατηγικά και επιχειρησιακά σχέδια ανάπτυξης που έχουν υποβάλει τα Πανεπιστήμια μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστήμιο Κρήτης και θα λάβει σύντομα τις τελικές αποφάσεις”.

Δεκαεφτά χρόνια μετά η αθλητική κοινότητα της Κρήτης ζητά ξανά να ιδρυθεί τμήμα ΤΕΦΑΑ.

Η ιδέα, ως γνωστόν, είχε “πέσει” από τον κ. Ροβίθη στην ημερίδα αθλητισμού που είχε διοργανωθεί στο Αρκαλοχώρι 25 Νοεμβρίου 1995.

Στην ομιλία του ο έμπειρος προϊστάμενος Φ.Α. είχε τονίσει την αναγκαιότητα ίδρυσης ΤΕΦΑΑ (θα μείνουν στο νησί και στους συλλόγους τους πολλοί αθλητές-τριες, πρωταθλητές και θα έρθουν εδώ άλλοι πρωταθλητές, θα αποκτήσουμε καλύτερο προπονητικό δυναμικό κ.λπ.) υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις για να στηρίξουν το εγχείρημα, επιστημονικό προσωπικό στα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα.

Εκτός από την ίδρυση ΤΕΦΑΑ ο κ. Ροβίθης είχε προτείνει

A) Ίδρυση Περιφερειακού Εργομετρικού Κέντρου που θα προσφέρει:

  1. Δυνατότητα έρευνας.
  2. Επιστημονική υποστήριξη στο έργο του προπονητή
  3. Δυνατότητα διαμονής στην Κρήτη επιστημονικού προσωπικού.
  4. Στην Κρήτη υπάρχουν πάνω από 300 αθλητικά σωματεία που δεν έχουν ούτε την οικονομική δυνατότητα να μετακινούνται οι αθλητές τους στην Αθήνα ούτε μπορούν να εξυπηρετηθούν από το εργομετρικό της Αθήνας.

Β) Τη Δημιουργία Κέντρου Αντιτόπινγκ Κοντρόλ για τη στήριξη των υψηλών αθλητικών διοργανώσεων που η Κρήτη οργανώνει.

Γ) Θεσμοθέτηση περιφερειακών πρωτοβάθμιων αθλητικών δικαστικών οργάνων, που θα φέρει αποκέντρωση της αθλητικής Δικαιοσύνης.

Ο πρώην προϊστάμενος του Γραφείου Φυσικής Αγωγής κ. Ροβίθης που έχει καταθέσει την πρόταση να ιδρυθεί ΤΕΦΑΑ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
Ο πρώην προϊστάμενος του Γραφείου Φυσικής Αγωγής κ. Ροβίθης που έχει καταθέσει την πρόταση

Η πρόταση και ποιοι τη στήριξαν

Η πρόταση ίδρυσης ΤΕΦΑΑ στην Κρήτη που κατατέθηκε 21/10/2002 στο Υπουργείο Παιδείας ανέφερε:

“Αξιότιμε κ. Υπουργέ.

Το Γραφείο Φυσικής Αγωγής με τη συμπαράσταση όλων των αθλητικών φορέων της Κρήτης καθώς και των πολιτικών και εκπαιδευτικών φορέων του Ν. Ηρακλείου, λαμβάνοντας υπόψη το ώριμο πλέον κοινωνικό και επιστημονικό αίτημα του τόπου μας για ίδρυση και λειτουργία αυτόνομου Πανεπιστημιακού Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, απευθύνεται σε εσάς και καταθέτει την πρόταση με το αίτημα να την προωθήσετε.

Πιστεύουμε πως βρισκόμαστε στην καταλληλότερη χρονική περίοδο για τη διεκδίκηση του αιτήματός μας για τους παρακάτω αντικειμενικούς λόγους:

  1. Με την αποπεράτωση των ολυμπιακών έργων δημιουργείται πλήρης υλικοτεχνική υποδομή και άρτιες αθλητικές εγκαταστάσεις, η έλλειψη των οποίων δημιουργούσε πρόβλημα στην προώθηση της πρότασής μας τα προηγούμενα χρόνια.
  2. Τα υπάρχοντα τμήματα της ιατρικής και της Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (με τα αντίστοιχα εργαστήριά τους) θα στηρίξουν το ΤΕΦΑΑ με τις υπάρχουσες δομές και το επιστημονικό προσωπικό.
  3. Υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός Κρητών φοιτητών στα ΤΕΦΑΑ.
  4. Η ισότιμη αντιμετώπιση της Κρήτης με τα άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας απαιτεί την ίδρυση ΤΕΦΑΑ, αφού η άνιση χωροταξική κατανομή των υπαρχόντων ΤΕΦΑΑ (τέσσερα στη Βόρεια Ελλάδα  Κομοτηνή, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα και ένα στη Νότια  – Αθήνα) δικαιολογεί το αίσθημα της κοινωνικής αδικίας στον τόπο μας.
  1. Οι υψηλές αθλητικές επιδόσεις και διακρίσεις των Κρητών αθλητών τα τελευταία χρόνια και οι αναπτυξιακές ανάγκες του κρητικού αθλητισμού – πρωταθλητισμού, απαιτούν την επιστημονική υποστήριξη του αθλητισμού υψηλού επιπέδου και του έργου των προπονητών.
  2. Οι κλιματολογικές συνθήκες είναι άριστες για τη λειτουργία του πρακτικού και προπονητικού μέρους του ΤΕΦΑΑ.

Για όλους τους παρακάτω λόγους και την αναγκαιότητα ανάπτυξής της επιστημονικής έρευνας στον τομέα της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού μπορεί και επιβάλλεται να λειτουργήσει Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο Κρήτης σε νέα βάση και καινούριες κατευθύνσεις σπουδών.

Οι κατευθύνσεις που προτείνουμε είναι οι παρακάτω:

Α. Ασκηση – ευρωστία – υγεία

Σε συνεργασία με τα τμήματα Ιατρικής και Βιολογίας του Παν/μίου, θα δημιουργηθεί κύκλος σπουδών που θα εστιάζει στην τριαδική σχέση των παραπάνω εννοιών με έμφαση στον ρόλο της ευρωστίας, την πρόληψη ασθενειών και στη διατήρηση της καλής υγείας με θεματικές ενότητες:

  • Άσκηση και παιδί
  • Άσκηση και γυναίκα
  • Άσκηση και γήρανση
  • Άσκηση και παχυσαρκία
  • Άσκηση και ΑμΕΑ κ.ά.

Β. Μαζικός Αθλητισμός

  1. Δημιουργία Τομέα Αθλητικού Τουρισμού (λόγω κλιματολογικών συνθηκών και αθλητικών υποδομών τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει κινητικότητα αθλητικών ομάδων για προπονήσεις και αγώνες).
  2. Δημιουργία Τομέα Αθλητικής Αναψυχής και Υγείας (λόγω της υπάρχουσες ξενοδοχειακής υποδομής και τουριστικής ανάπτυξης της Κρήτης).
  3. Δημιουργία Τομέα Οργάνωσης και Διοίκησης Αθλητισμού.

Γ. Μεταπτυχιακός κύκλος σπουδών

Λόγω της μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης και της άριστης αθλητικής υποδομής της Κρήτης, υπάρχει αυξημένη ζήτηση επιστημονικού δυναμικού στους τομείς του Αθλητικού Τουρισμού της Αθλητικής Αναψυχής και Υγείας και της οργάνωσης και διοίκησης Αθλητισμού. Για τον λόγο αυτό επιβάλλεται η οργάνωση και η λειτουργία μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ώστε να δίνει τη δυνατότητα στο υπάρχον επιστημονικό δυναμικό της Κρήτης που επιθυμεί να αποκτήσει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στους παραπάνω τομείς, για την κάλυψη των αναγκών της αγοράς εργασίας στην Κρήτη.

Δ. Παράλληλα, στο πλαίσιο της δημιουργίας του νέου Τμήματος, κρίνεται σκόπιμη η ταυτόχρονη ίδρυση κέντρου επιστημονικής στήριξης αθλητών υψηλού επιπέδου (εργομετρικό κέντρο, Εργαστήριο Αθλητικής Ψυχολογίας κ.λπ.) καθώς και Κέντρου Αθλητικής Διατροφής. Θεωρούμε τα παραπάνω κέντρα απαραίτητα σε μια ολυμπιακή πόλη που θα προωθήσουν όχι μόνο την εύρυθμη λειτουργία του νέου ΤΕΦΑΑ αλλά και την αναβάθμιση του Αθλητισμού σε παγκρήτιο επίπεδο.

Όλα τα παραπάνω υποστηρίζουν:

Ο υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μανόλης Στρατάκης, ο γεν. γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Αθανάσιος Καρούντζος, οι βουλευτές του Ν. Ηρακλείου: Αποστολάκης Δημήτρης, Βρέντζος Σταύρος, Δεικτάκης Γιώργος, Κεφαλογιάννης Μανόλης, Κουράκης Γιάννης, Ματζαπετάκης Στέλιος, Σχοιναράκη Βαγγελιώ, ο Νομάρχης Ηρακλείου κ. Γιάννης Γαρεφαλάκης, ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Κώστας Ασλάνης, ο περιφερειακός δ/ντής Αθμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης Κρήτης κ. Γρηγόρης Σμυρνάκης, εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου κ. Παντελής Μπικάκης, ο δ/ντής  Β/βαθμιας εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου κ. Λεωνίδας Κανελλής, ο σχολικός σύμβουλος Φυσικής Αγωγής κ. Μιχάλης Βελεγράκης, ο πρόεδρος της ΕΜΕ Ηρακλέιου κ. Νίκος Αλεξάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Πτυχ. Φυσικής Αγωγής Ν. Ηρακλείου κ. Γιώργος Πυνιρτζής, οι εκπρόσωποι των αθλητικών φορέων: Σουρής Σωτήρης (εκπρόσωπος Τ.Ε. ΣΕΓΑΣ Κρήτης), Δημόπουλος Αντώνιος (εκπρόσωπος ΠΕΚΥΚΡ), Σαρρής Νώντας (εκπρόσωπος Ποδηλασίας), Χαλαμπαλάκης Γεώργιος (εκπρόσωπος ΕΚΑΣΚ), Αλεξανδράκης Αντώνης (εκπρόσωπος ΤΕ/ΕΟΠΕ), Δουλγεράκης Ζαχαρίας (εκπρόσωπος ΕΠΣΗ), Παπαδάκης Ιωάννης (εκπρόσωπος Ιστιοπλοΐας), Καραγιαννάκης Αγγελος (εκπρόσωπος Τ.Ε. Πάλης), Μαρκογιαννάκης Ανταλκίδας (εκπρόσωπος Σκοποβολής), Ευθυμίου Τάκης (εκπρόσωπος Ενόργανης Γυμναστικής), Κλάδος Βασίλειος (εκπρόσωπος Άρσης Βαρών), Σπυριδάκης Δημήτριος (εκπρόσωπος Ξιφασκίας), Μαρκαντωνάκης Εμμανουήλ (εκπρόσωπος Αντισφαίρισης Κρήτης), Παπανδρέου Νικόλαος (εκπρόσωπος Σκάκι), Βαρβερίδης Νίκος (εκπρόσωπος τζούντο), Βασίλας Γεώργιος (εκπρόσωπος επιτραπέζιας Αντισφαίρισης), Τζενάκης Εμμανουήλ (εκπρόσωπος Κριτών Στίβου), Γαρεφαλάκης Μιχαήλ (εκπρόσωπος Διαιτητών Ποδοσφαίρου), Μαγγανάς Ανδρέας (εκπρόσωπος διαιτητών καλαθοσφαίρισης).

Το αίτημά μας αυτό έχει κατατεθεί στον αντιπρύτανη του Παν/μίου Κρήτης κ. Νικόλαος Σιαφάκα στις 23-9-2002 για προώθηση στη Σύγκλητο του Ιδρύματος.

Ο προϊστάμενος του Γραφείου Φυσικής Αγωγής Ν. Ηρακλείου Νικόλαος Ροβίθης”