Εξι πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το “Παρίσι 2024″(Φωτο)

Από την… παρέλαση στον Σηκουάνα και τον «χορό» των λέιζερ στον Πύργο του Αϊφελ μέχρι και την Σελίν Ντιόν, οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι είναι έτοιμοι να μαγέψουν τον κόσμο

«Νομίζω θα είναι μία από τις καλύτερες, αν όχι η καλύτερη». Ο Γιουσέιν Μπολτ γνωρίζοντας το τελετουργικό έθεσε πολύ ψηλά τον πήχη για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού (σήμερα 26/7, 20:30). «Φανταστείτε όλο τον κόσμο έξω. Στις γέφυρες να ζητωκραυγάζουν. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ αυτό», πρόσθεσε ο πιο γρήγορος άνθρωπος στην ιστορία της ανθρωπότητας. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αρχίζουν…

Αρχίζουν, και διαβάστε έξι πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το «Παρίσι 2024».

  1. Η τελετή έναρξης στις 26 Ιουλίου θα λάβει χώρα μέσα στον Σηκουάνα

10.500 αθλητές, προπονητές και προσωπικό θα ακολουθήσουν τη διαδρομή από τη γέφυρα Austerlitz, κοντά στο Jardin des Plantes, και θα τερματίσουν στη γέφυρα Iéna μπροστά από τον Πύργο του Άιφελ στο Trocadéro.

Μάλιστα, στον ίδιο ποταμό θα γίνει η ημιμαραθώνια κολύμβηση και το κολυμβητικό σκέλος του τριάθλου.

  1. Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τους τελευταίους Ολυμπιακούς στο Παρίσι

100 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την τελευταία φορά που η Γαλλία φιλοξένησε ιστορικό διπλό Ολυμπιακό γεγονός. Συγκεκριμένα, το 1924 το αλπικό χωριό Σαμονί φιλοξένησε τους πρώτους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και λίγους μήνες αργότερα έγιναν οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι. Έπειτα από το Σαμονί, Χειμερινοί Ολυμπιακοί έγιναν ξανά το 1968 στη Γκρενόμπλ και το 1992 στο Άλμπερβιλ. Φέτος θα είναι η τρίτη φορά που Θερινοί Ολυμπιακοί επιστρέφουν στο Παρίσι.

  1. Για πρώτη φορά στην ιστορία οι γυναίκες αγγίζουν το 50%- Πρώτη φορά που θα λειτουργήσει παιδικός σταθμός ειδικά για τις αθλήτριες των Ολυμπιακών

Για πρώτη φορά στην ιστορία, στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024 θα διαγωνιστεί ίσος αριθμός ανδρών και γυναικών. Αυτή η εκπροσώπηση αθλητών κατά 50:50 κάνει τους Θερινούς Αγώνες τους πρώτους που επιτυγχάνουν ισότητα των φύλων.

Το καλύτερο; Χάρη στην κορυφαία αθλήτρια στίβου Allyson Felix, αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα λειτουργήσει παιδικός σταθμός ειδικά για τις αθλήτριες των Ολυμπιακών που θα καταφτάσουν στην πόλη με τα μικρά παιδιά τους.

  1. 4 νέα αθλήματα θα λάβουν χώρα στους φετινούς Ολυμπιακούς

Το breakdance, η αθλητική αναρρίχηση, το σέρφινγκ και το σκέιτμπορντ είναι τα 4 νέα αθλήματα που προστέθηκαν στους φετινούς Ολυμπιακούς. Ο λόγος που επιλέχθηκαν, σύμφωνα με τον Προέδρο της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, είναι ότι πρόκειται για αθλήματα δημοφιλή στη νεολαία, με την ελπίδα ότι έτσι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα γίνουν «πιο ισορροπημένοι, πιο νεανικοί και περισσότερο ενθουσιώδεις».

Φέτος, όμως, θα ισχύσει και μία ακόμα πρωτιά ως προς τα αθλήματα: Ο Μαραθώνιος θα είναι ανοιχτός σε όλους, ακόμη και σε ερασιτέχνες αθλητές, για πρώτη φορά στην ιστορία των Αγώνων.

  1. Πολλοί αγώνες θα διεξαχθούν εκτός Παρισιού μα και εκτός Γαλλίας

Οι αγώνες θα λάβουν χώρα σε χαρακτηριστικές τοποθεσίες της πόλης κοντά στα πιο διάσημα αξιοθέατα, π.χ. το beach volley θα διεξαχθεί υπό τη σκιά του Πύργου του Άιφελ, στο ειδικά διαμορφωμένο Champ de Mars.

Κατά τ’ άλλα, πολλά παιχνίδια θα διεξαχθούν και εκτός Παρισίου, καθώς επιθυμία των διοργανωτών ήταν να προβληθεί η πλούσια και ποικιλόμορφη κληρονομιά της γης και του πολιτισμού τους. Έτσι, οι αγώνες ποδοσφαίρου θα διεξαχθούν σε γήπεδα των Μπορντό, Ναντ, Λυών, Σεντ Ετιέν, Νίκαιας και Μασσαλίας. Στη Μασσαλία, επίσης, θα λάβουν χώρα αγώνες ιστιοπλοΐας, ενώ στον Βορρά και συγκεκριμένα στη Λιλ, θα πραγματοποιηθούν αγώνες μπάσκετ και χάντμπολ.

Ακόμα πιο πρωτοποριακή, πάντως, ήταν η επιλογή της Ταϊτής, στη Γαλλική Πολυνησία, η οποία θα φιλοξενήσει τους αγώνες σέρφινγκ! Πρόκειται για τον πιο μακρινό αγώνα που θα διεξαχθεί ποτέ εκτός έδρας μιας διοργανώτριας χώρας.

  1. Αν αναρωτιέσαι τι συμβολίζει η μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων 2024…

Κάθε φορά που διοργανώνονται Ολυμπιακοί Αγώνες μια ομάδα σχεδιασμού επιστρατεύεται προκειμένου να βρει μια χαριτωμένη αλλά και συμβολική μασκότ που να εμψυχώνει τους αθλητές και να αντιπροσωπεύσει το πνεύμα της διοργανώτριας χώρας. Με την ελευθερία και την ισότητα στο επίκεντρο της γαλλικής ταυτότητας, το Παρίσι έκανε φέτος μια κάπως αντισυμβατική επιλογή μασκότ: έναν ανθρωπόμορφο φρυγικό σκούφο.

Αυτό το εμβληματικό κάλυμμα κεφαλής –που αρχικά φορούσαν οι απελευθερωμένοι Ρωμαίοι σκλάβοι– είναι περισσότερο γνωστό από τον διάσημο πίνακα του Ευγένιου Ντελακρουά, εμπνευσμένο από την Ιουλιανή επανάσταση του 1930, στον οποίο η Ελευθερία οδηγεί τον Λαό. Ο πίνακας, γνωστός και ως «Μαριάννα», αποτελεί το σύμβολο της Γαλλικής δημοκρατίας και κοσμεί όλα τα Δημαρχεία της χώρας.