Το μηχανοστάσιο του κολυμβητηρίου που πλημμύρισε. 

Την ώρα που σε πολλά μέρη της χώρας ολοκληρώνονται σύγχρονα κλειστά κολυμβητήρια, το Υπουργείο Αθλητισμού δίνει χρήματα για βελτίωση εγκαταστάσεων ή κατασκευή νέων, το Ηράκλειο παραμένει η ψωροκώσταινα και γονείς, παράγοντες, προπονητές, αθλητές του υγρού στίβου (κυρίως) κάνουν καθημερινά το… σταυρό τους για να μην συμβεί κάποιος δυσάρεστος τραυματισμός και κλείσει το ανοιχτό, μοναδικό μας κολυμβητήριο από σοβαρή ζημιά ή από έλλειψη πετρελαίου (το χειμώνα).

Την Κυριακή στο μηχανοστάσιο του κολυμβητηρίου του ΕΑΚΗ έσπασε λόγω πίεσης, όπως μας είπε ο διευθυντής του κ. Σακαράκης, μια σωλήνα και πλημμύρισε. Ευτυχώς που ο συντηρητής του, που περνά καθημερινά από τον χώρο (είτε είναι ανοιχτό είτε κλειστό το κολυμβητήριο) αντιλήφθηκε τη ζημιά και με τη βοήθεια της πυροσβεστικής την οποία κάλεσε κατάφεραν να μην γίνει ανεπανόρθωτη.

Η ζημιά φτιάχτηκε και το κολυμβητήριο λειτούργησε την επόμενη μέρα. Ποια είναι όμως αυτή στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ηρακλείου; Κατά καιρούς έχουν αναφερθεί τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κλειστό του Λίντο (ακόμα να φτιαχτεί η οροφή που στάζει), το στάδιο Ελευθερίας (χρειάζεται αντικατάσταση του ταρτάν)  και το κολυμβητήριο του Λίντο¨ (πανάρχαιο με προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής, καθαριότητας κλπ) όμως λύσεις  δεν έχουν υπάρξει.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Βασιλειάδης σε συνέντευξή του στην “ΠΑΤΡΙΣ” είχε πει ότι αν φτιαχτεί το ταρτάν στο στάδιο Ελευθερίας θα χρειαστεί να πληρώνουν τα σωματεία, νέο κλειστό κολυμβητήριο θα υπάρξει  μόνο με σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου φορέα ενώ η σκεπή του κλειστού του “Λίντο” θα φτιαχτεί μόλις ξεπεραστούν γραφειοκρατικά θέματα. Μέχρι τώρα τίποτα με το Ηράκλειο και να διαμαρτύρεται και να “ζηλεύει” άλλες περιοχές. Χθες στον κατάλογο προστέθηκαν τα Ιωάννινα που όπως ανακοινώθηκε το κλειστό κολυμβητήριο της πόλης εντάχθηκε στο πρόγραμμα “ενεργειακή αναβάθμιση και εξοικονόμηση ενέργειας”, το οποίο χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το ΕΣΠΑ.

Ο συγκεκριμένος φάκελος, συνολικού προϋπολογισμού 1.460.395 € + Φ.Π.Α., περιλαμβάνει εγκατάσταση σύγχρονων τεχνολογιών, όπως φωτοβολταϊκό σταθμό, αντλίες θερμότητας, νέο φωτισμό LED και συστήματα εξαερισμού και θερμομόνωσης.  Το κολυμβητήριο θα μετατραπεί σε μια απολύτως αυτόνομη ενεργειακά εγκατάσταση και η συνολική εξοικονόμηση ενέργειας θα υπερβεί τις 230.000 ευρώ κατ’ έτος. Επιπρόσθετα θα μειωθούν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 775 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Που τέλεια εδώ!

Το κατεστραμμένο το ταρτάν στο στάδιο Ελευθερίας
Το κατεστραμμένο το ταρτάν στο στάδιο Ελευθερίας

“Και εμείς προσπαθούμε κι εδώ να πράξουμε το ίδιο, αλλά οι εγκαταστάσεις μας δεν έχουν ως γνωστόν πολεοδομική άδεια”, μας λέει η Πρόεδρος του ΕΑΚΗ Μαρία Καλουδιώτη και συνεχίζει: “Το 2015 ξεκινήσαμε και πρόσφατα ολοκληρώσαμε την τακτοποίηση των αθλητικών χώρων μας αλλά αυτό δεν σημαίνει νομιμοποίησή τους.

Υπάρχει και μελέτη της ΓΓΑ από τον κ. Γιάκα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στα υπόλοιπα θέματα για την αδειοδότησή μας. Το Κολυμβητήριο και το στάδιο Ελευθερίας θα πρέπει να πάρει άδεια από τον Δήμο μια και έχουν κάτω από 1000 θέσεις, ενώ το κλειστό του “Λίντο” από την Περιφέρεια.

Ούτε στο κτηματολόγιο υπάρχουμε ως εγκαταστάσεις. Κυνηγάμε να πάρομε την άδεια για να προχωρήσουμε στην κατάθεση φακέλου ενεργειακής αναβάθμισης αλλά και χρημάτων για να φτιάξουμε πράγματα στο κολυμβητήριο και όχι μόνο. Μετά κι από αυτή τη ζημιά στο μηχανοστάσιο την Πέμπτη έρχεται στην πόλη μας ο ΓΓΑ για να δει ξανά τα προβλήματά μας”.

Την Πέμπτη πάντως έρχεται στο Ηράκλειο ο ΓΓΑ κ. Συναδινός προκειμένου να δει τις εγκαταστάσεις του ΕΑΚΗ και έχει επαφές με την διοίκηση η οποία προτίθεται να του ζητήσει έξτρα επιχορήγηση.

Το ΕΑΚΗ περιμένει και την Περιφέρεια Κρήτης προκειμένου να ανακαινίσει τα αποδυτήρια του κολυμβητηρίου όπως είχε υποσχεθεί ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κουκιαδάκης.

 

Ενεργειακή αναβάθμιση Παγκρητίου σταδίου

Ολοκληρώθηκε η διερευνητική εργασία ενεργειακής αναβάθμισης του Παγκρήτιου Σταδίου, στο πλαίσιο συνεργασίας ΤΕΙ Κρήτης και Δήμου Ηρακλείου.

Το έργο, μέσα από σειρά παρεμβάσεων, επιτυγχάνει:

• ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας κατά 61%

• ετήσια μείωση κόστους ενέργειας κατά 65% αναβάθμιση κατηγορίας ενεργειακής απόδοσης από Δ σε Β+.

Η πρόταση υποβλήθηκε προς χρηματοδότηση σε πρόσκληση του ΕΣΠΑ.