απινιδωτης

Υποχρεωτική η ύπαρξη απινιδωτή σε κάθε γήπεδο προκειμένου αυτό να εξασφαλίζει άδεια για τη διεξαγωγή αγώνων.

Δυστυχώς έπρεπε να πεθάνουν ποδοσφαιριστές μέσα σε αγωνιστικούς χώρους για να απαιτηθούν τα αυτονόητα. Να ενεργοποιηθεί η ΚΥΑ του 2017. Εστω και με την… «βια». Στις 15 Ιανουαρίου πέθανε ένας 20χρονος ποδοσφαιριστής στην Καρδίτσα, έχοντας καταρρεύσει την ώρα του αγώνα. Πριν από λίγα 24ωρα, ένας 46χρονος πατέρας δυο παιδιών από το Ναύπλιο κατέρρευσε μέσα στο γήπεδο, έχοντας υποστεί ανακοπή καρδιάς. Και στα δύο γήπεδα δεν υπήρχαν απινιδωτές!

Η ΕΠΟ ανακοίνωσε ότι δε θα διεξάγεται κανένα ματς στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα δίχως απινιδωτές …αλλά μέχρι να φτάσουμε σε αυτή την απόφαση χάθηκαν δύο άνθρωποι. Μάλιστα η ΕΠΟ καθορίζει τους δήμους ως αρμόδιους και αποκλειστικά υπεύθυνος για την προμήθεια των απινιδωτών στα δημοτικά γήπεδα, επικαλούμενη σχετική ΚΥΑ του 2017!

Ο αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, κ. Πιτσούλης
Ο αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, κ. Πιτσούλης

Η Περιφέρεια Κρήτης όμως βλέποντας το μεγάλο αυτό κενο από 27 Ιουνίου 2022 ξεκίνησε ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα. Ποιο;”Πρόγραμμα “ζωή”, προμήθεια απινιδωτών σε αθλητικούς χώρους”.

Απινιδωτές σε γήπεδα ή σε αθλητικούς χώρους υπάρχουν, ελάχιστοι βέβαια σε αριθμό, από δωρεές (π.χ. του αείμνηστου Αντώνη Παπαδάκη) ή από αγορά αλλά ορισμένοι δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης μπαταρίας ή από έλλειψη εκπαίδευσης υπευθύνων.

“Να σκεφτείτε είχαμε πάει σε γήπεδο επαρχιακού συλλόγου για να δούμε αν ο απινιδωτής λειτουργούσε και να κάνουμε μια αναπαράσταση σε πραγματικές συνθήκες βοήθειας σε αθλητή. Ο απινιδωτής έφτασε στο συμβάν μετά από 7 λεπτά, δεν λειτουργούσε και επίσης ο υπεύθυνος του γηπέδου δεν ήξερε την χρήση του” μας είπε ο εμπνευστής του προγράμματος αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Πρόληψης και Κινητών Μονάδων Γιώργος Πιτσούλης.

Ετσι, λοιπόν, μπήκε στα σκαριά η ιδέα (κι αν μπει μια ιδέα στην Περιφέρεια Κρήτης αυτή υλοποιείται) για απινιδωτές σε γήπεδα. “Οχι μόνο σε γήπεδα αλλά και σε πολυσύχναστα μέρη. Εκατοντάδες απινιδωτές θα προμηθευτούμε με διεθνή διαγωνισμό 500.000 ευρώ.

Από αυτά 340.000 θα δοθούν για απινιδωτές και τα υπόλοιπα για εφαρμογή κινητών, αγορά προπλασμάτων και λογισμικού προσομείωσης, εκπαίδευσης, αγορά οχχήματος για δημιουργία κινητής καρδιολογικής μονάδας, υπερηχογράφο, καρδιογράφο κ.α.” τονίζει ο κ. Πιτσούλης και ετοιμάζεται για… “να υπογράψουμε την ερχόμενη εβδομάδα την προγραμματική σύμβαση με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Μία συμβαση που θα υλοποιήσει το εργαστήριο καρδιοπνευμονικού αναζωογόνησης και έχει στόχο να καταγράψει όλους τους απινιδωτές που υπάρχουν, τα σημεία, να γίνει προμήθεια νέων όπου χρειάζεται και κυρίως να ακολουθήσει εκπαίδευση όλων των εμπλεκόμενων” ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης και επεσήμανε ότι “είναι κρίσιμα τα πρώτα λεπτά για να σωθεί ένας άνθρωπος”

Βλέπει μπροστά η Περιφέρεια Κρήτης με τους ανθρώπους της…

Αντικείμενο του έργου

Ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και η υποστήριξη του “προγράμματος “ΖΩΗ”, το οποίο σε πρώτη φάση αφορά τη λειτουργία απινιδωτή σε όλους τους χώρους άθλησης και στη συνέχεια την εγκατάσταση ανάλογων συσκευών σε διάφορα σημεία της Κρήτης, όπου παρατηρείται συγκέντρωση κόσμου κ.λπ.  Σκοπός του παραπάνω έργου είναι η κινητοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της Κρήτης, η ενσωμάτωση στον σχεδιασμό και στις δράσεις την κοινωνία των πολιτών να προκρίνεται η ιδέα της πρόληψης και κυρίαρχα η προστασία της ανθρώπινης ζωής με

– Δημιουργία δικτύου αυτόματων απινιδωτών σε όλους τους αθλητικούς χώρους στα γεωγραφικά όρια της Περιφέρειας Κρήτης

– Εκπαίδευση των υπευθύνων των αθλητικών χώρων και τουλάχιστον ενός υπεύθυνου από κάθε αθλητικό σωματείο που χρησιμοποιεί τους χώρους αυτούς από πιστοποιημένο για ΚΑΡΠΑ φορέα.

– Δημιουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής η οποία θα υποστηρίζει το πρόγραμμα και η οποία μεταξύ των άλλων θα αποδεικνύει άμεσα το κοντινότερο σημείο που υπάρχει ΑΕΑ.

-Διαβούλευση, έρευνα και ορισμός και νέων σημείων ΑΕΑ στα γεωγραφικά όρια της Περιφέρειας Κρήτης σε σημεία όπου υπάρχει ανάγκη (ενδεικτικά: ακαδημαϊκά ιδρύματα, σχολεία, εμπορικοί δρόμοι κ.λπ.)

– Δημιουργία κινητής καρδιολογικής μονάδας πρόληψης με έμφαση σε παιδιά δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Τι είναι ο απινιδωτής

Ο απινιδωτής είναι ιατρική συσκευή η οποία σε συνεργασία με την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση μπορεί να ανατάξει μια θανατηφόρα καρδιακή αρρυθμία,αυτό επιτυγχάνεται μέσω ενός ηλεκτρικού σοκ. Οι απινιδωτές διακρίνονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες: στους χειροκίνητους και τους αυτόματους.

Σε κάθε περίπτωση αποτελούν το πιο σημαντικό εργαλείο της αναζωογόνησης. Σύμφωνα με τα σύγχρονα στατιστικά η κοιλιακή μαρμαρυγή (VF) που αντιμετωπίζεται με απινίδωση και αναζωογόνηση στα 3-5 min έχει ποσοστό επιβίωσης 49-75% ενώ είναι σημαντική η κατανόηση πως κάθε λεπτό που καθυστερεί η απινίδωση μειώνει την πιθανότητα επιβίωσης κατά 10-12%.

Οι παραπάνω πληροφορίες αποδεικνύουν στην σπουδαιότητα ύπαρξης των απινιδωτών σε πολυσύχναστα μέρη όπως αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμούς τρένων, πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα, αεροπλάνα, κρουαζιερόπλοια, γήπεδα, σχολεία κλπ.