Οι Ηρακλειώτες απόλαυσαν τις προσπάθειες εφήβων
Οι Ηρακλειώτες απόλαυσαν τις προσπάθειες εφήβων

Η τελική φάση του 49ου Πανελληνίου πρωταθλήματος μπάσκετ εφήβων, ανήκει στο παρελθόν, με την Ακαδημία ΔΕΚΑ να πανηγυρίζει τον παρθενικό της τίτλο στο Ηράκλειο.

Η πόλη μας, για έξι μέρες, φιλοξένησε τα παιδιά που αποτελούν το αύριο του ελληνικού μπάσκετ και αναμφίβολα τα συμπεράσματα που βγήκαν μέσα από τα συνολικά 20 παιχνίδια σε Πανεπιστήμιο και «Λίντο», είναι πολλά και σημαντικά.

Η κύρια διαπίστωση, χωρίς βέβαια να αποτελεί και είδηση, είναι ότι οι ομάδες της Περιφέρειας έχουν μεγάλη απόσταση να διανύσουν μέχρι να κοντράρουν αυτές του κέντρου.

Ταλαντούχοι αθλητές υπάρχουν στα επαρχιακά σωματεία αλλά η διαφορά έγκειται κυρίως στον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούνται, κάτι που αφορά κυρίως στο οργανόγραμμα των σωματείων.

Τρανό παράδειγμα η ΔΕΚΑ, μια ομάδα που ιδρύθηκε πριν από μερικά χρόνια στη Θεσσαλονίκη και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, έφθασε να αποτελεί πρότυπο λειτουργίας, τροφοδοτώντας με αθλητές τα Εθνικά συγκροτήματα.

Το βέβαιο είναι ότι όλες οι ομάδες κέρδισαν πράγματα από το Final 8, ακόμα και το «Ηράκλειο» ΟΑΑ που δεν έκανε νίκη, πληρώνοντας εν πολλοίς την απειρία των αθλητών του. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι πρωταθλητές Κρήτης αγωνίστηκαν κατά βάση με παίδες, παρουσιάζοντας την πιο νεανική ομάδα της διοργάνωσης.

Το «παρών» στην τελική φάση, έδωσαν μεταξύ άλλων και οι υπεύθυνοι του αναπτυξιακού προγράμματος της ΕΟΚ, έχοντας στραμμένα τα βλέμματά τους στους αθλητές που έχουν τις προϋποθέσεις να στελεχώσουν άμεσα τις Εθνικές ομάδες.

Μιλώντας στην «Π», ο Κώστας Τσαρτσαρής εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επίπεδο της διοργάνωσης:

«Νομίζω ότι όλοι χάρηκαν τη συμμετοχή τους στην τελική φάση και διαπιστώσαμε στην πράξη ότι το νέο σύστημα διεξαγωγής με τη συμμετοχή οκτώ ομάδων, είναι πιο αξιοκρατικό. Δόθηκε η ευκαιρία σε μία επιπλέον ομάδα από τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και από την περιφέρεια, να βρεθεί σε αυτή τη διαδικασία. Είδαμε ομάδες που διψούσαν να διακριθούν και πάλεψαν μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο των αγώνων τους. Ταλέντο υπάρχει, μερικά παιδιά έκαναν ένα βήμα παραπάνω, ξεδιπλώνοντας τις δυνατότητές τους. Ακόμα και οι προπονητές αναγκάστηκαν να προσαρμόσουν τα πλάνα τους, δίνοντας πολλά παιχνίδια σε λίγες μέρες. Σημαντικό επίσης ότι οι γονείς ενθάρρυναν σε σωστά πλαίσια τα παιδιά τους. Εύχομαι στα παιδιά που δε μπόρεσαν να φθάσουν μέχρι τους τελικούς, να πήρανε μεγάλα μαθήματα και το πιο σπουδαίο, να κάνουν σωστή διαχείριση των συναισθημάτων τους.

Μέσα από τις αποτυχίες βγαίνουν σπουδαία μηνύματα και γινόμαστε καλύτεροι. Το βίωσα κι εγώ στην καριέρα μου».

Ο πρώην διεθνής φόργουορντ «έσταξε μέλι» και για το οργανωτικό επίπεδο του Final 8:

Οι Τσαρτσαρής, Ντικούδης,  Σταυρόπουλος παρακολουθούν τους αγώνες Ηρακλείου
Οι Τσαρτσαρής, Ντικούδης, Σταυρόπουλος παρακολουθούν τους αγώνες Ηρακλείου

«Οι άνθρωποι της Κρήτης έχουν μεγάλη εμπειρία από σημαντικές διοργανώσεις και πάντα βρίσκονται στο πλευρό της Ομοσπονδίας. Μια άψογη πραγματικά διοργάνωση σε όλα τα επίπεδα. Οι εγκαταστάσεις καταπληκτικές, δεν είχα ξαναέρθει στο Πανεπιστήμιο και πραγματικά εντυπωσιάστηκα από το γυμναστήριο. Στολίδια για τον αθλητισμό και θα πρέπει να τα εκμεταλλευτούμε με όποιον τρόπο μπορούμε».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του Νίκου Σταυρόπουλου:

«Ήταν ένα εξαιρετικό και πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Βεβαίως κάποιες ομάδες από την επαρχία έδειξαν ότι είναι λίγο πίσω όμως και γι’ αυτά τα παιδιά είναι μια εμπειρία να συμμετέχουν σε μια τελική φάση και θα το θυμούνται. Εμείς κοιτάμε όλα τα παιδιά και για το πιο υψηλό επίπεδο, δηλαδή για τη στελέχωση των Εθνικών μας ομάδων. Όλοι έχουν την ευκαιρία να δείξουν τι μπορούν να κάνουν κι εμείς είμαστε δίπλα τους για να τους βοηθήσουμε.

Σε ό,τι αφορά τη διοργάνωση ήταν εξαιρετική σε κάθε επίπεδο, τα γήπεδα θαυμάσια, τα πάντα. Είμαστε χαρούμενοι γιατί τα παιχνίδια τα είδε πολύς κόσμος που ασχολείται με τις αναπτυξιακές ηλικίες, όχι μόνο από τις κερκίδες αλλά και μέσω των ζωντανών μεταδόσεων».

Από τους ανθρώπους του κρητικού μπάσκετ που παρακολούθησαν σχεδόν ολόκληρο το τουρνουά, ήταν ο Νίκος Τούλης. Ο πολύπειρος προπονητής κατέθεσε τις διαπιστώσεις του, στο ΕΟΚ Web Radio, οι οποίες έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον:

«Είδα ένα πάθος και υπέρμετρη αγωνιστικότητα από τα παιδιά, σημαντικές συνεργασίες δύο και τριών παικτών, καλές άμυνες στη μπάλα και ακόμα καλύτερες άμυνες πάνω στην πάσα και έφεση στα επιθετικά ριμπάουντ. Όλες οι ομάδες επεδίωκαν να έχουν δεύτερες και τρίτες επιθέσεις. Πολύ καλοί χειριστές της μπάλας υπάρχουν, αν και τα περισσότερα παιδιά έχουν ύψος 1μ.80-1μ.85. Θα ήθελα να δω και πιο ψηλά παιδιά να συμμετέχουν στο περιφερειακό παιχνίδι. Από τα 800 συνολικά λεπτά των αγώνων πάνω από τα 200 αναλώθηκαν σε άμυνες ζώνης. Δε διαφωνώ απόλυτα σ’ αυτό, είναι ένας τρόπος άμυνας, αλλά πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσουμε τι θέλουμε σαν ελληνικό μπάσκετ.

Τα περιφερειακά σουτ, επίσης, είναι ένα ζήτημα. Το συνολικό ποσοστό στα τρίποντα και των 8 ομάδων δεν υπερβαίνει το 25%, θα ήθελα να το δω υψηλότερα».

Για το οργανωτικό επίπεδο του τουρνουά, ο κ. Τούλης τόνισε:

«Το Ηράκλειο αγαπάει το μπάσκετ, αλλά το επίπεδο των ομάδων της Κρήτης έχει πέσει. Η πόλη μας έχει τις υποδομές να φιλοξενήσει μεγάλες διοργανώσεις. Το σύστημα διεξαγωγής του τουρνουά είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».