Εποχικό είναι το φαινόμενο της εμφάνισης εντόμων στη μεγάλη πισίνα του Ηρακλείου, τονίζει σε ανακοίνωση της, η Διοικούσα Επιτροπή του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ηρακλείου (ΕΑΚΗ).
Το φαινόμενο αυτό, όπως τονίζει, είναι εντονότερο την άνοιξη και το φθινόπωρο.
“Το νερό και ο πυθμένας της πισίνας, καθαρίζονται με ειδικό εξοπλισμό, τέσσερις φορές την εβδομάδα σε συνδυασμό με υπερχειλίσεις του νερού και για τη συγκεκριμένη περίοδο και με αποκομιδή των εντόμων και εξωτερικών στοιχείων, καθημερινά”, προσθέτει στην ανακοίνωση του, το ΕΑΚΗ.
Η ανακοίνωση αναλυτικά:
“Λόγω της εμφάνισης εντόμων μέσα στην Κολυμβητική Δεξαμενή του Λίντο, ενημερώνουμε τους γονείς, αθλητές, προπονητές και σωματεία που κάνουν χρήση αυτής, ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι καθαρά εποχικό και συμβαίνει κατά περιόδους. Είναι εντονότερο την άνοιξη και το φθινόπωρο σε συνδυασμό με βροχόπτωση και ισχυρούς ανέμους, που βοηθούν στη μεταφορά εντόμων ή άλλων αντικειμένων στην ατμόσφαιρα αλλά και στη γη.
Είναι ένα φαινόμενο το οποίο συμβαίνει από την έναρξη λειτουργίας της εγκατάστασης εδώ και παρά πολλά χρόνια και δυστυχώς παρ’ ολα τα μέτρα αντιμετώπισης που λαμβάνουμε, δεν υπάρχει τρόπος να εξαλειφθεί στο 100%.
Η αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού γίνεται με τακτικούς καθαρισμούς και απολυμάνσεις στον περιβάλλοντα χώρο, σε συνδυασμό με ενέργειες που αφορούν στο νερό, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις μετρήσεις ελέγχου αυτού.
Σκοπός μας οι μετρήσεις αυτές να είναι πάντα μέσα στα επιτρεπτά και ασφαλή επίπεδα που ορίζει η υγειονομική υπηρεσία.
Το νερό και ο πυθμένας καθαρίζονται με ειδικό εξοπλισμό, τέσσερις φορές την εβδομάδα σε συνδυασμό με υπερχειλίσεις του νερού, και για τη συγκεκριμένη περίοδο, και με αποκομιδή των εντόμων και εξωτερικών στοιχείων, καθημερινά.
Τα συγκεκριμένα έντομα, συνήθως, έχουν διάρκεια ζωής 20-30 λεπτά και είναι αβλαβή για τα παιδιά μας.
Υπενθυμίζουμε ότι κάθε 10 ημέρες, γίνεται πλήρης έλεγχος του νερού της δεξαμενής (μικρής και μεγάλης) από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, με σκοπό την παροχή ποιοτικότερων και ασφαλέστερων συνθηκών στους αθλητές μας.
Όσον αφορά την υπερχλωρίωση, προς την ορθή ενημέρωση όλων, αυτό γίνεται ΜΟΝΟΝ όταν η πισίνα δε φιλοξενεί αθλουμένους και η επαναλειτουργία της επιτρέπεται ΜΟΝΟΝ όταν τα επίπεδα φτάσουν πάλι τα επιτρεπτά”.