Τρίτο χρυσό για τον Τεντόγλου

Το πρώτο του μετάλλιο σε επίπεδο Ανδρών κατέκτησε ο Εμμανουήλ Καραλής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στην Κωνσταντινούπολη. Με άλμα στα 5,80μ. ο άλτης του Χάρη Καραλή ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, χαρίζοντας στην Ελλάδα το τρίτο της μετάλλιο στη διοργάνωση, μετά το χρυσό του Τεντόγλου και το ασημένιο του Ανδρικόπουλου.

Ο 24χρονος μπήκε στον αγώνα με έγκυρο άλμα στα 5,40μ., πέρασε με την δεύτερη τα 5,60μ., εξέλιξη που τελικά του στοίχισε το χρυσό και με την πρώτη τα 5,70μ., αλλά και τα 5,80μ., μπαίνοντας σε τροχιά μεταλλίων. Ο Καραλής είχε και τρεις αποτυχημένες προσπάθειες στα 5.85μ., επίδοση που αν έπιανε θα κρέμαγε το χρυσό στο λαιμό του.

Ο Καραλής το 2018 ήταν πέμπτος στο Παγκόσμιο κλειστού του Μπέρμιγχαμ, το 2019 τέταρτος στο Ευρωπαϊκό κλειστού της Γλασκόβης και το 2021 τέταρτος στους Ολυμπιακούς του Τόκιο.

 Το πρώτο του μετάλλιο πανηγύρισε ο Καραλής
Το πρώτο του μετάλλιο πανηγύρισε ο Καραλής

Αυτό είναι το δεύτερο μετάλλιο που κατακτά η χώρα μας στο επί κοντώ Ανδρών, μετά το ασημένιο του Κώστα Φιλιππίδη το 2017 στο Βελιγράδι.

Νικητής του αγώνα αναδείχθηκε ο Νορβηγός Σόντρε Γκούτορμσεν με 5,80μ. (χωρίς χαμμένη προσπάθεια), ενώ ο Καραλής μοιράστηκε τη δεύτερη θέση με τον Πολωνό Πιοτρ Λίσεκ.

“Τα μετάλλιά μας δεν μετράνε σε τίποτα μπροστά από αυτό που συνέβη στα Τέμπη” δήλωσε ο Καραλής και το αφιέρωσε στον εαυτό του.

Λίγο πριν τη συμπλήρωση των 25 του χρόνων στις 18 Μαρτίου, ο Μίλτος Τεντόγλου έχει καταφέρει να φτιάξει ένα πλούσιο βιογραφικό με μετάλλια σε όλες τις κορυφαίες διοργανώσεις του πλανήτη. Το όγδοο το κατέκτησε χθες στην Κωνσταντινούπολη με το άλμα στα 8,30 μ. για να γίνει ο πρώτος Ευρωπαίος στην ιστορία της διοργάνωσης με τρία χρυσά στο μήκος.

Η χώρα μας έφτασε στο δεύτερο μετάλλιο της στη διοργάνωση μετά το ασημένιο του Νίκου Ανδρικόπουλου στο τριπλούν (16,58 μ.) και στο 35ο στην ιστορία της διοργάνωσης.

Ο Τεντόγλου κατέκτησε το τρίτο του διαδοχικό χρυσό μετά τη νίκη στη Γλασκόβη και στο Τορούν, κάτι που δεν έχει πετύχει κανένας άλτης στην ιστορία του αγωνίσματος. Η καλύτερη επίδοση του αθλητή στη διοργάνωση παραμένει το 8,38 μ. που του χάρισε τη νίκη στη Γλασκόβη το 2019.

ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

Μετάλλια στη διοργάνωση, αλλά όχι χρυσά, έχουν κατακτήσει ακόμη, ο Λούης Τσάτουμας (2ος, 2007), ο Κώστας Κουκοδήμος (2ος, 1994) και ο Σπύρος Βασδέκης (3ος 1996).

Πλέον ο Τεντόγλου στοχεύει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, εκεί όπου θα διεκδικήσει το μοναδικό χρυσό μετάλλιο που λείπει από τη συλλογή του.

Η Κατερίνα Στεφανίδη κατέλαβε την τέταρτη θέση στον τελικό του επί κοντώ με 4,60 μ.

Για το άλμα του στα 8,30 μέτρα, ο αθλητής του Γιώργου Πομάσκι δεν εμφανίστηκε απόλυτα ικανοποιημένος: «Είναι πολύ σημαντικό για μένα και χαίρομαι που το πέτυχα. Δεν ήμουν τόσο καλός όσο ήθελα, αλλά προσπάθησα για το καλύτερο. Είχα ένα μεγάλο άλμα άκυρο. Καλά εντάξει, είμαι ευχαριστημένος».

Ως γνωστόν, ο Έλληνας ολυμπιονίκης δεν είναι… πρωινός τύπος, κάτι που παραδέχτηκε και στις δηλώσεις του: «Συνήθως πηδάω περισσότερο μετά το πρώτο άλμα, αλλά δεν μου βγήκε σήμερα. Το πρωινό ξύπνημα είναι δύσκολο για μένα. Αν γινόταν απόγευμα το αγώνισμα, υπόσχομαι πως θα έκανα 8,50μ. Κοιμόμουν και κάτι περίεργες ώρες για να φτιάξω όσο μπορώ το πρωινό ξύπνημα».

Ερωτηθείς για την τραγωδία στα Τέμπη, ο Μίλτος Τεντόγλου έδειξε τον σεβασμό του και προτίμησε να μην πει πολλά πράγματα: «Είναι τραγικό αυτό που έγινε. Ντρέπομαι και να μιλήσω. Το καλύτερο είναι αυτό που είπε ο Νυφαντόπουλος, ότι εμείς εδώ μπορεί ν’ αγωνιζόμαστε, αλλά δεν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε εμείς για να απαλύνει τη λύπη αυτών των ανθρώπων. Καλύτερα να μην πεις τίποτα».