Μαθητές και μαθήτριες από συνολικά 27 γυμνάσια και λύκεια της πόλης και της ενδοχώρας που συμμετείχαν στον αγώνα δρόμου επί ανωμάλου εδάφους «ΑΘΛΗΣΗ στα ΤΕΙΧΗ»

Σε ένα από τα μονοπάτια της Ιστορίας του Ηρακλείου είχαν την ευκαιρία να τρέξουν χθες το πρωί 129 μαθητές και μαθήτριες από συνολικά 27 γυμνάσια και λύκεια της πόλης και της ενδοχώρας που συμμετείχαν στον αγώνα δρόμου επί ανωμάλου εδάφους «ΑΘΛΗΣΗ στα ΤΕΙΧΗ», ο οποίος διεξήχθη σε μια ιδιαίτερα όμορφη διαδρομή στη νότια τάφρο των τειχών (Κομμένο Μπεντένι).

Μετά από λίγα χρόνια παύσης, η Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων της Δ.Δ.Ε. Ηρακλείου σε συνεργασία με τη Δομή Φυσικής Αγωγής & Σχολικού Αθλητισμού ενέταξαν ξανά στο πρόγραμμά τους τον συγκεκριμένο αγώνα στο πλαίσιο της δράσης ΑθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ, ο κύριος σκοπός της οποίας δεν είναι ο πρωταθλητισμός.

Ο κ. Νηστικάκης στην απονομή του μαθητή ΑμεΑ Κωνσταντίνου Τσαγκατάκη.
Ο κ. Νηστικάκης στην απονομή του μαθητή ΑμεΑ Κωνσταντίνου Τσαγκατάκη.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από την αρχαιολόγο Λιάνα Σταρίδα μια σύντομη παρουσίαση της ιστορίας των ενετικών τειχών και τον ρόλο τους στην άμυνα και στον πολιτισμό του Ηρακλείου και στη συνέχεια βίωσαν την εμπειρία του αγώνα μέσα στη νότια τάφρο.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση των παιδιών. Είναι μια αθλητική δραστηριότητα που έχει σκοπό να περάσει το μήνυμα τής διά βίου άθλησης όχι μόνο στη μαθητική κοινότητα αλλά και γενικότερα στην τοπική κοινωνία και τους πολίτες του Ηρακλείου.

Ο κ. Δημόπουλος στην απονομή των 2.000 χλμ. αγοριών
Ο κ. Δημόπουλος στην απονομή των 2.000 χλμ. αγοριών

Παράλληλα, θέλαμε μέσω αυτής της διαδρομής να αναδείξουμε την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης μας. Στόχος μας είναι να καθιερώσουμε σε αυτό τον χώρο τους αγώνες, ενώ προγραμματίζουμε και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες», τόνισε στην «Π», ο Γιάννης Δημόπουλος που μαζί με τον Γιάννη Νηστικάκη είχαν την οργανωτική ευθύνη της διοργάνωσης.

Η αρχαιολόγος κ. Σταρίδα μίλησε στους μαθητές για την ιστορία των Ενετικών Τειχών του Ηρακλείου.

Να σημειωθεί ότι από όλους τους συμμετέχοντες (εκπαιδευτικούς και μαθητές) διατυπώθηκε το αίτημα αυτή η διαδρομή 1000μ. καθώς και η διαδρομή πάνω στα ενετικά τείχη (4.500μ), να διαμορφωθούν με ειδικά επεξεργασμένο τάπητα (π.χ. ταρτάν ή κεραμιδόχωμα) ώστε το Ηράκλειο να αποκτήσει τις πρώτες δρομικές διαδρομές ελεύθερης πρόσβασης από όλους τους αθλούμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας.

«Είναι μια πολύ καλή και χρήσιμη διοργάνωση για τα παιδιά, γιατί μαθαίνουν τους χώρους άθλησης του Ηρακλείου εκτός σταδίου που ενδείκνυνται για περπάτημα ή τρέξιμο και παράλληλα έρχονται πιο κοντά στον αθλητισμό.

Ο προπονητής κ. Τσατσάκης με τη νικήτρια των Λυκείων  Μαρίνα Μπαρμπαγαδάκη  και τις αθλήτριες του Βίβιαν Κλινάκη και Ελένη Κατσιφαράκη.
Ο προπονητής κ. Τσατσάκης με τη νικήτρια των Λυκείων Μαρίνα Μπαρμπαγαδάκη και τις αθλήτριες του Βίβιαν Κλινάκη και Ελένη Κατσιφαράκη.

Η συμμετοχή ήταν πάρα πολύ καλή παραδόξως, γιατί συνήθως τα παιδιά διστάζουν να δοκιμάσουν τρέξιμο σε τέτοιες αποστάσεις. Ήρθαν πολλά παιδιά από την ενδοχώρα του νομού κι αυτό μας ευχαριστεί ιδιαίτερα», δήλωσε ο γυμναστής-προπονητής, Αντώνης Τσατσάκης.

Στους αγώνες ΑθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ πρωταρχικός στόχος είναι η συμμετοχή και γι’ αυτό βραβεύονται όλοι οι συμμετέχοντες.

Αξίζει να επισημανθεί η συμμετοχή και ο τερματισμός στο αγώνισμα των 2.500μ λυκείων, του μαθητή ΑμεΑ (τυφλότητα), Κωνσταντίνου Τσαγκατάκη από το 8ο ΓΕΛ Ηρακλείου.

Για την ιστορία, οι τρεις πρώτοι-τες σε κάθε διαδρομή:

ΓΥΜΝΑΣΙΑ

1500μ. Κοριτσιών

1) Τριγώνη Βασιλική (Αλ/σος) 5’33’’

2) Καρατραγιάννη Μαρία (1ο Ηρακλ.) 5’34’’

3) Γερμόλα Ουρανία (Μοίρες)  5’34’’ 80

2000μ. Αγοριών

1) Μανουσάκης Στέλιος (5ο Ηρακλ.) 6’ 32’’

2) Σφυριδάκης Εμμ. (Μοίρες)  6’ 46’’

3) Κεγκέρογλου Νεκτάριος (6ο Ηρακλ.) 7’14’’

ΛΥΚΕΙΑ

2000μ. Κοριτσιών

1) Μπαρμπαγαδάκη Μαρίνα (Γούβες) 7’44’’

2) Ρασένι Μαρίνα (11ο Ηρακλ.)  7’44’’ 80

3) Μαυρακάκη Ευαγγελία  (2ο Ηρακλ.) 8΄13’’

2500μ. Αγοριών

1) Μανουσάκης Βασίλης (11ο Ηρακλ.) 7’ 53’’

2) Γκαντάτσιος Μιχάλης  (Αρκαλοχώρι) 8’ 13’’

3) Λουλάκης Βασίλης  (5ο Ηρακλ.)  8’ 52’’

Οι διοργανωτές ευχαριστούν τον Δήμο Ηρακλείου και ιδιαίτερα τον αντιδήμαρχο Αθλητισμού Κώστα Βαρδαβά για την αμέριστη συμπαράσταση και συνεργασία του, την έγκριτη αρχαιολόγο κ. Σταρίδα για την εξαιρετική παρουσίαση της ιστορίας των ενετικών τειχών, την 7η ΔΥΠΕ Κρήτης για τη διάθεση γιατρού, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Ηρακλείου, την εταιρεία Βότομος ΑΕ και τους διευθυντές και γυμναστές των σχολείων.

«Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα όλες τις υπηρεσίες του Δήμου (Καθαριότητας, Πρασίνου, Οδοποιΐας) και τους ανθρώπους τους για το έργο τους να διαμορφώσουν τον χώρο μετά την κακοκαιρία, ώστε να είναι προσβάσιμος», καταλήγει το ευχαριστήριο των διοργανωτών.