Ο Γιάννης Ζάχος με τον προπονητή του κ. Σκαντζάκη
Ο Γιάννης Ζάχος με τον προπονητή του κ. Σκαντζάκη

Την επιστήμη με τον αθλητισμό συνδυάζει άριστα ο Ιωάννης Ζάχος, ο 29χρονος Αθηναίος γιατρός που έγινε Κρητικός μιας και από τα φοιτητικά του χρόνια μέχρι σήμερα ζει και αθλείται στο νησί μας, αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση.

Αν και σε ηλικία 17 ετών είχε την ατυχία να τραυματιστεί στον αυχένα, κάνοντας τις διακοπές του στην Κρήτη και να γίνει από τότε χρήστης αναπηρικού αμαξιδίου όχι μόνο δεν το έβαλε κάτω αλλά έκανε πρωταθλητισμό όπου κι αν δοκίμασε τις δυνάμεις του.  Ολοκλήρωσε το 2022 την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής στο Βενιζέλειο και πλέον διαμένει μόνιμα στα Καρδαμιανά Γέργερης όπου έχει αναλάβει το Περιφερειακό Ιατρείο, καταβάλλοντας φιλότιμες προσπάθειες μαζί με την 7η Υ.Π.Ε Κρήτης, τις τοπικές αρχές και λοιπούς για την καλύτερη και πιο ενημερωμένη υγειονομική περίθαλψη σε τοπικό επίπεδο και όχι μόνο.

Παράλληλα, από το 2017 μπήκε στο χώρο του αθλητισμού των ΑμεΑ και μέσα σε μία πενταετία παρουσίασε αλματώδη εξέλιξη, έχοντας γίνει πια μέλος της Εθνικής ομάδας στίβου.

«Ξεκίνησα αρχικά με κολύμβηση ως θεραπεία και έγινα μέλος του Α.Σ. ΑμεΑ Μεγαλόνησος, παίρνοντας μέρος σε πολλά Πανελλήνια πρωταθλήματα και κατακτώντας πολλές διακρίσεις. Από το 2018 ασχολούμαι με ένα άθλημα του στίβου το οποίο ανήκει στις ρίψεις και ονομάζεται κορίνα.

Βελτιώθηκα σταδιακά και πήρα την πρώτη μου διάκριση στον πρώτο μου διεθνή αγώνα τον περασμένο Μάιο στην Ιταλία όπου κατέλαβα την 4η θέση», δηλώνει ο Ιωάννης Ζάχος που προπονείται εντατικά στο Δημοτικό στάδιο Μοιρών «Μανώλης Στεφανουδάκης» υπό τη συνεχή επιτήρηση του ομοσπονδιακού προπονητή Ιπποκράτη Σκαντζάκη ο οποίος τον προπονεί παράλληλα και στο γυμναστήριο του στο Τυμπάκι.  Ο Ιωάννης Ζάχος είχε την ευκαιρία να μετρήσει τις δυνάμεις του, τόσο στην ημερίδα στίβου ΑμεΑ που διεξήχθη στο Παγκρήτιο Στάδιο παλαιότερα, όπου πήρε τη 2η θέση με 18,66μ., όσο και στο διεθνές μίτινγκ του Παρισιού, όπου κατέλαβε την 4η θέση στην κατηγορία  F51 με επίδοση 19,84μ, η οποία αποτελεί ατομικό του ρεκόρ  ανάμεσα σε αθλητές παγκοσμίου φήμης.

Nα σημειώσουμε ότι ήρθε τρίτος στο Πανελλήνιο στίβου με 18,55 μέτρα στην κατηγορία F51 κορίνα.

Μεγάλο όνειρο αποτελεί ασφαλώς για τον πρωταθλητή-γιατρό η επιστροφή στην Πόλη του Φωτός για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2024: «Βασικός μας στόχος είναι η συμμετοχή σε όσους  περισσότερους αγώνες διεθνούς επιπέδου μπορούμε να πάμε, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τους  Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι 2024 υπό την σκέπη της  Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής αλλά και της Ελληνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες».