Το 34ο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πόλο της Βουδαπέστης πέρασε στην ιστορία, με μέτρια είναι η αλήθεια αποτελέσματα για τις Εθνικές ομάδες ανδρών και γυναικών που κατέλαβαν την έβδομη και την έκτη θέση αντίστοιχα.
Σε ένα άθλημα που διαχρονικά η χώρα μας έχει μεγάλη παράδοση, θα πρέπει αυτή την περίοδο να κάνουμε υπομονή, μέχρι τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα να αποκτήσουν ξανά τη δυναμική του παρελθόντος.
Η εμπειρία της παρακολούθησης διά ζώσης της διοργάνωσης ωστόσο (ως απεσταλμένος του ΠΣΑΤ), ήταν ανεπανάληπτη.
Σε μία από τις ομορφότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης και μια χώρα όπως η Ουγγαρία που λατρεύει την υδατοσφαίριση και γενικότερα τον Υγρό Στίβο. Οι οικοδεσπότες είχαν φυσικά την τεχνογνωσία από τις αμέτρητες διοργανώσεις που έχουν φιλοξενήσει και αυτή τη φορά ευτύχησαν να δουν την ανδρική τους ομάδα στο πρώτο σκαλί του βάθρου, μετά από 21 ολόκληρα χρόνια.
Η εκπληκτική Duna Arena
Οι εντυπωσιακές «ναυμαχίες» εκτυλίχθηκαν μόλις 50 μέτρα από τις όχθες του μαγευτικού Δούναβη, όπου οι Ούγγροι για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου το 2017, έχτισαν σε χρόνο ρεκόρ (μόλις 2 χρόνια) τη «Duna Arena». Εκεί όπου το 2017 διεξήχθη και το final 6 του Τσάμπιονς Λιγκ, με τη συμμετοχή του Ολυμπιακού.
Το καταπληκτικό αυτό από κάθε άποψη κλειστό κολυμβητήριο, διαθέτει δύο πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων και η χωρητικότητά του ξεπερνά τους 5.000 θεατές (ειδικά στους αγώνες των ανδρών ήταν σχεδόν γεμάτο).
Δικαίως θεωρείται ένα από τα καλύτερα και πιο σύγχρονα κολυμβητήρια στον κόσμο, με ανέσεις που κάνουν πολύ πιο εύκολη τη ζωή όχι μόνο των αθλητών και των προπονητών αλλά βέβαια και των εκπροσώπων του Τύπου.
Φυσικά η «Duna Arena» που τον ερχόμενο Μάιο θα φιλοξενήσει και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης, δεν είναι η μοναδική ολυμπιακών προδιαγραφών πισίνα στη Βουδαπέστη.
Σε απόσταση περίπου 5 χλμ., στο Νησί της Μαργαρίτας (όπου διέμεινε η ελληνική αποστολή), βρίσκεται το Εθνικό κολυμβητήριο «Άλφρεντ Χάγιος» προς τιμή του πρώτου Ούγγρου ολυμπιονίκη το 1896, στο οποίο έχουν διεξαχθεί πολλά Ευρωπαϊκά και όχι μόνο πρωταθλήματα.
Στο ίδιο Νησί πάνω στα νερά του Δούναβη -το οποίο θεωρείται το καλοκαιρινό resort των Μαγυάρων που έχουν δημιουργήσει τεχνητές παραλίες- υπάρχουν αρκετές ανοιχτές πισίνες για το κοινό, οι οποίες λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Πισίνες παντού
Η ίδια εικόνα παρατηρείται και σε ολόκληρη τη Βουδαπέστη, η οποία ούτως ή άλλως φημίζεται για τα ιαματικά της λουτρά εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ειδικότερα τον χειμώνα, όπου η θερμοκρασία πέφτει πολύ χαμηλά, ο ουρανός της ουγγρικής πρωτεύουσας κατακλύζεται από τους ατμούς που αναβλύζουν από τις πισίνες (δημοτικές και μη), οι οποίες έχουν τεράστια επισκεψιμότητα από άτομα κάθε ηλικίας.
Δεν είναι λοιπόν δύσκολο να κατανοήσει κάποιος γιατί οι Ούγγροι έχουν χτίσει τέτοια παράδοση στα αθλήματα του Υγρού Στίβου και μιλάμε για μια χώρα που δεν περιβάλλεται από θάλασσα…
Επιστρέφοντας, μας έπιασε μια μελαγχολία για τις καταστάσεις που επί σειρά ετών βιώνουμε στην αθλητική μας καθημερινότητα.
Ζητάμε από τους αθλητές και τις ομάδες μας να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους, αγνοώντας ότι έχουν να αναμετρηθούν με αντιπάλους που προετοιμάζονται σε άριστες συνθήκες.
Δυστυχώς η απόσταση που έχουμε να διανύσουμε είναι πολύ μεγάλη αλλά κάποια στιγμή ας γίνει το πρώτο βήμα…