Τα παιδιά του καμπ με τους παίχτες της Εθνικής U19
Τα παιδιά του καμπ με τους παίχτες της Εθνικής U19

Ολοκληρώθηκε και ήταν απόλυτα επιτυχημένο το 1ο Καλοκαιρινό καμπ της ΕΚΑΣΚ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο και διήρκεσε μια εβδομάδα. Στο καμπ συμμετείχαν 120 παιδιά απ’ όλη την Κρήτη, γεννημένα από το 2006 ως το 2008.

Το πρόγραμμα επιμελήθηκε ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Μίσσας, ενώ οι μικροί αθλητές δέχτηκαν στο κλειστό της Ν. Αλικαρνασσού την επίσκεψη της Εθνικής U19.

Οι διεθνείς, άλλωστε, έδωσαν τα μετάλλια σε όλα τα παιδιά, τα οποία είχαν την ευκαιρία, επίσης, να πάρουν αυτόγραφα και να βγάλουν φωτογραφίες με τους παίκτες του Γιάννη Καστρίτη. Η ενημέρωση της Ένωσης αναφέρει:

«Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Καλοκαιρινό καμπ της ΕΚΑΣΚ. Το καλοκαιρινό πρόγραμμα, το οποίο επιμελήθηκε ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Μίσσας, έπειτα από μια βδομάδα καθοδηγούμενης προπόνησης σε σταθμούς, διαγωνιστικά παιχνίδια και πολύ μπάσκετ «έκλεισε» με μια γιορτή στο κλειστό της Αλικαρνασσού. Συγκεκριμένα τα 120 παιδιά ηλικίας 2006 έως και 2008 που συμμετείχαν μαζεύτηκαν στο κλειστό «Μελίνα Μερκούρη» όπου πραγματοποίησαν τα τελικά στους διαγωνισμούς βολών, δίποντων και τρίποντων.

Εκεί τους περίμενε μια «έκπληξη», καθώς σύσσωμη η Εθνική U19 επισκέφτηκε το γήπεδο, απένειμε μετάλλια και βραβεία, ενώ έβγαλε φωτογραφίες και μοίρασε αυτόγραφα σε όλα τα παιδιά».

Ο ομοσπονδιακός προπονητής κ. Μίσσας που επιμελήθηκε το καμπ
Ο ομοσπονδιακός προπονητής κ. Μίσσας που επιμελήθηκε το καμπ

Υπάρχουν ικανότητες

Ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Μίσσας μίλησε για τις εντυπώσεις του, μια και ο ίδιος επιμελήθηκε το πρόγραμμα.

Ο έμπειρος τεχνικός τόνισε ότι τα παιδιά της Κρήτης έχουν ικανότητες, ενώ έχουν πάρει τις σωστές βάσεις, κάτι πολύ σημαντικό.

«Είναι μια πρωτοποριακή ιδέα το συγκεκριμένο καμπ από την Ένωση Κρήτης, καθώς σε περίοδο οικονομικής κρίσης τα παιδιά της μπορούν να πάρουν εντελώς δωρεάν διασκέδαση, μάθηση και εκπαίδευση. Έστω και σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα που διαρκεί ένα camp. Είναι δικαίωμα όλων των παιδιών.

Με αυτό το πρόγραμμα καλύψαμε έναν ικανοποιητικό αριθμό παιδιών που μακάρι του χρόνου να είναι πολύ μεγαλύτερος. Θεωρώ ότι το ξεκίνημα σαν ιδέα ήταν εξαιρετικό. Όλοι οι προπονητές δούλεψαν εξαιρετικά. Γενικότερα τα παιδιά μέσα σε αυτή την βδομάδα περάσανε καλά, διασκεδάσανε, χρησιμοποιώντας βέβαια το μπάσκετ σαν βασικό αντικείμενο», είπε αρχικά.

Πώς μπορεί αυτή η ιδέα να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα;

«Η ιδέα αυτή σε αντίστοιχες περιόδους θα μπορούσε να επεκταθεί και στους υπόλοιπους νομούς. Χρειάζεται βέβαια μια οργάνωση και μια υποστήριξη κυρίως από το κομμάτι των προπονητών. Έτσι ώστε σε περίπτωση που βρούμε τα γήπεδα και βρούμε και τους προπονητές η όλη διοργάνωση να σχεδιαστεί από πιο νωρίς ώστε να υπάρχει ο χρόνος. Έτσι να μπορείς να προσφέρεις Παγκρήτια πια μια τέτοια δυνατότητα».

 Ένα καμπ μπορεί να εξελίξει ένα παιδί;

«Τα καλοκαιρινά καμπ είναι διοργανώσεις που απασχολούν τα παιδιά ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Τα παιδιά μιλάνε, συναναστρέφονται και μπορούν μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία να μπούνε σε κάποιο πρόγραμμα το οποίο μπορεί να τους ακολουθεί συνέχεια. Θα πρέπει όμως και τα σωματεία να ακολουθούν συγκεκριμένα προγράμματα ώστε να υπάρχει οργάνωση.

Όλα αυτά τα προγράμματα αποτελούνται από δυο πυλώνες. Ένας πυλώνας είναι το κοινωνικό κομμάτι και η κοινωνικοποίηση των παιδιών και από εκεί και πέρα υπάρχει και ένας δεύτερος πυλώνας που αφορά την επιλογή κάποιων παιδιών τα οποία μπορούν να έχουν μια μεγαλύτερη μορφή εξέλιξης βάσει της ικανότητας τους. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό το κομμάτι να έχει οργάνωση».

Πώς θα πρέπει να συμπεριφέρεται ένας προπονητής και ένας γονιός ώστε το παιδί να μυηθεί στον αθλητισμό και να εξελιχθεί;

«Έχει αποδείξει η εμπειρία και η στατιστική ανάλυση αρκετών χρόνων ότι όσον αφορά το κομμάτι των γονιών θα πρέπει να είναι συμπαραστάτες. Θα πρέπει να βοηθάνε τα παιδιά τους να διασκεδάζουν και να ευχαριστιούνται το παιχνίδι, αλλά σε καμία περίπτωση να μην επεμβαίνουν έτσι ώστε να δημιουργούν στα παιδιά προβλήματα, ως προς το πώς θα ευχαριστήσουν τον προπονητή ή τον γονιό.

Τα παιδιά στις μικρές ηλικίες είναι δεδομένο ότι αν δεν έχουν μια ξεκάθαρη μορφή μάθησης εκπαίδευσης και συμπεριφοράς είναι λογικό να χάνονται να μπερδεύονται. Έχει αποδειχτεί ότι όσοι γονείς είναι δίπλα και παράλληλα μακριά, τα παιδιά προχωράνε. Έχουμε δει παιδιά με ιδιαίτερο ταλέντο που επειδή υπήρχε μια πολύ μεγάλη παρέμβαση από το γονιό δεν έκαναν τίποτα.

Ενώ αυτά που είχαν συμπαράσταση έφτασαν εκεί που μπορούσαν να φτάσουν βάσει του ταλέντου τους. θα πρέπει λοιπόν όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό, να χαίρονται γι’ αυτό, να διασκεδάζουν και από εκεί και έπειτα να κάνουν υπομονή. Το μοναδικό πράγμα που είναι αξιοκρατικό είναι το ίδιο το παρκέ. Όταν κάποιος έχει πραγματικά την ικανότητα, υπάρχει η δυνατότητα στο παρκέ να αποδείξει τι μπορεί να κάνει.

Αυτό που θα πρέπει να ενδιαφέρει τους γονείς είναι τα παιδιά τους να είναι σε μια ομάδα, η οποία θα έχει πρόγραμμα. Θα έχουν προπονητές-δασκάλους και όχι προπονητές coaches και να τους παρακινούν και σε επίπεδο μπάσκετ και σε επίπεδο νοοτροπίας και σε επίπεδο στάσης ζωής γενικότερα. Μην ξεχνάμε ότι ένας επαγγελματίας αθλητής παίζει μπάσκετ μέχρι ένα συγκεκριμένο όριο ηλικίας, ενώ τον αθλητισμό τον κουβαλάς σε όλη σου τη ζωή».

Ξεχωρίσατε παιδιά μέσα από το καλοκαιρινό αυτό καμπ;

«Υπάρχουν παιδιά με ικανότητες στην Κρήτη. Στην ηλικία του 2007-2008 υπάρχουν παιδιά που έχουνε κάποια καλά δεδομένα αλλά γενικά αυτό που εγώ παρατήρησα είναι ότι τα παιδιά έχουν βάσεις. Όλα τα παιδιά γνωρίζουν τα βασικά και αυτό είναι μια δουλειά όλων των προπονητών που ασχολούνται στην Κρήτη με αυτές τις ηλικίες. Όταν λοιπόν όλα αυτά τα παιδιά ξέρουν τα βασικά, πάσα, ντρίπλα, ισορροπία τότε μπορεί κάποιος να εξελίξει ένα παιδί».