Με την Κρήτη να παίρνει εξαιρετικό βαθμό στον οργανωτικό τομέα και τους αθλητές της Εθνικής ομάδας να ανεβάζουν τη χώρα μας στη 2η θέση του πίνακα μεταλλίων (το 2019 η Ελλάδα ήταν πρώτη και 3η το 2015), έπεσε η αυλαία των 3ων Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων «Ηράκλειο 2023».
Τα συνολικά 33 μετάλλια της Εθνικής ομάδας (13 χρυσά, 10 ασημένια και 10 χάλκινα) είναι ένας εξαιρετικός απολογισμός, με την αποστολή της Τεχνικής Κολύμβησης να συμβάλλει καθοριστικά σε αυτή την επιτυχία με τα 19 της μετάλλια.
Πρώτη χώρα σε συγκομιδή μεταλλίων ήταν η Ιταλία με 42 μετάλλια (13 χρυσά, 16 ασημένια και 13 χάλκινα) και τρίτη η Ισπανία με 20 (12 χρυσά, 2 ασημένια και 6 χάλκινα).
Οι 3οι Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες «Ηράκλειο 2023» προσέγγισαν από την πρώτη μέρα διεξαγωγής τους, υψηλά στάνταρ οργάνωσης και αγωνιστικού επιπέδου στις τέσσερις εγκαταστάσεις που φιλοξενήθηκαν: το Karteros Beach Sports Center, το Ε.Α.Κ.Η., την Αμμουδάρα και τη Μαρίνα στο λιμάνι Ηρακλείου.
Τη σκυτάλη πλέον για τους 4ους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες 2027 ανέλαβαν από κοινού οι Πορτογαλικές πόλεις Λαγκόα και Πορτιμάο, με τον δήμαρχο της πρώτης, Λουίς Ενκαρνασάο, παρουσία της Τερέζα Μέντες (Σύμβουλος σε θέματα Αθλητισμού στον Δήμο του Πορτιμάο) να παραλαμβάνει τη σημαία των Αγώνων από τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων, Ντάβιντε Τιτζάνο, την οποία του παρέδωσε ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός.
«Ήταν μεγάλη τιμή για εμάς που μας δόθηκε η ευκαιρία να φιλοξενήσουμε στον τόπο μας μια τόσο σημαντική διοργάνωση. Το γεγονός ότι στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία μας ικανοποιεί ιδιαίτερα και ταυτόχρονα ενδυναμώνει το όνομα του Ηρακλείου ως διεθνούς αθλητικού κέντρου. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους εργάστηκαν σκληρά ώστε οι 3οι Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες να αποτελέσουν μια αξέχαστη εμπειρία για τους συμμετέχοντες και για τις αποστολές που ήρθαν στην Κρήτη», τόνισε ο δήμαρχος Ηρακλείου.
Η Τελετή Λήξης, που έγινε στο κεντρικό γήπεδο του Karteros Beach Sports Center, ανατέθηκε επίσης στο Λύκειο Ελληνίδων Ηρακλείου, με γενικό πρόσταγμα από τον Ηρακλειώτη σκηνοθέτη Σταύρο Λίτινα, το θεατρικό δρώμενο του οποίου «μάγεψε» τους θεατές στην Τελετή Έναρξης της διοργάνωσης. Η εκδήλωση ήταν βασισμένη στον πολιτισμό και στην κουλτούρα της Κρήτης, ντύθηκε μουσικά με κρητικούς σκοπούς και ήχους από την ηπειρωτική Ελλάδα, δείχνοντας, ωστόσο, τον απαραίτητο σεβασμό προς τους δοκιμαζόμενους, από τις φυσικές καταστροφές, λαούς της Ελλάδας, της Λιβύης και του Μαρόκου.
«Με αυτή τη λιτή εκδήλωση και με σεβασμό στην ανείπωτη τραγωδία που βίωσαν τις προηγούμενες μέρες τρεις χώρες της Μεσογείου, η Ελλάδα μας, η Λιβύη και το Μαρόκο, κλείνουμε έναν όμορφο αθλητικό και πολιτιστικό κύκλο που άνοιξε σε τούτο το χώρο πριν από οχτώ μέρες» είπε στη σύντομη ομιλία του ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων Νίκος Νταμπακάκης προτού καλέσει στο βήμα τον πρόεδρο της ΔΕΜΑ, Ντάβιντε Τιτζάνο για να παραδώσει τη σημαία στις επόμενες διοργανώτριες πόλεις.