Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Παναγιώτης Μπαλτάκος, απέσυρε τη διάταξη που βγάζει από το… κάδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας παράγοντες της Ομοσπονδίας, έπειτα από καταγγελία της ΑΕΛ.
Η διάταξη με την οποία βγάζει από το κάδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας μία σειρά από πρόσωπα της ΕΠΟ που ερευνώνται έπειτα από καταγγελία της ΑΕΛ, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Βαγγέλη Μαρινάκη. Στην επιστολή του ο πρόεδρος της Σούπερ Λιγκ επιτέθηκε στον Παναγιώτη Μπαλτάκο τονίζοντας μεταξύ άλλων…
«Είναι ντροπή και μόνο ντροπή κάποιοι να επιδιώκουν το ακαταδίωκτο για τον εαυτό τους αλλά και για τους «προστάτες» τους. Ποιους θέλετε να καλύψετε με την διάταξη αυτή; Σίγουρα όχι τους «υπαλλήλους» της ΕΠΟ για τους οποίους δήθεν κόπτεστε.
Είναι δυνατόν να εντοπιστεί αύριο πρόσωπο που επιδίδεται σε δραστηριότητες που διώκονται από τον Κώδικα Δεοντολογίας και να συνεχίσει απρόσκοπτα την ενασχόλησή του με το Ποδόσφαιρο ή και την Ομοσπονδία, απλά και μόνο επειδή θα τυγχάνει να εμφανίζεται ως “εργαζόμενος”;». Σε ενημέρωση της η ΕΠΟ τονίζει ότι η συγκεκριμένη διάταξη αποσύρθηκε στο ξεκίνημα της συνεδρίασης της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου.
«Σε σχέση με τα αναφερόμενα στην επιστολή του προέδρου της Super League κ. Βαγγέλη Μαρινάκη για «την επιχειρούμενη παρέμβαση στον Κώδικα Δεοντολογίας (αρ. 2 παρ. 2), που επιχειρεί να εξαιρέσει από το πλαίσιο εφαρμογής του Κανονισμού μια σειρά από πρόσωπα υπό την δικαιολογία ότι αυτοί αποτελούν «εργαζόμενους» ομάδων, ενώσεων ή της ΕΠΟ», γνωστοποιείται ότι η προτεινόμενη τροποποίηση αποσύρθηκε από τον πρόεδρο της ΕΠΟ κ. Παναγιώτη Μπαλτάκο κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου» αναφέρει η ενημέρωση.
Την Τρίτη πάντως, η Ομοσπονδία με ανακοίνωσή της τόνιζε ότι δεν υπάρχουν “φωτογραφικές διατάξεις” και ότι τα εμπλεκόμενα πρόσωπα δεν μπορούν να ελεγχθούν πειθαρχικά από την Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία ωστόσο έχει ξεκινήσει κανονικά έρευνα έπειτα από καταγγελία της ΑΕΛ για το νέο οργανόγραμμα της ΕΠΟ που τέθηκε σε ισχύ χωρίς την έγκριση της Εκτελεστικής Επιτροπής.
Για τα στημένα
Στο μεταξύ αποφάσεις για τον παράνομο στοιχηματισμό πήρε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της η εκτελεστική επιτροπή η ΕΠΟ όπως ανακοίνωσε.
Αναλυτικά όσα αναφέρει η ανακοίνωση:
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, κατά τη σημερινή της συνεδρίαση αποφάσισε τα εξής.
- Ενέκρινε τις αποφάσεις που είχε λάβει νωρίτερα η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου, η οποία αποφάσισε τα εξής:
* Να απευθύνει επιστολή προς τον Υπουργό Επικρατείας, κ. Άκη Σκέρτσο, αναφορικά με το θέμα των διεξαγόμενων ερευνών για χειραγώγηση και παράνομο στοιχηματισμό αγώνων ποδοσφαίρου.
* Να εγκρίνει το υποβληθέν σχέδιο του Κώδικα Δεοντολογίας, με τις εξής διαφοροποιήσεις στα άρθρα, όπως αυτές προτάθηκαν από τον Πρόεδρο της ΕΠΟ κ. Παναγιώτη Μπαλτάκο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης:
– Αποσύρεται η τροποποίηση στο άρθρο 2 παρ. 2.
– Στο άρθρο 27 προστίθεται νέα παράγραφος 5 ως εξής: «Σε υποθέσεις χειραγώγησης αγώνων η δίκη διεξάγεται εντός 30 ημερών μετά τη λήξη της ερευνητικής διαδικασίας και την επίδοση κλήσης στον πειθαρχικά ελεγκτέο (ομάδα ή φυσικό πρόσωπο), η δε απόφαση εκδίδεται εντός 30 ημερών. Αναβολές δεν χορηγούνται. Η διάταξη αυτή έχει αναδρομική ισχύ».
-Στο άρθρο 27, αποσύρονται οι προτεινόμενες παράγραφοι 6 και 7.
-Το άρθρο 34 παρ. 3 τροποποιείται ως εξής: «Εφόσον εκ πρώτης όψεως υφίσταται παράβαση, το ερευνητικό τμήμα εκκινεί τη διαδικασία διερεύνησης και θα διεξάγει τις κατάλληλες έρευνες.
Το τμήμα εξετάζει εξίσου την ύπαρξη επιβαρυντικών και απαλλακτικών περιστάσεων. Η διαδικασία διερεύνησης μπορεί να παραλειφθεί όταν τα στοιχεία της υπόθεσης θεωρούνται πλήρη, και η υπόθεση παραπέμπεται στο δικαστικό τμήμα. Η συγκεκριμένη διάταξη καταλαμβάνει και εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον πειθαρχικών οργάνων της ΕΠΟ ή των εισαγγελικών και ανακριτικών αρχών».
-Το άρθρο 89 τροποποιείται ως εξής:
«1. Το ερευνητικό τμήμα της Επιτροπής Δεοντολογίας μπορεί να ανοίξει εκ νέου μια υπόθεση, η οποία είχε κλείσει μετά από μια νομικά δεσμευτική απόφαση, εφόσον προκύψουν νέα γεγονότα ή αποδείξεις τα οποία δεν ήταν προηγουμένως διαθέσιμα και παρά τη διενεργηθείσα έρευνα δεν θα μπορούσαν να έχουν παρουσιαστεί νωρίτερα.
2.Αναψηλάφηση μπορεί να διεξαχθεί κατόπιν αιτήματος του διαδίκου που έχει έννομο συμφέρον ή του Υπεύθυνου Δίωξης Ποδοσφαιρικών Αδικημάτων εντός δέκα (10) ημερών από τότε που έλαβε γνώση αυτών, επί ποινή απαραδέκτου, ή αυτεπαγγέλτως από την Επιτροπή Δεοντολογίας οποτεδήποτε».