συμμαχία απέναντι στους «12» και τη δημιουργία της European Super League.

Παγκόσμια κατακραυγή! Κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι κορυφαίες ενώσεις του ποδοσφαίρου (FIFA, UEFA), Ομοσπονδίες, πρωταθλήματα, φίλαθλοι, προπονητές και παίκτες, αλλά και τα ΜΜΕ, σε μία άτυπη… συμμαχία απέναντι στους «12» και τη δημιουργία της European Super League.

Οι 12 αυτοί κορυφαίοι ευρωπαϊκοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι, με την ανακοίνωσή τους αργά το βράδυ της περασμένης Κυριακής (18/4), «ανατίναξαν» το τρέχον σύστημα, δημιουργώντας παράλληλα μια πολύ βαθιά «πληγή» στο ίδιο το πνεύμα του ποδοσφαίρου.

Το πλάνο τους προβλέπει τη δημιουργία ενός τουρνουά με μόνιμη εγγυημένη θέση για 15 ελίτ ομάδες από την ήπειρό μας, μαζί με πέντε «προσκεκλημένους» κάθε χρόνο, σε μια de facto αντικατάσταση του τρέχοντος Champions League, το οποίο είναι προσβάσιμο με βάση τα ετήσια αποτελέσματα των εθνικών πρωταθλημάτων.

Η πρωτοβουλία αυτή, που έγκειται στο οικονομικό συμφέρον των εμπλεκόμενων, δημιουργεί θανατηφόρο πλήγμα στην ουσία του ποδοσφαίρου, που, αν και αυτό συμβαίνει όλο και λιγότερο, είναι δομικά ανοιχτό ότι οι ομάδες «Δαβίδ» μπορούν να νικήσουν τις «Γολιάθ».

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με ένα από τα θεμέλια που έκαναν το ποδόσφαιρο υπέροχο σε όλη την ιστορία του: την πιθανότητα του «μικρού» να νικήσει τον «μεγάλο».

Έτσι κι αλλιώς, αρκεί να ληφθεί υπόψη ότι τα τελευταία 20 χρόνια μόνο τρεις ομάδες εκτός των πρωταθλημάτων του “Big-5” έχουν φτάσει στους ημιτελικούς του Champions League και μόνο μία, η Πόρτο, κατέκτησε το τρόπαιο το 2004.

Σημαντικό θα είναι και το πλήγμα για τα εθνικά πρωταθλήματα, τα οποία θα βρεθούν στη βαριά «σκιά» της νέας διοργάνωσης, χάνοντας το κίνητρό τους.

Γι’ αυτό και η αντίδραση, αναμενόμενη και μεγάλη, συμπεριλαμβανομένης και της πολιτικής.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο Τwitter χαρακτήρισε «λάθος» το εγχείρημα, τονίζοντας ότι «οι φίλαθλοι δεν θα το αποδεχθούν».

Επίσης, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, η ισπανική κυβέρνηση και υψηλοί αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσά τους ο Έλληνας αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, υπουργοί, ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, αλλά και ο Βρετανός πρίγκιπας Γουίλιαμ, ο πρόεδρος της αγγλικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, όλοι τους… εξέφρασαν δυσαρέσκεια, αντίθεση, αλλά και αποφασιστικότητα να σταματήσουν το νέο εγχείρημα, που φαίνεται πως σχεδιάζεται να ξεκινήσει από τη σεζόν 2022-23.

 

Τα 7 δισ. ευρώ κάθε χρόνο και η διανομή τους

Οι ιδρυτικοί σύλλογοι θα μοιραστούν 3,525 δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις σε αθλητικές υποδομές, αλλά και για την ανακούφιση των επιπτώσεων της κρίσης του κοροναϊού.

Η αμερικανική τράπεζα επενδύσεων JP Morgan έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα είναι ένας από τους χρηματοδότες.

Εάν υπάρχουν τελικά 15 ιδρυτικές ομάδες, η διανομή θα είναι ως εξής: 350 εκατομμύρια ευρώ για έξι ομάδες, 225 για τέσσερις, 112,5 για δύο και 100 για τρεις, σύμφωνα με ένα εσωτερικό σύστημα που δεν υπόκειται στην βαθμολογία κάθε έτους.

Τα έσοδα από την τηλεόραση υπολογίζονται σε περίπου 4 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, η μεγάλη οικονομική «τούρτα» θα ξεπεράσει τα 7 δισ. ανά σεζόν.

Προβλέπεται επίσης η δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης 10 δισ. ευρώ για πρωταθλήματα, ομοσπονδίες και συλλόγους, το οποίο θα ξεπεράσει κατά πολύ αυτό της UEFA (4,1 δισ. ευρώ), αλλά θα ελέγχεται από τα μέλη της Super League.

Επισημαίνεται ότι ο νικητής της Super League θα μπορούσε να αποκομίσει ποσό κοντά στα 400 εκατομμύρια ευρώ, περισσότερα από τα τριπλάσια που θα μπορούσε να κερδίσει ο νικητής του Champions League αυτή τη σεζόν (120 εκατ. ευρώ).

 

Οι φίλαθλοι,  το μεγάλο εμπόδιο για την ευρωπαϊκή Super League

Οι φίλαθλοι,  το μεγάλο εμπόδιο

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που θα αντιμετωπίσει η ευρωπαϊκή Super League είναι η απόρριψή της από τους φιλάθλους.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή οι υποστηρικτές και των ομάδων που έχουν ανακοινώσει την συμμετοχή τους, τάχθηκαν απέναντι.

Τα εγχώρια πρωταθλήματα δεν θα χρησιμεύουν πλέον για να δώσουν στους πιο μέτριους συλλόγους την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν

τις μεγάλες ομάδες στην Ευρώπη. Διαδηλώσεις φιλάθλων προγραμματίζονται σε όλη την Ευρώπη.

Εκείνοι της Λίβερπουλ εμφανίζονται πιο σκληροί, ενώ και οι οπαδοί των περισσότερων ομάδων της νέας Super League αναμένεται να συμμετάσχουν στις ενέργειες που σχεδιάζονται.

 

Ενάντια παίκτες  και προπονητές

Κορυφαίοι παίκτες, ανάμεσά τους ο Μπρούνο Φερνάντες που αγωνίζεται στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, και προπονητές, μεταξύ τους ο Γιούργκεν Κλοπ, που κάθεται στον πάγκο της Λίβερπουλ, δεν δίστασαν να βγουν μπροστά και να δηλώσουν την εναντίωσή τους στο νέο σχέδιο.

Ανάλογη θέση είχε πάρει τον Ιανουάριο και ο Καταλανός προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι, Πεπ Γκουαρντιόλα.

Πολλοί είναι επίσης εκείνοι που επισήμαναν το μη ηθικό της χρονικής στιγμής, αφού η ανακοίνωση αυτή έγινε μέσα στη φρίκη μιας πανδημίας.

«Αντιστοιχεί σε άγριους χρόνους, που ορίζονται από την απληστία και την ανισότητα. Είναι η στιγμή που ευλογεί τη δύναμη μερικών» αναφέρεται χαρακτηριστικά.