Γίνονται προσπάθειες να πάρει άδεια πυρασφάλειας το κλειστό του Λίντο
Γίνονται προσπάθειες να πάρει άδεια πυρασφάλειας το κλειστό του Λίντο

Χωρίς φιλάθλους διεξάγονται τα πρώτα ματς της νέας σεζόν στις τοπικές διοργανώσεις μπάσκετ και βόλεϊ στο κλειστό γυμναστήριο του «Λίντο» σε αυτό της Νέας Αλικαρνασσού αλλά και στο κλειστό γυμναστήριο ΕΑΚ Χανίων λόγω έλλειψης πιστοποιητικών πυρασφάλειας.

Και αυτό γιατί πλέον, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αθλητισμού από 20 Σεπτεμβρίου, αν οι αθλητικές εγκαταστάσεις δεν διαθέτουν πιστοποιητικό πυρασφάλειας σε ισχύ, λειτουργούν χωρίς την παρουσία θεατών, έως την έκδοση του πιστοποιητικού αυτού. Παράταση δόθηκε μόνο στις εγκαταστάσεις αυτές που ήδη έχουν άδεια.

Φέτος το υπουργείο,όπως είχαμε γράψει 21/9/23, ανέφερε τα εξής: “Οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων από την 1η Σεπτεμβρίου 2023 είναι αυστηρότατες (ΦΕΚ Β’ 5252, 30/8/2023), σύμφωνα με την σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Προστασίας του Πολίτη και Αθλητισμού) όπου εκτός των άλλων προβλέπεται ότι “οι υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις με χωρητικότητα πάνω από 2.000 θεατές και οι κλειστές εγκαταστάσεις αν δεν διαθέτουν πιστοποιητικό πυροπροστασίας σε ισχύ, λειτουργούν χωρίς την παρουσία θεατών, έως την έκδοση του πιστοποιητιού αυτού”.

Αντίδραση

Η απόφαση αυτή, αν και ήταν γνωστή από 20/9/2023, τώρα τα σωματεία κατάλαβαν (!) το πρόβλημα και αντιδρούν.

Με κοινή 3 διαμαρτυρίας που υπογράφεται από ΑΣΚΗΣΗ, Ανδρογέα, Δειλινό, Εργοτέλη, «Ηράκλειο» και Ηρόδοτο, τα σωματεία ζητούν να δοθεί παράταση στην εφαρμογή της απόφασης προκειμένου να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες.

Μάλιστα, πριν από τους τελικούς του Κυπέλλου Κρήτης βόλεϊ, ο πρόεδρος της ΕΣΠΕΚ Ανδρέας Γιαννόπουλος, με ανάρτησή του, τόνισε ότι «η διοίκηση του ΕΑΚΗ κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για τη διευθέτηση του θέματος, σίγουρα όμως αυτό δε θα γίνει εντός της ημέρας (σ.σ. 14/10)» και ζήτησε την κατανόηση του κόσμου.

Η επιστολή των σωματείων προς τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, τη ΓΓΑ, την ΕΟΚ, την ΕΚΑΣΚ και το ΕΑΚΗ, αναφέρει:

«Με την επιστολή αυτή θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας για την απόφαση διεξαγωγής αγώνων, χωρίς την παρουσία θεατών.

Δεχόμαστε καταιγισμό μηνυμάτων από τους γονείς των αθλητών, οι οποίοι θέλουν να δουν το παιδί τους να αγωνίζεται, καταλογίζοντας την ευθύνη στα σωματεία μας.

Μάς ζητάτε να τηρήσουμε τους νόμους σε αθλητικές εγκαταστάσεις που δεν πληρούν μέρος από τις προϋποθέσεις λειτουργίας και να «φροντίζουμε» για την «αστυνόμευση» τους έτσι ώστε να είμαστε οι υπεύθυνοι υλοποίησης μίας απόφασης, σε ξένη ιδιοκτησία.

Αλήθεια δεν είναι ασφαλές το γήπεδο με την παρουσία θεατών, αλλά παρέχει ασφάλεια στους αθλητές και το προσωπικό που θα είναι κατά την διάρκεια του αγώνα; Δεν είναι ασφαλές το γήπεδο να έχει θεατές αλλά σε καθημερινή βάση χιλιάδες παιδιά προπονούνται καθημερινά, σε εγκαταστάσεις δημόσιες, κρατικές για τις οποίες τα σωματεία πληρώνουν προκειμένου να ενισχυθεί το αίσθημα του αθλητισμού;

Με «έκπληξη» διαβάζουμε δημοσιεύματα, όπου αναφέρονται, σε γεμάτα γήπεδα όπου κόσμος απολαμβάνει το θέαμα και συμφωνούν για την κοινωνική διάσταση, αλλά την ίδια στιγμή αποκλείουν, με δική τους υπαιτιότητα, το δικαίωμα των γονέων να βλέπουν τα παιδιά τους.

Συμφωνούμε απόλυτα με το μέτρο, αλλά όχι με την αιφνίδια εφαρμογή του. Αιτούμαστε να δοθεί παράταση εφαρμογής της απόφασης έτσι ώστε να βρεθεί ικανοποιητικός χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας».

Έτσι έδιναν άδειες

Μα πώς παίρνουν άδειες οι αθλητικές εγκαταστάσεις στη χώρα μας; Με το γνωστό κόλπο των παρατάσεων έμεινε ζωντανός ολόκληρος ο ελληνικός αθλητισμός, όχι μόνο το ΟΑΚΑ.

Τα τελευταία χρόνια, οι περισσότερες εγκαταστάσεις στην Ελλάδα λειτουργούν με παρατάσεις αδειών που ανανεώνονται έπειτα από ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση).

Η πλειοψηφία των εγκαταστάσεων στη χώρα μας δεν πληρούν τις προδιαγραφές προκειμένου να εκδοθεί κανονική άδεια λειτουργίας. Ελάχιστες θα έπρεπε να λειτουργούν!

Με υπουργική απόφαση το 2017 έγινε μια προσπάθεια ώστε να ρυθμιστούν οι κανόνες και επιτέλους να μπει ένα πλαίσιο στην αδειοδότηση των εγκαταστάσεων.

Οι διοικήσεις των σταδίων ζήτησαν παράταση προκειμένου να συμμορφωθούν στο νέο πλαίσιο και την έλαβαν. Μετά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, στόχευε στην κανονική αδειοδότηση των αθλητικών εγκαταστάσεων, όμως οι παρατάσεις συνεχίζονται μέχρι σήμερα!

Η τελευταία ΚΥΑ που παρέτεινε εκ νέου τις άδειες υπεγράφη στον περασμένο Αύγουστο και έχει διάρκεια ενός έτους.

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2023, ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, έστειλε επείγουσα επιστολή στα 17 αθλητικά κέντρα που έχει στην εποπτεία της η ΓΓΑ, μεταξύ των οποίων είναι και το «δικό» μας ΠΕΑΚ, επισημαίνοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθεί άμεσα η ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης ενημερώνοντας για τις όποιες τεχνικές παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν.