o πρόεδρος της τοπικής Ένωσης βόλεϊ (ΕΣΠΕΚ) Ανδρέας Γιαννόπουλος

Στα πεπραγμένα της ΕΣΠΕΚ επί των ημερών του, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της τοπικής Ένωσης βόλεϊ Ανδρέας Γιαννόπουλος, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα της ΕΟΠΕ, στο πλαίσιο των παρουσιάσεων του έργου των διοικήσεων όλων των Τοπικών Επιτροπών και Ενώσεων του βόλεϊ στην Ελλάδα.

Ο ισχυρός άνδρας του κρητικού βόλεϊ και πρόεδρος της ΓΕΗ, αφού τόνισε ότι προτεραιότητα της διοίκησης ήταν να βάλει την Ένωση σε νομότυπα μονοπάτια, διευθετώντας μια σειρά από διοικητικά και οικονομικά ζητήματα, εκθείασε τις προσπάθειες των παραγόντων των σωματείων για την ανάπτυξη του αθλήματος στην Κρήτη.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε διεξοδικά στα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κρητικό βόλεϊ (οικονομικό, γηπεδικό, έλλειψη νέων αθλητών, μετακινήσεις).

Οικονομικά – ανεύρεση πόρων: Η λειτουργία εκπαιδευτικών τμημάτων απέφερε έσοδα, αλλά εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, αυτά δεν αρκούν. Μετά την καραντίνα, αναμένεται πτώση και των χορηγιών και του αριθμού παιδιών στις ακαδημίες, λόγω φόβου των γονέων.

Γηπεδικό: Κανένα σωματείο δεν έχει ιδιόκτητο κλειστό, πλην του ΟΦΗ, σε όλη την Κρήτη. Στις μεγάλες πόλεις, δημιουργείται συνωστισμός σωματείων από όλα τα αθλήματα, στα υπάρχοντα κλειστά, (Ηράκλειο 4, Ρέθυμνο 2, Χανιά 2), συνεπώς δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προπονητικές ώρες για ανάπτυξη. Παραδόξως υπάρχουν κλειστά σε μικρότερες πόλεις – κωμοπόλεις, εκεί όμως δεν υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός αθλητών που θα δώσουν την κρίσιμη μάζα για ανάπτυξη.

κρητικό βόλεϊ
Παρά τα προβλήματα, το κρητικό βόλεϊ έχει προοδεύσει όπως δήλωσε ο κ. Γιαννόπουλος

Θέματα ανεύρεσης αθλητών-αθλητριών: Δυστυχώς, άλλα αθλήματα προβάλλονται περισσότερο, με αποτέλεσμα τα παιδιά να προσανατολίζονται προς τα εκεί. Στα αγόρια ειδικά υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, με αποτέλεσμα στο άθλημα μας να καταλήγουν ελάχιστα. Στα κορίτσια είναι καλύτερα τα πράγματα αριθμητικά, αλλά κι εκεί η έλλειψη ωρών προπονήσεων δεν αφήνει την εξέλιξη.

  • Ειδικά για τα σωματεία Εθνικών κατηγοριών, η απόσταση από το κέντρο (Αθήνα) και η ανάγκη μετακινήσεων για τους εκτός έδρας αγώνες, είναι βασικό πρόβλημα. Τα χρήματα που δαπανούμε στη σίτιση και διαμονή αθλητών κατά την μεταφορά και παραμονή στα εκτός έδρας είναι μειονέκτημα απέναντι στις ομάδες του κέντρου.

Για τις σχέσεις της ΕΣΠΕΚ με την Ομοσπονδία τέλος, ο κ. Γιαννόπουλος ανέφερε: «Η δική μου διάθεση είναι να διορθώσω τα κακώς κείμενα και να φτιάξω το άθλημα στη Κρήτη. Δεν έχω να κερδίσω κάτι προσωπικά, πλην το να παίξουν τα παιδιά μου σε καλύτερο επίπεδο. Ελπίζω οι σχέσεις μας να βελτιωθούν στο μέλλον με τον Ομοσπονδία. Η ΕΟΠΕ μας έχει βοηθήσει οικονομικά. Βρήκα χρέος 45 χιλιάδων στην εφορία και η ομοσπονδία μας δίνει το μισό ποσό ετησίως. Άλλη ενίσχυση δεν υπάρχει και για να αναλάβουμε κάποια διοργάνωση, πρέπει να έχουμε εξασφαλίσει την χρηματοδότηση, την διαμονή, τα μεταφορικά, ενώ στην Αθήνα αναλαμβάνονται διοργανώσεις με πολύ μικρότερο κόστος. Επίσης η ομοσπονδία πληρώνει τον υπάλληλο της Ένωσης».