Αγγλία και Κροατία για μια θέση στον τελικό

Την ευκαιρία να ζήσουν το υπέρτατο όνειρο της κατάκτησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου εξασφάλισαν Αγγλία και Κροατία, που προκρίθηκαν στους «4» του Μουντιάλ, αποκλείοντας τη Σουηδία και την Ρωσία αντίστοιχα στην προημιτελική φάση της διοργάνωσης.

Στο πρώτο ματς  του Σαββάτου τα «Λιοντάρια» νίκησαν  τους Σκανδιναβούς με σκορ 2-0 και πλέον επιθυμούν όσο τίποτε να επαναλάβουν το θρίαμβο του 1966, όταν η Αγγλία είχε κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Τα γκολ για την Αγγλία πέτυχαν ο Χάρι Μαγκουάιρ στο 30’ και ο Ντέλε Άλι στο 58’.

Σε θρίλερ εξελίχθηκε, λίγες ώρες αργότερα, το παιχνίδι ανάμεσα στη Ρωσία και την Κροατία. Η αναμέτρηση έληξε με ισοπαλία 2-2 ανάμεσα στις δύο ομάδες, οι οποίες κλήθηκαν να… λύσουν τις διαφορές τους στη διαδικασία των πέναλτι. Η Ρωσία προηγήθηκε με τον Τσερίσεφ στο 31` για να ισοφαρίσει ο Κράμαριτς στο 39`. Στο 103` ο Βίντα έκανε το 2-1 για τους Κροάτες για να ισοφαρίσει στο 115` ο Φερνάντες. Τελικώς, οι Κροάτες ήταν εκείνοι που είχαν τον τελευταίο λόγο, με τον Σούμπασιτς να αποκρούει ένα πέναλτι και το επιτυχημένο σουτ του Ράκιτιτς να στέλνει την ομάδα στον έβδομο ουρανό και τη Ρωσία στο «καναβάτσο». Η Κροατία παίρνει για δεύτερη σερί φορά την πρόκριση στα πέναλτι αφού είχε προηγηθεί το παιχνίδι με την Δανία όπου και τότε ο Ράκιτις είχε ευστοχήσει στο τελευταίο πέναλτι με τον Σούμπατσιτς να έχει τρεις αποκρούσεις. Το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας:

ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ

10 Ιουλίου:  Γαλλία – Βέλγιο (9 μ.μ.)

11 Ιουλίου:  Αγγλία – Κροατία (9 μ.μ.)

ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ

14 Ιουλίου: Ηττημένοι ημιτελικών (5 μ.μ.)

ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ

15 Ιουλίου: Νικητές ημιτελικών (6 μ.μ.).

Εντυπωσίασε η πρώτη κυρία της Κροατίας

Η Κροατία κέρδισε την πρόκριση στα πέναλτι αλλά την παράσταση έκλεψε στην εξέδρα η γοητευτική πρόεδρος της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς. Κι όχι άδικα θα πει κανείς…  Αρκεί μονάχα να δει την 50χρονη πολιτικό η οποία εκτός από όμορφη συγκαταλέγεται κι ανάμεσα στις πιο ισχυρές γυναίκες του πλανήτη. Η κυρία Κιτάροβιτς, που κατά καιρούς έχει προκαλέσει με τις «καυτές» εμφανίσεις της στην παραλία,  είναι και μεγάλη φαν του ποδοσφαίρου, γι’ αυτό άλλωστε βρίσκεται στο πλευρό της εθνικής της ομάδας, υποστηρίζοντας από τα επίσημα τις προσπάθειες του Μόντριτς και των συμπαικτών του. Μάλιστα, έπειτα από την πρόκριση στους 4 με νίκη στα πέναλτι επί της Ρωσίας, η πρόεδρος μπήκε στ’ αποδυτήρια και το γιόρτασε με τους ποδοσφαιριστές, χορεύοντας και φωνάζοντας συνθήματα!

Η Τότεναμ βλέπει τους κόπους πολλών ετών να καρποφορούν, ούσα η ομάδα με τους περισσότερους ποδοσφαιριστές που δίνουν το “παρών” στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018. Η ομάδα του Μαουρίσιο Ποτσετίνο έχει επιλέξει να επενδύσει στο ταλέντο Άγγλων ποδοσφαιριστών τα τελευταία χρόνια και αυτό είναι ξεκάθαρο πως έχει επιρροή στην εθνική ομάδα. Εντούτοις, από τους εννέα παίκτες των Λονδρέζων που συνεχίζουν στα γήπεδα της Ρωσίας, μόλις οι πέντε είναι μόνο από την εθνική Αγγλίας. Οι τρεις είναι από την εθνική Βελγίου και ένας από την αντίστοιχη της Γαλλίας. Η Πρέμιερ Λιγκ γενικότερα κυριαρχεί στη λίστα, με πέντε ομάδες της να βρίσκονται στις πέντε πρώτες θέσεις της κατάταξης και τους δύο συλλόγους του Μάνστεστερ να είναι ισάριθμοι στη δεύτερη θέση με επτά ποδοσφαιριστές ο καθένας. Ακολουθούν τρεις γαλλικές και τρεις ισπανικές, παρά το γεγονός ότι η εθνική Ισπανίας έχει αποκλειστεί από τη φάση των 16. Αντιθέτως, γερμανικές και ιταλικές ομάδες έχουν μείνει εκτός. Αναλυτικά η πρώτη δεκάδα και οι ποδοσφαιριστές:

  1. Τότεναμ – 9: Αλντερβάιρελντ, Βερτόνγκεν, Ντεμπελέ, Λορίς, Ρόουζ, Τρίπιερ, Ντάιερ, Ντέλε Άλι, Κέιν.
  2. Μάντσεστερ Σίτι – 7: Μεντί, Κομπανί, Ντε Μπρόινε, Γουόκερ, Στόουνς, Ντελφ, Στέρλινγκ.
  3. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – 7: Λουκάκου, Ποκγμπά, Φελαϊνί, Τζόουνς, Γιανγκ, Λίνγκαρντ, Ράσφορντ.
  4. Τσέλσι – 6 : Καντέ, Ζιρού, Κουρτουά, Αζάρ, Κέιχιλ, Λόφτους-Τσικ.
  5. Λίβερπουλ – 4: Μινιολέ, Λόβρεν, Αλεξάντερ-Άρνολντ, Χέντερσον.
  6. Μπαρτσελόνα – 4: Ουμτιτί, Ντεμπελέ, Ράκιτιτς, Βερμάελεν.
  7. Παρί Σεν-Ζερμέν – 4: Αρεολά, Κιμπεμπέ, Εμπαπέ, Μενιέ.
  8. Ατλέτικο Μαδρίτης – 4: Ενταντές, Γκριεζμάν, Βρσάλκο, Λεμάρ.
  9. Ρεάλ Μαδρίτης – 3: Βαράν, Κόβασιτς, Μόντριτς.
  10. Μονακό – 3: Σιντιμπέ, Σούμπασιτς, Τίλεμανς.
  11. Μαρσέιγ – 3: Μανταντά, Ραμί, Τοιβέν.

Ο Φερνάντο Ιέρο, που κάθισε ως υπηρεσιακός τεχνικός στον πάγκο της Ισπανίας στο Μουντιάλ, αποφάσισε να μην συνεχίσει στο πόστο του αθλητικού διευθυντή των «Φούριας Ρόχας».