Η μεγαλύτερη επιτυχία του ΠΟΑ καταγράφεται το 1984, 37 χρόνια πριν, όταν έφτανε στον τελικό του Κυπέλλου Ερασιτεχνών Ελλάδος και στο ΟΑΚΑ έχασε το τρόπαιο από την Νίκη Διοικητηρίου της Θεσσαλονίκης, με 4-2 στα πέναλτι.
Όπως είχε καταγράψει τότε το ρεπορτάζ της “ΠΑΤΡΙΣ” που είχε στείλει απεσταλμένο τον Μανώλη Βλαχάκη, ο ΠΟΑ έπαιζε με 11 εναντίον 12 αφού ο διαιτητής αδίκησε κατάφορα την ομάδα του Ηρακλείου.
Μία ομάδα που για να φτάσει στον τελικό, νίκησε 3-2 στα πέναλτι (κ.α. και παράταση 0-0) τον Εργοτέλη και κατόπιν 4-1 τον Φοίβο Κρεμαστής, 2-1 τη Σάμο, 4-2 τον Παναργειακό και στον τελικό Νοτίου Ελλάδος (13/6/1984) 4-2 τον Αστέρα Αμαλιάδας.
Ο τελικός Ερασιτεχνικού είχε οριστεί 20 Ιουνίου 1984 αλλά μετατέθηκε στις 27 Ιουνίου 1984 και η “ΠΑΤΡΙΣ” αναφέρει τότε:
Θλίψη επικρατούσε στα αποδυτήρια του ΠΟΑ μετά τον τελικό κυπέλλου Ερασιτεχνών Ελλάδος όπου η ομάδα του Ατσαλένιου έχασε το πολυπόθητο τρόπαιο στα πέναλτι 5-3.
Από την μία ο διαιτητής δεν είδε δύο κλασικές περιπτώσεις πέναλτι υπέρ του ΠΟΑ και από την άλλη η ατυχία, οδήγησαν τον ΠΟΑ στην απώλεια του Κυπέλλου.
Το παιχνίδι που παίχτηκε χθες στο Ολυμπιακό Στάδιο ήταν κακό. Ο ΠΟΑ είχε ευνοϊκό τον άνεμο στο α’ ημίχρονο, πράγμα όμως που δεν μπόρεσε να εκμεταλλευθεί. Όπως δεν εκμεταλλεύθηκε επίσης το ψυχικό σθένος που του έδωσε το γκολ που πέτυχε από τα αποδυτήρια.
Ήταν το 30”19 του αγώνα όταν ο Μιχελουδάκης έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της Νίκης Διοικητηρίου μετά από ασθενή απόκρουση του Μπαμπούκα σε σουτ του Μασέλη.
Από το σημείο αυτό ο ΠΟΑ είχε την υπεροχή του αγώνα η οποία όμως ήταν άκαρπη.
Μετά όμως από την ισοφάριση που δέχθηκε στο 28’ όταν ο Ψαρράς με πέναλτι που είχε κερδίσει η ομάδα του σε ανατροπή του Μπασμαρέση από τον Στ. Βάβουλα ισοφάρισε 1-1, κάθισε και έδωσε την ευκαιρία στον αντίπαλό του να οργανωθεί και να περνάει περισσότερες φορές μπροστά.
Στο β’ ημίχρονο ο ΠΟΑ ήταν καλύτερος από το α’ μέρος αλλά η ατυχία και ο διαιτητής στάθηκαν εμπόδια στην επιτυχία ενός δεύτερου γκολ.
Στο 52’ ο Σουγιάς ανατράπηκε μέσα στην περιοχή από τον Σισμανίδη αλλά ο διαιτητής έδειξε να συνεχιστεί το παιχνίδι.
Ωραίος συνδυασμός από παίκτες του ΠΟΑ έγινε στο 71’ αλλά την κεφαλιά του Καφούση που ήταν ο τελευταίος παραλήπτης της μπάλας απέκρουσε με υπερένταση ο Μπαμπούκας.
Τέσσερα λεπτά αργότερα ο διαιτητής κ. Ιατρόπουλος είπε ξανά όχι σε μία νέα ανατροπή του Κ. Βάβουλα από τους Σισμανίδη και Τζίκα Δ.
Έτσι φτάσαμε στην παράταση όπου οι παίκτες υπερέβησαν τις δυνάμεις τους.
Στην παράταση ο ΠΟΑ είχε την πρωτοβουλία αλλά ήταν και πάλι άσφαιρος.
Στο 92’ ο Σουγιάς έπιασε ένα δυνατό σουτ από μεγάλη απόσταση που έστειλε την μπάλα να χτυπήσει στο οριζόντιο δοκάρι της εστίας της Νίκης, στην γραμμή και να καταλήξει στα χέρια του τερματοφύλακα Μπαμπούκα.
Η σειρά της διαδικασίας είναι:
Κοτανίδης 1-0
Μιχελιδάκης αποκρούσθηκε
Σισμανίδης άουτ
Πελέκας 1-1
Ψαρράς 2-1
Βάβουλας 2-2
Ηλιάδης 3-2
Ματθαίου άουτ
Παπαδόπουλος 4-2
Και το κύπελλο στην Νίκη Διοικητηρίου.
Από τον ΠΟΑ διακρίθηκαν οι Βάβουλας Στ., Καστρινάκης και Μασέλης ενώ από την ομάδα της Θεσ/κης οι Ηλιάδης, Ψαρράς και Μπασμαρέρης.
ΠΟΑ: Σηφάκης, Βάβουλας Στ., Κουμιώτης, Καστρινάκης, Ματθαίου, Σινάνης, Μιχελουδάκης, Βάβουλας Κ., Καφούσης, Σουγιάς (120’ Πελέκας), Μασέλης.
ΝΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟΥ: Μπαμπούκας, Κοτανίδης, Σιαμανίδης, Τζίκας Δ., Ηλιάδης, Παπαδόπουλος, Καραμπάς (21’ Γεωργιάδης, 53’ Θεοδωρακόπουλος), Τζίκας Γ., Ψαρράς, Μπαζίνης, Μπασπαρέρης.
Τον αγώνα παρακολούθησαν πολλοί Κρητικοί ενώ στα θεωρία των επισήμων ήταν ο υφυπουργός Συγκοινωνιών κ. Ασλάνης, ο Γ.Γ.Α. κ. Κουλούρης, α αντ/δρος της ΕΠΟ κ. Χατζηπαναγιώτου, ο κ. Βαρδινογιάννης, ο πρόεδρος της ΕΠΣΗ κ. Νεοφώτιστος και πολλοί άλλοι επίσημοι.