εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Τα τελευταία δύο χρόνια είχαμε δύο εθνικές επετείους αληθινά σπάνιες. Τον Μάρτιο του 2021 συμπληρώθηκαν διακόσια χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και στο τέλος του καλοκαιριού του 2022 εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Μια σκηνοθεσία της μοίρας θέλησε να υπάρχει αυτή η σειρά: η εθνική μας μοίρα είναι σαν να μας υπενθυμίζει πως στην ελληνική Ιστορία δεν υπάρχουν μόνο ημέρες δόξας, αλλά και πίκρες τεράστιες. Πρώτα υπερηφάνεια, μετά περισυλλογή.

Πέρυσι στο εορταστικό ένθετο, που κρατάτε σήμερα στα χέρια σας, ασχοληθήκαμε με τα αθλήματα τα οποία ασχολήθηκαν οι Κρήτες και όχι μόνο στα χρόνια της σκλαβιάς. Φέτος, στο 27ο τεύχος μας, ειδικό αφιέρωμα κάνουμε στα 100 χρόνια Μικρασιατικής Καταστροφής.

Θα διαβάσετε μέσα από τις σελίδες μας, με την πολύτιμη βοήθεια του καθηγητή κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γιάννη Ζαϊμάκη, πώς αναπτύχθηκε ο αθλητισμός στην Κρήτη, στο Ηράκλειο ειδικά, μετά τα δραματικά γεγονότα που συνέβησαν πριν 100 χρόνια και πώς αναπτύχθηκαν τα πρώτα σωματεία. Θα περιπλανηθούμε στην ιστορία και στο προσφυγικό Ηράκλειο, θα μάθουμε από τον προϊστάμενο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δημήτρη Σάββα «πώς και πόσο επηρεάστηκε ο πολιτισμός στο Ηράκλειο από τους πρόσφυγες».

Η Ελλάδα εκτός από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες υποδέχτηκε και τους Πολίτες με την ανταλλαγή των πληθυσμών και τους Πόντιους που κατά τη γενοκτονία των Ποντίων εγκατέλειψαν τις εστίες τους και διέφυγαν στον Πόντο. Ακολούθως ήρθαν στην Ελλάδα.

Οι δραματικές συνέπειες της ήττας στη Μικρά Ασία άλλαξαν το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα και σαφώς την εξωτερική πολιτική της που εστίασε στην ακεραιότητα των συνόρων της.

Ένας τεράστιος όγκος προσφύγων (περίπου 900.000) έφτασε στη χώρα συντετριμμένος. Άφησαν τα πάντα για να σωθούν. Άμεσα ξέσπασε ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα.

Οι προσφυγικοί σύλλογοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ενότητα, αλλά και στην επανένωση των Μικρασιατών, όπως και στην εξομάλυνση της κρίσης. Άμεση προτεραιότητά τους ήταν η εξασφάλιση στέγης στα μέλη τους.

Οι οικογένειες των Μικρασιατών διασκορπίστηκαν σε όλη την Ελλάδα, οι λίστες των αγνοουμένων ήταν ατελείωτες. Το πρώτο μέλημα των προσφύγων ήταν η αναζήτηση των δικών τους ανθρώπων, κυρίως μέσα από τις αγγελίες των εφημερίδων.

Οι προσφυγικές συνοικίες αποτελούσαν μία ανεξάρτητη πηγή ανθρώπινου δυναμικού για τα αθλητικά σωματεία.

Στο εορταστικό τεύχος μας, που εκδίδεται για άλλη μία χρονιά χάρη στον εκδότη μας Αθηναγόρα Μυκωνιάτη (μικρασιατική και η οικογένειά του ως γνωστόν) και έχοντας φέτος μεγάλη υποστήριξη από τον επιχειρηματία, πρόεδρο της “Τυποκρέτα”, παράγοντα του ερασιτέχνη ΟΦΗ Κώστα Καζανάκη  τους οποίους και τους ευχαριστούμε θερμά, θα διαβάσετε για το Μουντιάλ που πρόσφατα ολοκληρώθηκε, για τις διακρίσεις των Ηρακλειωτών και Ελλήνων αθλητών σε διάφορα διεθνή πρωταθλήματα, για το Ευρωμπάσκετ και την πορεία της Εθνικής μας, για το Ευρωπαϊκό Νεανίδων που έγινε στο Ηράκλειο και φυσικά για τα Παγκόσμια πρωταθλήματα Μπιτς Χάντμπολ που φιλοξενήθηκαν στις νέες αθλητικές εγκαταστάσεις στον Καρτερό.

Επίσης για τους Μεσογειακούς Παράκτιους αγώνες που θα γίνουν στο Ηράκλειο το 2023, για το Παγκόσμιο Μπάσκετ Κωφών που κι εκείνο θα διεξαχθεί στην πόλη μας αλλά και για το Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ 2023 στις Φιλιππίνες, Ινδονησία, Ιαπωνία.

Θα βρείτε ακόμα και ευχές συλλόγων και επιχειρήσεων μέσω καταχωρήσεων. Και τους ευχαριστούμε θερμά. Ήταν και είναι αρωγοί στην προσπάθειά μας.

Καλό διάβασμα και φυσικά…

Καλή Χρονιά με υγεία!

Αντώνης Παπουτσάκης