Η άφιξη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, στο Ηράκλειο την ερχόμενη Δευτέρα δεν αναβάλλει την κινητοποίηση των κτηνοτρόφων που έχει προγραμματιστεί για της 15 Ιανουαρίου.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος Κτηνοτρόφων Ν.Ηρακλείου Λευτέρης Τριανταφυλλάκης στο patris.gr, η προσυγκέντρωση θα γίνει στο Παγκρήτιο στάδιο και από εκεί θα αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις τους, οι οποίες βεβαίως θα εξαρτηθούν από τις ανακοινώσεις του Υπουργού.
«Η συγκέντρωση δε θα αναβληθεί. Το τι θα κάνουμε μετά θα εξαρτηθεί από το τι θα μας πει ο υπουργός. Όλοι θα πρέπει να δώσουμε παρόν και παρακαλώ ορισμένους να αφήσουν τα σαμποταζ στον αγώνα μας», τόνισε όλο νόημα ο κ. Τριανταφυλλάκης .
Τα αιτήματα των κτηνοτρόφων είναι:
-Οικονομική στήριξη για τη μείωση του κόστους παραγωγής.
-Αυστηροποίηση των ελέγχων για την προστασία της τοπικής παραγωγής.
-Έγκαιρες και δίκαιες αποζημιώσεις για τις απουσίες μας και ενίσχυση με δίκαιες καταβολές των επιδοτήσεων
-Στρατηγικό σχέδιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη της κτηνοτροφίας.
-Ενίσχυση της εκπροσώπησης και της συμμετοχής της Κρήτης στη λήψη.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο Κτηνοτρόφων Ν.Ηρακλείου οι ενισχύσεις είναι πλέον κοροϊδία. «Πιο πολλές είναι οι εισφορές μας παρά τα χρήματα που δίνουν».
Τα προβλήματα
Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι δεκάδες, με την κτηνοτροφία να βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και με τις αντοχές των κτηνοτρόφων να εξαντλούνται.
Τα βασικά προβλήματα
-Το υψηλό κόστος παραγωγής:
Οι τιμές των ζωοτροφών, του πετρελαίου, του ηλεκτρικού ρεύματος και των λοιπών εφοδίων έχουν εκτοξευθεί, καθιστώντας τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών μας εξαιρετικά δύσκολη. Η έλλειψη ελέγχων στις αγορές οδηγεί σε ασύδοτες αυξήσεις τιμών, ενώ εμείς δεχόμαστε τις συνέπειες.
-Η ανεπάρκεια ελέγχων στην αγορά:
Οι εισαγωγές αμφιβόλου ποιότητας προϊόντων που βαφτίζονται ως «ελληνικά» πλήττουν την τοπική παραγωγή. Η νοθεία και η έλλειψη ελέγχων αποδυναμώνουν το κρητικό παράγωγο, ενώ οι τιμές στο ράφι παραμένουν ανεξέλεγκτες.
-Η καθυστέρηση στις αποζημιώσεις και οι «κουτσουρεμένες» επιδοτήσεις.
Οι φυσικές καταστροφές, οι επιδημίες και οι αντίξοες συνθήκες μας έχουν αφήσει εκτεθειμένους χωρίς επαρκή στήριξη. Οι αποζημιώσεις καθυστερούν ή δεν καλύπτουν τις πραγματικές μας απώλειες Ενώ παράλληλα οι ενισχύσεις που λαμβάνουμε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ουσιαστικά μας δείχνουν τον δρόμο της εξόδου από τον πρωτογενή τομέα.
-Η έλλειψη στρατηγικής για τη στήριξη της κτηνοτροφίας:
Δεν υπάρχει μακροπρόθεσμο σχέδιο για την ανάπτυξη του κλάδου μας. Οι υποδομές, η, καινοτομία και οι πολιτικές ενισχύσεις παραμένουν στα χαρτιά.
-Η μείωση του αγροτικού και κτηνοτροφικού εισοδήματος:
Η πτώση των τιμών των προϊόντων μας, σε συνδυασμό με την αύξηση των εξόδων, οδηγεί σε αφανισμό τους μικρούς και μεσαίους κτηνοτρόφους.
-Η ανεπαρκής εκπροσώπησή μας:
Νιώθουμε ότι η φωνή μας δεν ακούγεται αρκετά και ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται ερήμην μας. Οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης δεν είναι παιδιά κατώτερου θεού
Από την πλευρά του ο εντεταλμένος σύμβουλος Πρωτογενή Τομέα της Περιφέρειας Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, τόνισε ότι ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κτηνοτρόφοι και αγρότες είναι η έλλειψη υδάτινων πόρων.
«Χάνονται εισοδήματα λόγω έλλειψης νερού ενώ η πολιτεία θα πρέπει να εστιάσει στην επάρκεια των αγαθών. Δεν γίνεται να δίνει 11 δισ. ευρώ το χρόνο για να εισάγει από το εξωτερικό φυτικά και ζωικά προϊόντα και κάποια ενδεχομένως αμφιβόλου ποιότητας και να μην ενισχύει τους αγροτοκτηνοτρόφους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερωνυμάκης.
Ένα «καυτό» θέμα είναι τα κόκκινα δάνεια, όπου όπως αναφέρει ο κ. Ιερωνυμάκης, «αγρότες και κτηνοτρόφοι αναγκάστηκαν να χρεωθούν και τώρα κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους. Μάλιστα, όπως αναφέρει καθημερινά δέχονται ενοχλήσεις από τα funds».