ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης με τους εκπροσώπους των Κρητικών αγροτών που βρέθηκαν στο Υπουργείο
Νέο πρόγραμμα για τα κόκκινα αγροτικά δάνεια υποσχέθηκε ο υφυπουργός

Σε ένα άκρως σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των αγροτών αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια έρχεται να απαντήσει η κυβέρνηση, «κουρεύοντας» κατά περίπτωση, έως και 60% των αγροτικών οφειλών.

Αυτή τουλάχιστον τη δέσμευση έλαβε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης στους εκπροσώπους των Κρητικών αγροτών που βρέθηκαν στο Υπουργείο. Στο πλαίσιο της συνάντησης και των διαχρονικά επίμονων αιτημάτων των αγροτών, ο Βασίλης Κόκκαλης δεσμεύθηκε πως το Υπουργείο επεξεργάζεται ήδη ένα πρόγραμμα για διευκόλυνση των αγροτών και ειδικότερα για διευκολύνσεις που αφορούν τα κόκκινα αγροτικά δάνεια. Ο υπουργός προσδιόρισε μάλιστα την ανακοίνωση του προγράμματος τις πρώτες ημέρες του Μαΐου.

Ο υφυπουργός παρουσίασε το λεγόμενο «Αγροτικό Πρόγραμμα 2018» στους αγρότες της Κρήτης ως ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα που προσφέρει πολλαπλά οφέλη, αλλά κατά κύριο λόγο δίνει σημαντικές λύσεις σε διαχρονικά προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υφυπουργού στο πλαίσιο της σύσκεψης, θα υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης ή συμβιβασμού των αγροτικών οφειλών, μέσα από μια σειρά προνομιακών όρων και ειδικότερα τριών βασικών πλεονεκτημάτων.

  1. Διαγραφή όλων των εξωλογιστικών τόκων. Για τη διαγραφή προϋπόθεση είναι να τηρηθεί η προβλεπόμενη ρύθμιση ή συμβιβασμός.
  2. Διαγραφή ως και 60% του λογιστικού υπολοίπου, ανάλογα με το ύψος της οφειλής, με δυνατότητα ρύθμισης ή ολικής εξόφλησης της οφειλής, ύπαρξη και αξία σχετικών εξασφαλίσεων και την οικονομική δυνατότητα αποπληρωμής του οφειλέτη.
  3. Υπολογισμός των υπολοίπων οφειλών, έχοντας εφαρμόσει τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας για τα πανωτόκια.

Ο υφυπουργός υποστήριξε ότι το κάθε αίτημα θα εξετάζεται αναλυτικά, ενώ θα υπάρχει εξατομικευμένη αξιολόγηση, στην οποία θα συνυπολογίζονται το διαθέσιμο εισόδημα του οφειλέτη, η βιωσιμότητα της οφειλής, η αξία των εξασφαλίσεων και η πραγματική ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη και του εγγυητή, με πλήρη οικονομική διαφάνεια. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να έχουν εξαντληθεί πρώτα όλα τα περιθώρια πρόσθετης εξασφάλισης.