καταστροφή ελαιοδέντρων στο Ηράκλειο

Το μείζον πρόβλημα της ζημιάς στην ελαιοπαραγωγή επισημαίνει ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Σκουλάς με υπόμνημά του στον περιφερειάρχη, τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη και στο Σώμα.

«…παραγωγοί και παράγοντες της αγοράς ελαιολάδου διαπιστώνουν σε παγκρήτιο επίπεδο στην τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο του 2019 μία καταστροφικά συνδυασμένη πτώση αφενός του ποσοστού συλλεγομένου ελαιοκάρπου και αφετέρου της ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου.

Διαπιστώνεται ήδη σε αυτή την πρώιμη φάση, ότι ο περισσότερος καρπός ελιάς έχει πέσει από τα δέντρα πριν την συγκομιδή, και το ελαιόλαδο που παράγει ο εναπομείνας καρπός έχει αξία και χρήση μόνο βιομηχανική  με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τιμή του τις επόμενες εβδομάδες. Υπάρχει δηλαδή μεγάλη οξύτητα και μεγάλη αναλογία καρπού σε σχέση με το εξαγόμενο ελαιόλαδο. Εξαίρεση στο φαινόμενο αποτελούν κάποιες περιοχές όπως η Μεσσαρά, πιθανότατα λόγω μικροκλίματος.

Οι παραγωγοί που δεν έχουν συλλέξει ακόμα τον ελαιόκαρπο, προσπαθούν να περιορίσουν την ζημιά προβαίνοντας σε ψεκασμούς κατά του δάκου που φέρεται ως πρωταίτιο. Είναι εξ άλλου εξακριβωμένο  ότι η έλλειψη ψύχους το φθινόπωρο λόγω των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής παρατείνει την ζωή του εντόμου και την βλαπτικότητά του στην παραγωγή.

Ωστόσο, διαπιστωμένοι ιδιωτικοί έλεγχοι, συμπεραίνουν βάσιμα ότι η έκταση της καινοφανούς καταστροφής προκαλείται από συνδυασμό δάκου και του μύκητα γλοιοσπόριο. Η συνδυασμένη δράση των δύο φορέων που πλήττουν την ελιά επέφερε πέρυσι την γνωστή εκτεταμένη καταστροφή στην ελαιοπαραγωγή της Πελοποννήσου.  Το φαινόμενο παρουσιάστηκε πέρυσι και στην βόρεια περιοχή της Κρήτης σε μικρή κλίμακα αλλά αποδόθηκε λανθασμένα στην παρατεταμένη ξηρασία.

Ωστόσο οι φετινές του εκδηλώσεις φέρεται να λαμβάνουν τέτοιες εκτάσεις μαζικότητας που οι ειδήμονες της αγοράς μιλούν ήδη για φαινόμενο που θα ολοκληρώσει την πτώση του ελαιοκάρπου από τα δέντρα το επόμενο δεκαπενθήμερο σε παγκρήτια κλίμακα.

Προφανώς οι απέλπιδες δακοκτονίες της τελευταίας στιγμής δεν μπορούν να αποτρέψουν το φαινόμενο καθώς η ζημιά δεν προέρχεται μόνο από τον δάκο. Ταυτόχρονα αυξάνουν το κόστος παραγωγής των καλλιεργητών που δεν έχουν ενημερωθεί για το συνδυασμένο πλήγμα της ελιάς και από τον μύκητα  γλοιοσπόριο.

Ενόψει της έκτασης του φαινομένου και της κατάρρευσης της παραγωγής που επηρεάζει αποφασιστικά το εισόδημα των πολιτών και την αξία του κρητικού ελαιολάδου ζητούμε:

  1. Να προβούν αμεσότατα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας στους αναγκαίους ελέγχους προκειμένου να διαπιστωθεί από επίσημο φορέα η αιτία του φαινομένου της διπλής δράσης του δάκου και του μύκητα γλοιοσπόριο.
  2. Εφόσον διαπιστωθούν τα ιστορούμενα, να ενημερωθούν άμεσα οι παραγωγοί ότι είναι ατελέσφορες οι δακοκτονίες προκειμένου να μην ζημιώνονται με περαιτέρω έξοδα.
  3. Να ενημερωθούν οι παραγωγοί από τους γεωπόνους Περιφέρειας για τα μέτρα πρόληψης του φαινομένου ούτως ώστε να προστατευτεί η παραγωγή των επόμενων ετών.
  4. Εφόσον δεν μπορεί να περιοριστεί η ζημιά, να καταγραφεί η έκταση της στο σύνολο της στο σύνολο της περιφέρειας Κρήτης.
  5. Να αναζητηθεί η αποζημίωση των παραγωγών, πέρα από τα θεσμοθετημένα όργανα, σε εθνικές ή ευρωπαϊκές δράσεις που αντιμετωπίζουν ζητήματα κλιματικής αλλαγής ή και μαζικών καταστροφών παραγωγικής βάσης, ανάλογα με την εμπειρία αντίστοιχων περιοχών της Μεσογείου αλλά και της Πελοποννήσου πέρυσι».