Με ημερίδα στα Χανιά άρχισαν οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ελαιοκομίας 2017, που οργανώνονται σε όλη την Κρήτη από τον ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, το ΜΑΙΧ και το Ινστιτούτο Ελιάς και Αμπέλου. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με βάση πρόγραμμα του ΣΕΔΗΚ, το οποίο το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (ΔΣΕ) προέκρινε εφέτος σαν αντιπροσωπευτικό για τη χώρα και τις έθεσε υπό την αιγίδα του.
Το πρόγραμμα εκτός από την εκδήλωση στα Χανιά περιλαμβάνει άλλες τρεις εκδηλώσεις που θα γίνουν μέχρι τέλη Νοεμβρίου, στο Ρέθυμνο στις 24, στη Γέργερη στις 27 και στην Κριτσά – Αγ. Νικόλαο στις 28 του μήνα.
Στην οργάνωση των εκδηλώσεων συμμετέχουν ενεργά οι Δήμοι Χανίων, Ρεθύμνου, Γόρτυνας, Ηρακλείου και Αγ. Νικολάου, καθώς και οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και δημοτικά σχολεία της Κρήτης. Κύριος στόχος των εκδηλώσεων είναι η ανάδειξη των βασικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων και η επισήμανση των κυριότερων προβλημάτων της ελαιοκομίας στους τομείς: περιβάλλον, υγεία, πολιτισμός, ποιότητα και οικονομία.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα Χανιά, στις εγκαταστάσεις του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων, και απευθυνόταν κυρίως σε ελαιοπαραγωγούς και ελαιοτριβεία αλλά και άλλους ενδιαφερομένους. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε εισηγήσεις σχετικά με την ποιότητα, το περιβάλλον και την εμπορία, θεατρική παράσταση με θέμα τη δακοκτονία αλλά και βραβεύσεις ελαιοτριβείων για ορθές πρακτικές στην έκθλιψη και διάθεση του ελαιόλαδου.
Η εκδήλωση έκλεισε με απονομή βραβείων σε ελαιουργεία για την εφαρμογή ορθών πρακτικών στην έκθλιψη και διάθεση του ελαιόλαδου των παραγωγών.
Οι προδιαγραφές των βραβεύσεων είχαν ανακοινωθεί στα ελαιοτριβεία από τις αρχές τους έτους, η δε αξιολόγηση των εκθέσεων και στοιχείων που υποβλήθηκαν από τους ενδιαφερομένους έγινε από επιτροπές στις οποίες μετείχαν επιστήμονες από πανεπιστήμια, επιμελητήρια και επιστημονικούς φορείς της Κρήτης
Στον τομέα της έκθλιψης, όπως συνάγεται από τα στοιχεία της αξιολόγησης αλλά και τη γενική εικόνα που υπάρχει, η κατάσταση θεωρείται αρκετά ικανοποιητική. Αντίθετα στον τομέα της διάθεσης τα στοιχεία της αξιολόγησης αλλά και το γενικό επίπεδο τιμών παραγωγού, όπως η μορφή των πωλήσεων κυρίως σε χύμα χωρίς διαγωνισμούς, δεν θεωρούνται ικανοποιητικά. Ο τομέας απαιτεί αρκετές βελτιώσεις και ενδεχομένως εφαρμογή μέτρων πολιτικής, ώστε οι τιμές παραγωγού να μην υστερούν σε σχέση με τιμές στα αλλά κράτη αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.