Εκτός από τους παραγωγούς κρασιού και ελαιολάδου, η TUI ετοιμάζεται να εντάξει στο διεθνές αγροτουριστικό πρόγραμμά της, που άρχισε από την Κρήτη, τους παραγωγούς μελιού, το οποίο έχει μεγάλη ζήτηση, τους παραγωγούς οσπρίων, αρτοσκευασμάτων και γαλακτοκομικών προϊόντων.
Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του κοινωφελούς ιδρύματος TUI Care Foundation, Τόμας Έλλερμπεκ (Thomas Ellerbeck) το πρόγραμμα «συμφωνήθηκε με το Υπουργείο Τουρισμού και υλοποιείται για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο στην Ελλάδα. Πρόκειται για τη διασύνδεση του τουρισμού με την τοπική οικονομία, με αγρότες της Κρήτης και τη δημιουργία περιφερειακών δικτύων με τοπικούς οινοπαραγωγούς και ελαιοτριβεία, των οποίων τα βιώσιμα προϊόντα βρίσκουν τον δρόμο προς τα ξενοδοχεία –όχι μόνο μόνο εκείνα της ΤUI- της ευρύτερης περιοχής.
Ταυτόχρονα, πραγματοποιούνται καινοτόμες διαδραστικές εκδρομές (TUI Collection Excursions) και εκδηλώσεις σε ξενοδοχεία για τους τουρίστες».
Πρόσθεσε ότι «στην πρωτοβουλία του ιδρύματος “TUI Care Foundation”, του οποίου έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος, με την ονομασία “Η TUI νοιάζεται για την Κρήτη”, συμμετέχουν περισσότεροι από 200 τοπικοί παράγοντες», ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας και την υποστήριξη της πρωτοβουλίας τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Μέσω των διαδραστικών εκδρομών της TUI, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν στις εγκαταστάσεις παραγωγής επιτόπου και να ανταλλάξουν απόψεις με τους παραγωγούς, γνωρίζοντας έτσι από «πρώτο χέρι» πως παράγονται τα προϊόντα του νησιού, αλλά και να δοκιμάσουν γνήσιες, τοπικές γεύσεις.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν συνολικά 192 αγρότες που παράγουν ελαιόλαδο, κρασί και δημητριακά, ενώ μελλοντικά αναμένεται να ενταχθούν το μέλι, για το οποίο υπάρχει ισχυρή ζήτηση, τα όσπρια, τα αρτοσκευάσματα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η επέκταση του πιλοτικού προγράμματος, που θα υλοποιηθεί τα έτη 2017-2020, περιλαμβάνει την καθοδήγηση 44 οιναμπελοκαλλιεργητών, δύο οινοποιείων, ενός ελαιοτριβείου και 25 ελαιοκαλλιεργητών ώστε να εφαρμόσουν βιώσιμες πρακτικές παραγωγής τροφίμων.
Κεντρικό ρόλο στο έργο κατέχουν επτά τοπικές ποικιλίες αμπέλου στις οποίες εφαρμόζονται βιώσιμες πρακτικές διαχείρισης για την παραγωγή των αντίστοιχων οίνων.
Η εκπαίδευση των αγροτών
Ένας από τους στόχους του εγχειρήματος είναι η εκπαίδευση των αγροτών σε μεθόδους βιώσιμης διαχείρισης των καλλιεργειών τους, βοηθώντας τους να εφαρμόσουν πρακτικές που τους επιτρέπει να συνδεθούν με τον τουρισμό.
Σχολιάζοντας την πορεία του προγράμματος ο πρόεδρος της Local Food Experts, Ι. Μπαμπαγιούρης είπε:
“Υπάρχουν ενδείξεις πως αυτό το πρόγραμμα ευνοεί όλους. Στόχος είναι να δημιουργήσουμε μια υπηρεσία η οποία θα καλύπτει τις ανάγκες του ταξιδιώτη αλλά και του μόνιμου κατοίκου. Να συνυπάρχουν αυτοί οι δύο, να δημιουργήσουν ένα προϊόν που θα ενσωματώσει τις προκλήσεις της εποχής”.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων, Μανώλης Κοκοσάλης, τόνισε «θέλουμε τη βοήθεια της TUI για να αναδείξουμε τον τόπο μας και τις δυνατότητές του. Νομίζω ότι θα έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία”.