Η υψηλή ανθεκτικότητα του δάκου, η χαμηλή αποτελεσματικότητα των χημικών φυτοφαρμάκων, η ενίσχυση της μονοκαλλιέργειας στην Κρήτη, αλλά και η προσβολή από μύκητες των ελαιόδεντρων, αποτελούν το «εκρηκτικό κοκτέιλ» που έχει οδηγήσει φέτος στην υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιόλαδου, αλλά και σε μείωση των παραγόμενων ποσοτήτων.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει το παράρτημα Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, το οποίο σε γραπτή ανακοίνωση του, αναφέρει πως το φετινό πρόγραμμα ψεκασμών για τη δακοκτονία στην Κρήτη αποδείχθηκε αποτελεσματικό δεδομένων των συνθηκών.
«Τουλάχιστον για το τρέχον έτος, με ως επί το πλείστων έγκαιρους και ορθούς χειρισμούς από τους περισσότερους εμπλεκομένους φορείς, πολλές από τις αγκυλώσεις υπερκεραστήκαν ελαττώνοντας σημαντικά τα προβλήματα ή τις όποιες καθυστερήσεις σε σημαντικούς τομείς του προγράμματος» αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του ΓΕΩΤΕΕ.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα αυξημένα επίπεδα ζημιάς οφείλονται σε τρεις κατά βάση παράγοντες που προσδιορίζονται στους εξής:
Α) Οι παρατεταμένες ευνοϊκές καιρικές συνθήκες (θερμοκρασίας και υγρασίας), κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, που ενισχύουν την ταχύτατη ανάπτυξη υψηλού επιπέδου πληθυσμών: ήπιο φθινόπωρο χωρίς ακραία καιρικά φαινόμενα (ζέστης ή ψύχους).
Β) Τα χαμηλά επίπεδα αποτελεσματικότητας των χρησιμοποιούμενων εντομοκτόνων δραστικών ουσιών: υπάρχουν επιστημονικές μελέτες (υπό εξέλιξη) που υποδεικνύουν πολύ χαμηλά επίπεδα θνησιμότητας από ορισμένα εντομοκτόνα, είτε σε εργαστηριακό επίπεδο ή σε επίπεδο αγρού.
Το φαινόμενο της μειωμένης αποτελεσματικότητας σχετίζεται με την ανάπτυξη ανθεκτικότητας από τον εχθρό ενώ υπάρχουν και πρόσφατες δημοσιεύσεις που τεκμηριώνουν την παραπάνω συσχέτιση.
Να σημειωθεί ότι αυξημένα επίπεδα δακοπροσβολής παρατηρούνται ακόμα και σε περιπτώσεις που έχουν διενεργηθεί θεραπευτικοί ψεκασμοί καλύψεως της κόμης των ελαιόδεντρων με εντομοκτόνα, ενισχύοντας περαιτέρω τις υπόνοιες για χαμηλά επίπεδα αποτελεσματικότητας των δραστικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο το δάκου της ελιάς.
Γ) Άλλοι παράγοντες, όπως μυκητολογικές προσβολές μπορεί να συμβάλουν στην υποβάθμιση του ελαιόλαδου.
Οι μυκητολογικές προσβολές, οι οποίες υπό τις συνήθεις περιβαλλοντικές συνθήκες μπορεί να μη ζημιώνουν σοβαρά τον ελαιόκαρπο και το ελαιόλαδο, όταν συσχετισθούν με άλλους εχθρούς της ελαιοκαλλιέργειας, όπως ο δάκος, δύνανται να υποβαθμίζουν σημαντικά την παραγωγή όπως και την ποιότητα.
Η περίπτωση αυτή διερευνάται από εξειδικευμένα εργαστήρια και σύντομα αναμένεται μια τεκμηριωμένη αξιολόγηση της κατάστασης.
Τέλος, να τονιστεί ότι κατά τα τελευταία έτη παρατηρείται αύξηση του αριθμού των ελαιόδεντρων που σταδιακά δημιουργεί συνθήκες μονοκαλλιέργειας με όσα προβλήματα αυτό συνεπάγεται».