«Ταφόπλακα» στην παραγωγή του σταφυλιού αποδείχτηκε ότι έβαλε η προχθεσινή ισχυρή νεροποντή

Τεράστιο πλήγμα δέχτηκαν χθες δεκάδες αμπελοκαλλιέργειες  από την προχθεσινή ισχυρή νεροποντή που αιφνιδιαστικά κατέκλυσε την ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου. Η κινητοποίηση του ΕΛΓΑ είναι άμεση για την καταγραφή των ζημιών, ενώ οι καλλιεργητές διεκδικούν εκτός από την αποζημίωση τους να παγώσουν οι οφειλές τους προς το δημόσιο καθώς βρίσκονται σε πλήρη οικονομική αδυναμία να ανταποκριθούν.

Το όλο θέμα συζητήθηκε χθες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης, στη διάρκεια της οποίας υπογραμμίστηκε η ανάγκη αφενός να «τρέξει» γρήγορα η αποζημίωση των παραγωγών, και αφετέρου να στηριχθεί στην πράξη ο αμπελουργικός τομέας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των καλλιεργητών το μέγεθος των ζημιών που έχει καταγραφεί υπολογίζεται στο 80%!.

Η νεροποντή προκάλεσε τεράστιες ζημιές στις αμπελοκαλλιέργειες

«Ταφόπλακα» στην παραγωγή

Τεράστιες εκτάσεις αμπελιών στο Μαλεβίζι, το Τέμενος, την Πεδιάδα, χτυπήθηκαν ανελέητα από την καταιγιστική βροχή που σε λίγα λεπτά σάρωσε τα πάντα, πνίγοντας στα νερά της τον κόπο και τις ελπίδες των καλλιεργητών για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Τραγικός είναι ο απολογισμός στην περιοχή των Αρχανών, όπου οι καλλιεργητές μιλούν για 100% καταστροφή του προϊόντος. Όλα αυτά κυριολεκτικά στο παρά πέντε του τρύγου, με αποτέλεσμα οι καλλιεργητές να βλέπουν τους αγωνιώδεις κόπους μιας χρονιάς να σαπίζουν στα χέρια τους.

Όπως είναι γνωστό, από το τέλος Ιουλίου αρχές Αυγούστου, ξεκινά ο τρύγος των αμπελιών η συγκομιδή των σταφυλιών. Ωστόσο η πλημμυρική βροχή που σημειώθηκε προχθές με  όλη την έντασή της, είχε σαν αποτέλεσμα να προκαλέσει σκάσιμο στις ρώγες των σταφυλιών.

Οι καλλιεργητές κάνουν λόγο για θανάσιμο πλήγμα στο προϊόν διότι όπως εξηγούν μετά από τέτοια καταστροφή, το σταφύλι δεν είναι ούτε βρώσιμο, ούτε μπορεί να οδηγηθεί για οινοποίηση. Επίσης δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει σταφίδα διότι σαπίζει. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η αιφνιδιαστική νεροποντή έβαλε την ταφόπλακα σε τεράστιες ποσότητες σταφυλιών που καταστράφηκαν ολοσχερώς.

 

H σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης για τις  τεράστιες ζημιές στις αμπελοκαλλιέργειες

Η σύσκεψη στην Περιφέρεια

Άρχισε χθες από τον ΕΛΓΑ και αναμένεται να προχωρήσει συντονισμένα από την ερχόμενη εβδομάδα  η καταγραφή των μεγάλων ζημιών που υπέστησαν οι αμπελοκαλλιεργητές μας από τις προχθεσινές έντονες βροχοπτώσεις στο νησί. Παράλληλα για το όλο θέμα έχει ενημερωθεί  και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, από τον οποίο οι Κρήτες αμπελουργοί περιμένουν άμεσα στήριξη και σε σχέση με τις αποζημιώσεις που δικαιούνται αλλά κυρίως σε σχέση με τον.

Για τις μεγάλες ζημιές στην αμπελοκαλλιέργεια από τις προχθεσινές βροχοπτώσεις, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης συναντήθηκε χθες νωρίς το πρωί με την διοίκηση της ομάδας Αμπελουργών-Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης και την συμμετοχή του βουλευτή Ηρακλείου Νίκου Ηγουμενίδη.

Στην συνάντηση που έγινε στην Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχαν ο διευθυντής του ΕΛΓΑ Κρήτης Νίκος Δασκαλάκης, ο πρόεδρος της ομάδας Αμπελουργών – Ελαιουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ο αντιπρόεδρος Μύρων Χιλιετζάκης, ο γραμματέας Γιώργος Στειακάκης, και ο καλλιεργητής «υπέρ-φρούτων» Μπάμπης Φραγκιαδάκης. Όπως αναφέρθηκε στην σύσκεψη το επόμενο δεκαήμερο αναμένεται η αυτοψία των κλιμακίων του ΕΛΓΑ να έχει ολοκληρωθεί προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες των αποζημιώσεων στους πληγέντες.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε δηλώσεις του τόνισε μεταξύ άλλων ότι, «οι προχθεσινές βροχές ήταν πολύ επιβαρυντικές για τους αμπελοκαλλιεργητές μας, πολλές περιοχές υπέστησαν μεγάλη ζημιά.

Άμεσα ενεργοποιηθήκαμε όλοι, και θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. Δασκαλάκη, διευθυντή του ΕΛΓΑ, για τη συνεργασία που έχουμε, επίσης με την διοίκηση των αμπελουργών-ελαιοκαλλιεργητών, μπορούμε και ενεργοποιούμε άμεσα όλες τις διαδικασίες ούτως ώστε να γίνει το γρηγορότερο η καταγραφή των ζημιών.  Μακάρι να μη βρέξει και σήμερα γιατί δυστυχώς θα είναι ολοκληρωτική η καταστροφή.

Αντιλαμβάνεστε,  ότι,  ένας αγρότης που όλο το χρόνο καλλιεργεί για να πάρει τον κόπο του τώρα, που ήταν έτοιμα τα αμπέλια και είχαμε μία καλή χρονιά, καταστρέφεται ο κόπος όλης της χρονιάς. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τον ΕΛΓΑ, με το Υπουργείο, τους βουλευτές μας,  έτσι ώστε όλοι μαζί να διεκδικήσουμε αυτό που πρέπει να πάρει ο αγρότης. Επίσης το ζητούμενο είναι να συνεχιστεί η καλλιέργεια στα αμπέλια και πρέπει αυτό να γίνει πάση θυσία».

Από την πλευρά του ο  βουλευτής Ηρακλείου Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «για ορισμένους παραγωγούς η ζημιά είναι ολική, είναι σοβαρό το θέμα που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση. Έγινε μία ενημέρωση και συζητήθηκαν προτάσεις στη σημερινή σύσκεψη στη Περιφέρεια, η επικοινωνία με του Υπουργείο, με τον υπουργό θα γίνει εντός της ημέρας.

Θα πρέπει να επισπευθεί η καταβολή του 30% των περισινών αποζημιώσεων όπως επίσης καλή ήταν η πρόταση που έγινε στη σύσκεψη, και θα την προχωρήσω προς το Υπουργείο, να διευκολυνθούν οι πληγέντες παραγωγοί όλων των καλλιεργειών για τις άμεσες οικονομικές υποχρεώσεις τους είτε προς τις τράπεζες είτε προς το Κράτος».

Τέλος ο  πρόεδρος της ομάδας των Αμπελουργών – Ελαιουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «το τελειωτικό χτύπημα ήταν προχθές. Από χθες οι επόπτες βγαίνουν έξω και οι καταγραφές θα γίνουν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, τότε θα διαπιστωθεί το μέγεθος της καταστροφής.

Σταμάτησε το κόψιμο των σταφυλιών στο 90% των περιοχών, γίνεται σε σημεία στα οποία έβρεξε λίγο. Αυτό σημαίνει ότι σταματά η εξαγωγή του σταφυλιού και η ζημιά είναι τεράστια. Ευτυχώς υπάρχει ένα ταμείο, των παραγωγών, ενισχύεται από τους ίδιους τους παραγωγούς, και το Κράτος θα αποζημιώσει όλους όσους έχουν πληγεί, οι παραγωγοί δεν πρέπει να φοβούνται, παρακολουθούμε την κατάσταση συνεχώς».

 

Ν. Ηγουμενίδης: “Άμεση αποζημίωση των πληγέντων αμπελοκαλλιεργητών από την καταστροφική νεροποντή στο Ηράκλειο”

Μετά το τέλος της σύσκεψης ο βουλευτής Ηρακλείου Ν.Ηγουμενίδης, με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητά την άμεση παρέμβαση του, προκειμένου να καλυφθεί και η νέα καταστροφή αλλά και να δοθεί το υπόλοιπο 30% των περσινών αποζημιώσεων.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «η χθεσινή νεροποντή (Πέμπτη 26 Ιούλιου 2018) στην περιοχή του Ηρακλείου κατέστρεψε ό,τι είχε απομείνει από την παραγωγή των αμπελοκαλλιεργητών (σταφυλοπαραγωγών – οινοπαραγωγών).

Συγκεκριμένα, η καταστροφή αφορά στα χωριά Προφήτη Ηλία, Κυπαρίσσι και όλη την ευρύτερη περιοχή τους, την περιοχή Αρχανών, καθώς και Μαλάδες, Φοινικιά, Άγ. Μύρωνα, Σταυράκια, Πυργού, Ασίτες και όλη την ευρύτερη περιοχή τους.  Σας τονίζω ότι σε αυτές τις περιοχές έπεσαν σε μία μόλις ώρα 70 χιλιοστά νερό και η καταστροφή των αμπελοκαλλιεργειών είναι ολοσχερής.

Με την παρούσα επιστολή, καλώ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να παρέμβει άμεσα με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του για την αποζημίωση  των καλλιεργητών και να δοθεί το υπόλοιπο 30% των περσινών αποζημιώσεων, αλλά και προκαταβολή έναντι της παρούσας ζημίας και εν όψει της καταγραφής, για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των παραγωγών».