Σακιά γεμάτα προνύμφες που μένουν στα χωράφια. Κλειστά ελαιουργεία και απόγνωση στα πρόσωπα των αγροτών.Οι εικόνες που επικρατούν τη φετινή χρονιά στην Κρήτη σε σχέση με την παραγωγή ελαιολάδου, αν ληφθεί υπόψη ότι η περυσινή χρονιά ήταν η «μέρα» της αγροτικής παραγωγής, θυμίζουν την πιο μαύρη νύχτα και τον χειρότερο εφιάλτη.
Δυστυχώς τη φετινή χρονιά δεν επιβεβαιώθηκαν ούτε οι πιο αρνητικές προβλέψεις των παραγωγών. Τα πράγματα αποδεικνύονται ακόμα χειρότερα.
Προτού να αλλάξει το έτος, η ελαιοκομική περίοδος έχει ολοκληρωθεί σε όλη την Κρήτη, τα ελαιουργεία δεν έχουν λόγο να παραμένουν ανοικτά, ενώ το σύνολο της παραγωγής, στο καλύτερο πλέον τραγικό σενάριο δεν πρόκειται να ξεπεράσει τους 25.000 τόνους. Υπενθυμίζεται ότι οι αρχικές εκτιμήσεις Περιφέρειας και παραγωγών έκαναν λόγο για ένα «τραγικό σενάριο» παραγωγής 50.000 τόνων, που και πάλι θα θεωρούνταν καταστροφικό για την Κρήτη.
Το ακόμα χειρότερο; Αυτά δεν είναι τα πιο κακά νέα. Διότι από τους 20.000 – 25.000 τόνους που παράχθηκαν φέτος, ελάχιστες ποσότητες αφορούν εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Τα δέντρα βρίσκονται σε κατάσταση σοκ, αφού έχουν δώσει όλους τους χυμούς τους, ενώ με δεδομένο ότι το 90% των ελαιώνων στην Κρήτη είναι «ξηρικοί» η επόμενη χρονιά αναμένεται ακόμα χειρότερη και πολύ πιο τραγική από τη φετινή.
«Δεν συζητάμε στο πολύ καλό σενάριο για πάνω από 25.000 τόνους σε όλη την Κρήτη» αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου κ. Μύρων Χιλετζάκης, ο οποίος και προσθέτει:
«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Κι από αυτούς τους 25.000 τόνους δεν συζητάμε ότι είναι όλοι εξαιρετικό παρθένο ελαιολάδο. Τα ελαιουργεία έκλεισαν και με δεδομένο ότι έχουμε ξηρικά χωράφια στην Κρήτη, με βάση την παρατεταμένη ανομβρία θα έχουμε μια πάρα πολύ κακή χρονιά και την επόμενη περίοδο».
Όπως υποστηρίζει ο κ. Χιλετζάκης, η Ένωση θα συνεχίσει να στηρίζει τους παραγωγούς, αλλά για να αντιμετωπιστούν τα συγκεκριμένα προβλήματα απαιτούνται ουσιαστικές παρεμβάσεις και δράσεις από το σύνολο των παραγωγών.
«Δύσκολα θα ξεπεράσουμε τους 20.000 τόνους, θεωρώ, κι από τα στοιχεία που έχω στα χέρια μου, ακόμα και οι 25.000 που λέγονται για την αγορά, πιστεύω ότι αποτελούν μακρινό σενάριο» ισχυρίζεται από την πλευρά του ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών κι Ελαιοπαραγωγών Κρήτης κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης. Ο κ. Ιερωνυμάκης τονίζει πως είναι αναγκαίο να υπάρξει μια σύμπλευση ως προς την αντιμετώπιση του δάκου, αλλά και ως προς τη διαχείριση των τοπικών προϊόντων.
Όπως ο ίδιος αναφέρει, εφόσον οι παραγωγοί, οι συναρμόδιοι φορείς και ασφαλώς και οι επιστήμονες δεν κάτσουν σε ένα κοινό τραπέζι για την εξεύρεση λύσεων, τίποτα δεν μπορεί να συμβεί. Όπως αναφέρει ο κ. Ιερωνυμάκης είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη η Κρήτη να κινηθεί ενιαία, να διεκδικήσει δυναμικά και να πορευθεί με γνώμονα τη συνεργασία και το καλό του τόπου.
Την εκπαίδευση, επιμόρφωση και κοινή οργάνωση αγροτών και συναρμόδιων φορέων βλέπει από την πλευρά της ως λύση η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Ειρήνη Χουδετσανάκη.
Όπως αναφέρει η ίδια, η πολύ κακή φετινή χρονιά πρέπει να προβληματίσει, άλλα όχι να απογοητεύσει. Κι αυτό γιατί υπάρχουν πολλές διορθωτικές κινήσεις που μπορούν και πρέπει να γίνουν, αλλά και μια σειρά από δράσεις σε επίπεδο ενημέρωσης κι επιμόρφωσης που μπορούν να βοηθήσουν τόσο τους παραγωγούς όσο και την παραγωγή. Όπως τονίζει η κ. Χουδετσανάκη, μπορεί να υπάρχουν πολλά πράγματα που γίνονται λάθος είτε από άγνοια είτε από εφησυχασμό, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσει η προσπάθεια.