Λίγες σταγόνες ελαιολάδου πάνω σε ένα κρίθινο παξιμάδι, ο, τι αποτελεί το παραδοσιακό κέρασμα για έναν μουσαφίρη, ήταν αρκετό για μία οικογένεια αγροτών από την Αγία Βαρβάρα να συνειδητοποιήσει τι θησαυρός κρυβόταν για δεκαετίες στα λιόφυτά της!
Η αρχή έγινε από έναν πάγκο, εκεί είχαν στήσει την πραμάτεια τους ο κ. Μύρων Καμνάκης και η σύζυγός του, κ. Έλλη Τιτάκη, αυτό ήταν το σημείο, από όπου περνούσαν τουρίστες, κυρίως από τη Γερμανία, έπαιρναν μια γεύση από το λάδι της οικογένειας και έφευγαν με μία μοναδική ευχαρίστηση στον ουρανίσκο τους.
Σήμερα, το ζεύγος Καμνάκη, με τα τέσσερα παιδιά τους, υπερήφανα επιδεικνύουν το Χρυσό Βραβείο Ποιότητας στον διεθνή διαγωνισμό του Λονδίνου για το 2017 με το προϊόν Eliama Daily Value, όπου στις αναλύσεις που προηγήθηκαν κι ακολούθησαν δεν ανιχνεύτηκε καμιά χημική ουσία.
Παράλληλα, το Εliama Value Gold σάρωσε σε φαινόλες και σε ειδική εκδήλωση που έγινε στην Παλαιά Βουλή την περασμένη άνοιξη παρουσία πανεπιστημιακών και εμπειρογνωμόνων όλοι εξήραν το γεγονός ότι οι φαινόλες του ελαιόλαδου της οικογένειας αναρριχήθηκαν στα 1040 mg ανά κιλό. Το ίδιο προϊόν έχει τιμηθεί και από το Πανεπιστήμιο της Κύπρου.
Στην κορυφή… από τα χαμηλά
Η ιστορία του κ. Μύρωνα Καμνάκη και της οικογένειάς του αποτελεί ένα παράδειγμα για το τι μπορεί να πετύχει κάποιος αν εκτιμήσει τις δυνάμεις του και επενδύσει σε ο, τι αξίζει πραγματικά.
«Είμαι αγρότης από την ημέρα που γεννήθηκα. Έδινα το λάδι μου κοψοχρονιά, τσάμπα και χύμα στον έμπορο. Όμως, κάποια στιγμή από ένα τυχαίο περιστατικό, όλα άλλαξαν», αναφέρει ο ίδιος στην «Π».
Ο κ. Καμνάκης διατηρεί τα 500 περίπου ελαιόδεντρά του στην ευρύτερη περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, έχει μία παραγωγή της τάξης των τριών με πέντε τόνων, αναλόγως τη χρονιά. Πρόκειται για έναν μικρό αγρότη και σήμερα έχει κερδίσει μία θέση στους κορυφαίους ελαιοπαραγωγούς του κόσμου!
Ποια ήταν, όμως, εκείνη η μαγική στιγμή που άλλαξε την πορεία της οικογένειας του; Τον ρόλο της νεράιδας του παραμυθιού έπαιξαν τουρίστες από τη Γερμανία που έχουν αναπτύξει φιλικές σχέσεις με το ζευγάρι.
Περνούσαν από τον πάγκο, που είχε στήσει ο κ. Καμνάκης στην Αγία Βαρβάρα και ζητούσαν να δοκιμάσουν λίγο από το λάδι της οικογένειας.
Λίγες σταγόνες και μερικά δευτερόλεπτα έφταναν για να συνειδητοποιήσουν ότι οι ελιές του κ. Καμνάκη έδιναν έναν μικρό θησαυρό.
Η ποιότητά του, τα αρώματά του, ήταν εκείνα που τους έκαναν να παροτρύνουν την οικογένεια να επενδύσει στο λάδι της. Όπως και έγινε! Στο πλευρό τους είχαν και μία καθηγήτρια Ιατρικής, η οποία τους παρουσίασε τις ευεργετικές για τον οργανισμό ιδιότητες του προϊόντος τους.
Μόλις δύο χρόνια πριν ξεκίνησαν όλα, το 2015, και ως πρώτο βήμα ο κ. Καμνάκης προχώρησε σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους για να διαπιστώσει τι ακριβώς είχε στα χέρια του. Η πρώτη απόπειρα να διακριθεί στο Λονδίνο στέφτηκε με επιτυχία με το χάλκινο μετάλλιο και φέτος κατέκτησε το χρυσό! Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 300 δείγματα από όλο τον κόσμο, 94 ελληνικά, και το ελαιόλαδο της οικογένειας Καμνάκη πήρε την τέταρτη θέση στη χώρα μας.
«Όλα έγιναν με λίγο παξιμάδι και λίγο λάδι από πάνω. Τόσο ξαφνικά!
Δεν καταλάβαμε πώς έγινε», αναφέρει η κ. Τιτάκη. Τα κατάφεραν, όμως, με πολύ αγώνα, σειρά σεμιναρίων για να αναδείξουν την ποιότητα των προϊόντων τους.
Πριν το 2015, η οικογένεια Καμνάκη προσπαθούσε να επιβιώσει με τα 500 ελαιόδεντρα, τα λίγα λαχανικά και σταφύλια που είχε. Πουλούσε το λάδι στον έμπορο στην τρέχουσα τιμή, περίπου 3 ευρώ, και με δυσκολία κατάφερνε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις των τεσσάρων παιδιών τους.
Τα δύο μεγαλύτερα παιδιά της οικογένειας σπουδάζουν, η κόρη παίρνει τώρα το πτυχίο της από το ΤΕΙ Κρήτης και ο γιος είναι φοιτητής Αρχαιολογίας στη Ρόδο. Τα δύο μικρότερα παιδιά πηγαίνουν στην Α΄και Β΄τάξη του Γυμνασίου. Όλα ξέρουν τι σημαίνει να προέρχεται κανείς από αγροτική οικογένεια. Τώρα, έχουν ένα νέο όπλο στη φαρέτρα τους, την πιστοποιημένη ποιότητα του ελαιολάδου τους, το οποίο βρίσκει κανείς μόνο τυποποιημένο πλέον.
«Η παγκόσμια αγορά είναι αχανής και υπάρχει χώρος για όλους. Η λογική της αρπαχτής έχει τελειώσει πολλά χρόνια τώρα. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν και άλλοι που βγάζουν λάδι πιο καλό από το δικό μας. Κάθε χρόνο φυτεύονται χιλιάδες στρέμματα στην Αυστραλία, την Ινδία, τη Ν. Αμερική.
Κάποια στιγμή θα είμαστε ουραγοί στην ποιότητα, τώρα είμαστε τρίτοι, μετά την Ισπανία και την Ιταλία. Η Τυνησία είναι σε απόσταση αναπνοής από εμάς και θα μας περάσει. Θα χάσουμε τη θέση μας και θα χαθούμε τελείως αν δε δημιουργήσουμε ένα brand κρητικό ή ελληνικό ελαιόλαδο», τονίζει ο κ. Καμνάκης. Σημειώνει πως ο κάθε αγρότης πρέπει να συνειδητοποιήσει τι θησαυρό έχει, ότι δεν είναι απλώς ένα προϊόν αλλά ένα φάρμακο.
«Πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια, υπάρχουν τρόποι να βγούμε από τη μιζέρια μας, αρκεί να καταλάβουμε την αξία μας, ποιοι είμαστε», τονίζει.