Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα για τους αγρότες της Κρήτης, οι οποίοι προς το παρόν βλέπουν τη μία δυσκολία να έρχεται μετά από την άλλη.
Μοναδική «αχτίδα φωτός» στη γενικευμένα αρνητική κατάσταση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες, ήταν οι αποζημιώσεις που έλαβαν οι παραγωγοί για τις χαλαζοπτώσεις προηγούμενων ετών από τον ΕΛΓΑ μέσα από την παρέμβαση του Υπουργείου.
Παρά το γεγονός ωστόσο ότι το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εμφανίζεται διατεθειμένο να δώσει λύσεις στα πολλά και γενικευμένα προβλήματα που υπάρχει, δεν φαίνεται πως οι συνθήκες ευνοούν αυτή την καλή προαίρεση, ούτε και στην ουσία βοηθούν έναν κλάδο που παλεύει καθημερινά με την επιβίωση του.
Όπως τονίζουν μάλιστα οι παραγωγοί σε σχετική ανακοίνωση τους, οι ελπίδες που υπήρχαν για μερική βελτίωση της κατάστασης μετά το άνοιγμα της εστίασης, δεν επιβεβαιώθηκαν, αφού η κίνηση σε αγροτικά προϊόντα παρέμεινε πολύ χαμηλή έως μηδενική. Κι ασφαλώς αυτό αποτελεί ένα γενικότερο ζήτημα στην ευρύτερη εφοδιαστική αλυσίδα της εστίασης, η οποία και βιώνει πρωτοφανή προβλήματα, λόγω των καταστάσεων που επικρατούν μέσα σε περιβάλλον κοροναϊού.
Ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος παραγωγών μάλιστα, έχει θέσει υπόψη του αρμόδιου υπουργού το ζήτημα όχι μία, αλλά δύο φορές, με δεδομένη τη μη επίλυση του.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι παραγωγοί κηπευτικών, στη συγκεκριμένη συγκυρία τα προβλήματα που υπάρχουν είναι τα μεγαλύτερα από την αρχή της πανδημίας, ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των παραγωγών μάλιστα, πάνω από 15.000 τόνοι τομάτας εκτιμάται ότι δεν έχουν βρει αγοραστές, με αποτέλεσμα να έχουν καταλήξει στις χωματερές.
Ακόμα όμως και στις περιπτώσεις που οι παραγωγοί μπορούν να βρουν αγοραστές, αυτοί δεν αγοράζουν σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος, τα 15 με 20 λεπτά ανά κιλό προϊόντος.
Η συγκεκριμένη τιμή, εκτός από το ότι θεωρείται «εξευτελιστική» στη δεδομένη συγκυρία, δεν είναι καν τιμή, η οποία μπορεί να συμβάλει στην κάλυψη όλων των λειτουργικών εξόδων που έχουν οι παραγωγοί. Αυτή ασφαλώς δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται το συγκεκριμένο φαινόμενο, με τους παραγωγούς να ζητούν λύσεις από το Υπουργείο για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες, που γίνονται ανυπέρβλητες λόγω των συνθηκών.