ενημερωτικές ημερίδες και συσκέψεις στο Δήμο Φαιστού για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής και ειδικότερα της ελαιοπαραγωγής έδωσε ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Συριγωνάκης
Από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Φαιστού

Σαν το τελευταίο «ανάχωμα» στην αντιμετώπιση της βαθιάς ύφεσης που ήρθε στην Κρήτη μετά τον κοροναϊό, βλέπει η Περιφέρεια Κρήτης την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής και ειδικότερα της ελαιοπαραγωγής, γι’ αυτό και ρίχνει όλο το βάρος της στην επιτυχία του προγράμματος δακοκτονίας.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από νέα φάρμακα δακοκτονίας, χρήση GPS για τους εργολάβους που θα ελέγχουν κάθε τους κίνηση, αλλά και αυστηρά πρόστιμα για τους παραβάτες, επιχειρεί να δημιουργήσει ένα ευρύ δίκτυο συνεργασιών με όλους τους Δήμους και τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε φέτος να μην εμφανιστούν οι παθογένειες του παρελθόντος.

Γι’ αυτό και πραγματοποιεί ενημερωτικές ημερίδες και συσκέψεις σε κάθε άκρη της Κρήτης, αρχής γενομένης από τη Μεσσαρά και το Δήμο Φαιστού, όπου ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Συριγωνάκης, συγκάλεσε σύσκεψη με τη συνεργασία του δημάρχου Φαιστού Γρηγόρη Νικολιδάκη, στην οποία και συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Σταύρος Γαβαλάς, το μέλος Αναστάσιος Βρέντζος, τα υπηρεσιακά στελέχη των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και οι προσωρινοί ανάδοχοι του προγράμματος δακοκτονίας στη περιοχή.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης ευχαριστώντας τους συμμετέχοντες για την υλοποίηση της συνάντησης, επεσήμανε με έμφαση στους αναδόχους, ότι, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ηρακλείου αλλά και του Δήμου είναι στην διάθεση τους προκειμένου να πραγματοποιηθεί με επιτυχία το πρόγραμμα της δακοκτονίας ώστε να υπάρξει το μέγιστο όφελος για τους παραγωγούς, τον πρωτογενή τομέα αλλά και την οικονομία του τόπου.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Γρηγόρης Νικολιδάκης ευχαριστώντας για την συνάντηση, ανέφερε ότι η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου έπραξε όλα όσα της αναλογούν για την αντιμετώπιση της δακοκτονίας, και το σημαντικότερο είναι τώρα να εκτελεστεί σωστά το πρόγραμμα από τους αναδόχους, και προς αυτή την κατεύθυνση ο Δήμος θα επιτηρήσει την υλοποίηση του σχεδιασμού για την δακοκτονία με στόχο τα μέγιστα οφέλη για τους παραγωγούς μας και τον τόπο.

Παρά την καλή θέληση ωστόσο που υπάρχει και παρά τις προσπάθειες που γίνονται, η επιτυχία της δακοκτονίας βασίζεται σε μια σειρά από παράγοντες που μπορούν να γίνουν αστάθμητοι.

Κατ’ αρχάς, όπως ενημέρωσαν οι αρμόδιοι γεωπόνοι, κανένα πρόγραμμα ψεκασμού δεν μπορεί να έχει επιτυχία εφόσον πραγματοποιηθεί με οποιαδήποτε θερμοκρασία υψηλότερη των 28 βαθμών κελσίου. Κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να επιτύχει εφόσον τα φάρμακα εκτεθούν σε υψηλές θερμοκρασίες πρώτον, αφού καταστρέφονται, κι εφόσον κατά τη διάρκεια των ψεκασμών δεν υπάρχει συνεχής ανάδευση του μίγματος.

Όπως τονίστηκε παράλληλα, οι ψεκασμοί οφείλουν να γίνονται στην εσωτερική πλευρά των ελαιοδέντρων και μάλιστα στο βορεινό τμήμα, όπου υπάρχουν οι περισσότεροι πληθυσμοί δάκου λόγω θερμοκρασίας, σε ταχύτατο χρόνο μικρότερο των 8 ημερών, ώστε να επιτευχθεί σε κάθε καλλιέργεια πλήρης απομάκρυνση των εντόμων στην πρώτη φάση ψεκασμού.

Ακόμα όμως και με αυτά τα δεδομένα, το πρόγραμμα δακοκτονίας περιλαμβάνει ψεκασμούς για 15 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, όταν στην Κρήτη υπάρχουν 17,5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα συνολικά. Παρ’ όλα αυτά η Περιφέρεια εκτιμά ότι με την ενίσχυση  του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με 2 επιπλέον εκατομμύρια, θα μπορέσει να καλυφθεί το κενό.

Θετικά

Παρά τις δυσκολίες βέβαια, υπάρχουν και πολλά θετικά, αφού οι Δήμοι στο σύνολο τους δηλώνουν πρόθυμοι να υποστηρίξουν την προσπάθεια και να βοηθήσουν στην επίτευξη ενός σωστού προγράμματος δακοκτονίας.

Την ίδια στιγμή η Ένωση Ηρακλείου δήλωσε μέσω του προέδρου της την πρόθεση να ενισχύσει το πρόγραμμα με 10 επιπλέον γεωπόνους και 2 οχήματα, ενώ τόνισε πως εφόσον τη φετινή χρονιά υπάρχει ποιοτικό ελαιόλαδο θα υπάρξει παράλληλα και μαζική τυποποίηση από την Ένωση εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης «Κρήτη».

Ευχή όλων είναι η φετινή περίοδος να προχωρήσει θετικά, όπως τουλάχιστον διαφαίνεται, διότι η φετινή αγροτική παραγωγή αποτελεί την τελευταία ελπίδα ενίσχυσης για την οικονομία της Κρήτης.