Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, στην Ολομέλεια της Βουλής

Πάνω από οκτώ επίκαιρες ερωτήσεις είχε να απαντήσει χθες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, στην Ολομέλεια της Βουλής, τις οποίες και αναγκάστηκε να ομαδοποιήσει, για να μην επαναλαμβάνεται.

Τόσο όμως από τις ερωτήσεις, όσο και από τις απαντήσεις που έδωσε ο Υπουργός, φάνηκε ότι η φετινή καταστροφή, αλλά και η επέλαση του δάκου ή οποιουδήποτε άλλου μύκητα ή ασθενειών, παρουσιάζουν μονάχα την κορυφή ενός παγόβουνου με μεγάλο μάλιστα βάθος.

Στο σύνολο τους οι ερωτήσεις επικεντρώνονταν στην καταβολή αποζημιώσεων προς τους παραγωγούς, ενώ έμμεσα καταδεικνύονταν πως το πρόβλημα στην αγροτική παραγωγή δεν είναι φετινό.

Από το Ηράκλειο, επίκαιρες ερωτήσεις είχαν καταθέσει ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, ο βουλευτής ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου και ο βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Μανώλης Συντυχάκης.

Ο κ. Βαρδάκης, μέσω της ερώτησης του, έθεσε υπόψη του Υπουργού, την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών, ώστε οι ελαιοπαραγωγοί να τύχουν ενίσχυσης και στήριξης, επισημαίνοντας ότι οι δυσμενείς συνθήκες, προκάλεσαν μαζική καταστροφή της ελαιοκομικής παραγωγής, σε παγκρήτιο επίπεδο.

Από την πλευρά του ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου ζήτησε να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί και οι άλλοι παραγωγοί της Κρήτης που υπέστησαν τεράστιες καταστροφές στην παραγωγή αλλά και τις υποδομές τους, από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο κ. Κεγκέρογλου, κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση στον Υπουργό, με την οποία ζήτησε νομοθετική ρύθμιση με ειδικό πρόγραμμα, ώστε να αποζημιωθούν όλοι οι παραγωγοί άμεσα, με εθνικούς πόρους, οι οποίοι θα εισπραχθούν απολογιστικά  από την ΕΕ με την ετεροχρονισμένη ένταξη τους  στο τρέχον πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ως ανειλημμένη υποχρέωση.

Να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης για τη μεγάλη καταστροφή που έπαθαν λόγω του δάκου ζήτησε και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.

Ο Υπουργός από την πλευρά του, ο οποίος έκανε σαφές ότι επιθυμεί να έχει συμμάχους στη διεκδίκηση των αποζημιώσεων όλες τις πλευρές, τόνισε πως το να διεκδικήσει κάποιος την οποιαδήποτε αποζημίωση δεν είναι ούτε απλό, ούτε όμως και εύκολο.

«Τα θέματα πλέον δεν λύνονται σε επίπεδο πολιτικής απόφασης» τόνισε ο Υπουργός για να διευκρινίσει: «Οποιαδήποτε λύση, ακόμα και η προφανής λύση, απαιτεί τεκμηρίωση».

Ο Υπουργός τόνισε πως για να μπορέσει να στοιχειοθετηθεί αίτημα αποζημίωσης θα πρέπει πρώτα να διευκρινιστεί από τους επιστήμονες, το πού οφείλεται η καταστροφή.

Όπως εξήγησε ο Μάκης Βορίδης, εφόσον η έκθεση των ειδικών επιστημόνων αποδείξει ότι υπάρχει αιτιολόγηση κλιματικής συνέπειας των καταστροφών, τότε ενδεχομένως θα μπορέσει να υπάρξει και διεκδίκηση μέσα από τα προγράμματα Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, εφόσον η κλιματική συνέπεια είναι εκτεταμένη και  συνδεθεί με ένα μοναδικό φαινόμενο που δεν έχει ξανασυμβεί, τότε αυτό οδηγεί στην Ευρώπη και σε φάκελο και σε ενδεχόμενη αποζημίωση από εκεί.

Απαντώντας και για τις αποζημιώσεις ήσσονος σημασίας (de minimis), ο Υπουργός έκανε σαφές πως δεν εξυπηρετούν τη δεδομένη περίσταση, αφού στοιχειοθετούνται όταν δεν υπάρχει κανένας λόγος εκείνους που οδηγούν σε αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ ή Ευρωπαϊκής Ένωσης κι έχουν χαρακτήρα επικουρικό, οπότε και δεν βοηθούν τους παραγωγούς στο βαθμό που χρειάζεται.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που άφησε να εννοηθεί ο Υπουργός είναι πως οι αποζημιώσεις κατ’ αρχάς δεν θεωρούνται σε καμία περίπτωση δεδομένες, ενώ κατά δεύτερον, ακόμα κι αν βρεθεί τρόπος για την διεκδίκηση τους, δεν είναι καθόλου σίγουρο το πότε θα μπορέσει να υπάρξει σχετική εκταμίευση τους για την ενίσχυση των αγροτών.