Το θέμα διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων των πτωχευμένων συνεταιρισμών, και πώς αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος των υγιών συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών, συζητήθηκε σε συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρου Αραχωβίτη και του υφυπουργού Βασίλη Κόκκαλη με την εταιρεία PQH που έχει αναλάβει την εκκαθάριση της πρώην Αγροτικής Τράπεζας, με την Τράπεζα της Ελλάδος και με τον γενικό γραμματέα Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, αρχικά θα γίνει μια καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων των συνεταιρισμών με οφειλές, και εν συνεχεία, μετά από διαδικασία, αυτά θα αξιοποιηθούν προς όφελος των υγιών σχημάτων και των ομάδων παραγωγών.
Αξίζει να σημειωθεί πως τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία είχε προαναγγείλει την περασμένη εβδομάδα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΑΑΤ, οι συνεταιρισμοί με οφειλές ανέρχονται συνολικά σε 714, ενώ οι υγιείς σε 140.
Στο μεταξύ, ως τις «πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις των τελευταίων έξι ετών» χαρακτήρισαν όλες οι πλευρές της συνάντησης τη ρύθμιση του ΥΠΑΑΤ που αφορά περί τα 22.000 φυσικά πρόσωπα που απασχολούνται ως αγρότες, καθώς όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «μιλάμε για διαγραφή όλων των τόκων και για μέρος του κεφαλαίου», υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να τις επικοινωνήσουμε στον αγροτικό κόσμο της χώρας προκειμένου να ενταχθούν».
Το δύσκολο αυτό έργο αναμένεται να «τρέξει» από την επόμενη εβδομάδα ο κ. Κουρμούσης, καθώς μέσα στο επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν ημερίδες σε όλη την επικράτεια προκειμένου να γίνουν γνωστές στον αγροτικό κόσμο οι δυνατότητες της ρύθμισης.
Στην εν λόγω ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν μόνο φυσικά πρόσωπα, όπως γεωργοί, κτηνοτρόφοι και αλιείς, οι οποίοι έλαβαν αγροτικό δάνειο από την πρώην ΑΤΕ και τις άλλες τράπεζες, και εφόσον οι οφειλές τους παρουσίαζαν καθυστέρηση πληρωμής πέραν των 30 ημερών κατά την 31-12-2017.
Μέσω αυτής της ρύθμισης, δίνεται στους αγρότες η δυνατότητα ολικής εξόφλησης του οφειλόμενου ποσού εντός του τριμήνου, με τη διαγραφή του κεφαλαίου σε αυτή την περίπτωση να ανέρχεται μέχρι και στο 60%. Σε περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει τη διαδικασία των δόσεων, θα μπορεί να εξοφλήσει το οφειλόμενο ποσό μέχρι και σε 10 χρόνια (120 δόσεις), με το κεφάλαιο να διαγράφεται κατά 40%.