Τι σημαίνει η αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της

Για πρώτη φορά στην ιστορία εφαρμογής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αναθεωρείται από τον πρώτο κιόλας χρόνο εφαρμογής της, γεγονός που σημαίνει ότι είναι η πρώτη φορά ενδεχομένως, που μια πολιτική είχε τόσα πολλά προβλήματα.

Η ελληνική πλευρά διαπίστωσε έγκαιρα τα προβλήματα, εντόπισε τα σημεία που χρήζουν βελτίωσης και προχώρησε σε μια σειρά από προτάσεις λύσεων, οι οποίες όπως φαίνεται, θα υιοθετηθούν από τις κοινότητες με δέσμευση του Βέλγου προέδρου, πριν τη λήξη της θητείας του Ευρωκοινοβουλίου τον Απρίλιο.

Όπως σημείωσε μάλιστα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρης Αυγενάκης, τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, αποτελούν παθογένειες των πιέσεων που είχαν ασκήσει στην προηγούμενη περίοδο οι ομάδες Πρασίνων και Σοσιαλιστών, οι οποίες, όμως, οδήγησαν τελικά σε εφαρμογή μιας πολιτικής με τιμωρητική διάθεση προς τους αγρότες, λόγω της αυξημένης γραφειοκρατίας.

«Είμαστε υπέρ της πράσινης μετάβασης αλλά με ομαλότητα», σημείωσε ο υπουργός και αναφέρθηκε στις συμμαχίες που έχει κάνει η Ελλάδα για την προώθηση των θέσεών της τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όσο και σε επίπεδο χωρών του Νότου, δηλαδή της EUMED-9.

Σε συνέντευξη του άλλωστε στον Άρη Πορτοσάλτε, ο Υπουργός θύμισε ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που κατέθεσε προτάσεις από τον Δεκέμβριο, όπου στο πλαίσιο του Κανονισμού είχε καταθέσει 6 προτάσεις για τεχνικές αλλαγές που οδήγησαν και στη μη εφαρμογή και για εφέτος του μέτρου της αγρανάπαυσης. Μέτρο που δίνει τη δυνατότητα σε 127.000 αγρότες να καλλιεργήσουν 1,5 εκατ. στρέμματα χωρίς να χάσουν τις επιδοτήσεις τους αλλά και να κερδίσουν από την πώληση των προϊόντων που θα καλλιεργήσουν.

Επισήμανε, ακόμη, ότι έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι οι αλλαγές με πρωτοβουλία της βελγικής προεδρίας θα ολοκληρωθούν πριν από τις ευρωεκλογές, ενώ αναφερόμενος στη σημασία του ψηφίσματος του ΕΛΚ που υιοθετεί τις ελληνικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τις αλλαγές στην ΚΑΠ είπε ότι ουσιαστικά το ψήφισμα «υιοθετεί τη νέα πραγματικότητα στον πρωτογενή τομέα. Είναι παρήγορο που ακόμα και χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης αναγνωρίζουν το μέγεθος του προβλήματος που ήδη βιώνει ο ευρωπαïκός Νότος. Δεν πρόκειται όμως απλά για ένα ψήφισμα που στηρίζεται στην κοινοτική αλληλεγγύη.

Είναι ένα ψήφισμα που στηρίζεται στη λογική, καθώς αποδείχθηκε ότι η κλιματική κρίση δεν έχει σύνορα. Αυτή η παραδοχή, επιτάσσει να λάβουμε μέτρα που  στηρίζουν τις προσπάθειες των αγροτών μας για διασφάλιση της παραγωγής. Άλλωστε η επισιτιστική ασφάλεια αποτελεί βασική προϋπόθεση για την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Ως πολίτες της Ευρώπης, έχουμε λοιπόν κάθε λόγο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να πάρουμε έγκαιρα τα επιβαλλόμενα μέτρα».

Σύσκεψη για Θεσσαλία

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να γίνει σύσκεψη στην οποία θα μετέχουν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος και ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς.

Στη συνάντηση θα μετάσχουν επίσης η Περιφέρεια Θεσσαλίας, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης από τις Παρακάρλιες περιοχές και δήμων που έχουν πληγεί και εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ, κτηνοτροφικών, γεωργικών, μελισσοκομικών οργανώσεων και γενικά παραγωγικών και θεσμικών φορέων της περιοχής, όπως επίσης και οι Θεσσαλοί – μέλη του Συντονιστικού της Πανελλαδικής των Μπλόκων.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός τηρώντας τη δέσμευσή του θα κάνει διαβούλευση επί του πορίσματος της  Ολλανδικής εταιρείας HVA International για τη Θεσσαλία, σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν από την κυβέρνηση με στόχο την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας πρέπει να έχουν και βάθος και αντοχή.