ΛΑΔΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Με τιμή εκκίνησης σε επίπεδα ρεκόρ, από τα 8 ευρώ ανά λίτρο, ανανέμενεται να εκκινήσει η φετινή τιμή πώλησης του ελαιολάδου, όπως προκύπτει από την πρώτη επίσημη εμπορική πράξη που έχει καταγραφεί σε ελαιουργείο των Αγίων Αποστόλων, το οποίο κάθε χρόνο ουσιαστικά θέτει τον πήχη για τις τιμές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ελαιουργών κ. Βαγγέλη Πρωτογεράκη, έχει γίνει μία πρώτη πράξη στους Αγίους Αποστόλους με τιμή στα 9 ευρώ για μία ιδιαίτερη ποικιλία λαδιού, το λεγόμενο «δαφνόλαδο», το οποίο όμως και καθορίζει την έναρξη των τιμών. Όπως εξηγεί ο κ. Πρωτογεράκης, παραδοσιακά το ελαιόλαδο ακολουθεί αυτή την εμπορική πράξη κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου και πέρυσι η πρώτη εμπορική πράξη είχε καταγραφεί στον ίδιο συνεταιρισμό για το ίδιο προϊόν στα 4.60 ευρώ ανά λίτρο και η τιμή εκκίνησης του ελαιόλαδου ήταν στα 3.50 ευρώ.

Η τιμή εκκίνησης ωστόσο φαίνεται ότι θα είναι από τις… χαμηλότερες που θα λάβουν οι παραγωγοί για τη φετινή χρονιά, διότι αφενός σε παγκόσμιο επίπεδο η Ισπανία θα παράξει και φέτος λιγότερες ποσότητες, ενώ η Ελλάδα δεν προβλέπεται να υπερβεί το 50% της περυσινής της παραγωγής.

«Δεν μπορεί κανένας να είναι σίγουρος αν θα ανέβει ή κατέβει η τιμή γιατί πρόκειται για μια παγκόσμια τιμή» αναφέρει ο κ. Πρωτογεράκης κι εξηγεί:

«Με δεδομένο όμως πως η Ισπανία δεν θα έχει φέτος μεγάλη παραγωγή, αλλά δεν θα έχει ούτε και η Ελλάδα, η τιμή εικάζεται ότι θα ανέβει, αφού η προσφορά θα είναι πολύ μικρότερη από τη ζήτηση».

Όπως υποστηρίζει ο κ. Πρωτογεράκης «για όλους μας στην Κρήτη η κατάσταση είναι σαν παραμύθι» αφού είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που το κρητικό λάδι φθάνει τόσο υψηλές τιμές πώλησης.

«Το περισσότερο λάδι μας εξάγεται και σχεδόν όλοι στην Κρήτη έχουμε το δικό μας λάδι» προσθέτει ο κ. Πρωτογεράκης και τονίζει:

«Για τους παραγωγούς οι συνθήκες αποτελούν σίγουρα ευλογία. Όμως και για τους υπόλοιπους Κρητικούς νομίζω τα πράγματα είναι καλά. Από την άλλη, οι καταναλωτές έχουν δυσκολίες γιατί οι τιμές είναι πολύ πιο ακριβές. Αλλά αν σκεφθεί κανείς πως μια μέση οικογένεια πλέον μπορεί να περάσει τον χρόνο με 50 κιλά λάδι, δεν μιλάμε για ένα κόστος που σε βάθος χρόνου είναι εντελώς απαγορευτικό».

Όπως εξηγεί ο κ. Πρωτογεράκης, ήδη πολλοί καταναλωτές έχουν στραφεί σε σπορέλαια και έλαια δεύτερης και τρίτης ποιότητας, τα οποία πλέον έχουν φθάσει να πωλούνται σε αντίστοιχες τιμές με αυτές που πωλούνταν στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πριν από λίγα χρόνια.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ελαιοπαραγωγών πάντως, αυτή η «μαγική εικόνα» θα είναι παροδική, διότι είναι αναπόφευκτο η Ισπανία να επιστρέψει στις αγορές με πολύ μεγάλες ποσότητες, γεγονός που συνεπάγεται άμεσα πως θα πέσουν οι τιμές.

«Κι εκεί είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε, διότι πλέον ο παραγωγός θεωρείται καλυμμένος εφόσον πουλάει το λάδι του μεταξύ 3.5 και 4 ευρώ το κιλό» εξηγεί ο κ. Πρωτογεράκης και προσθέτει:

Ο Βαγγέλης Πρωτογεράκης

«Αν πέσουμε κάτω από αυτές τις τιμές μετά τη διόρθωση της Ισπανίας θα έχουμε τεράστια προβλήματα γιατί δεν θα καλύπτονται στοιχειωδώς έξοδα και μεροκάματα».

Στο μεταξύ, τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες έχουν σταματήσει οι εμπορικές πράξεις πώλησης ελαιόλαδου και η ζήτηση είναι πολύ χαμηλή. Όσοι ψάχνουν να αγοράσουν θέλουν να αγοράσουν σε πολύ χαμηλές τιμές και οι παραγωγοί προτιμούν να μην πουλήσουν, από το να… χαρίσουν το προϊόν τους.

«Είναι η τέταρτη εβδομάδα που βρισκόμαστε σε απραξία. Διότι δίνονται πιο χαμηλές τιμές» αναφέρει ο κ. Πρωτογεράκης.

Ειδικότερα πάντως αναφερόμενος στην Κρήτη, ο κ. Πρωτογεράκης υποστηρίζει ότι δεν θα υπάρξει ποτέ ουσιαστικό πρόβλημα, γιατί πάντα κάποιος θα βρίσκει λάδι από τον γνωστό, τον συγγενή ή τον φίλο του. Ο ίδιος αναφέρει πως ακόμα και σήμερα οι ποσότητες που χρησιμοποιεί μια μέση οικογένεια δεν είναι μεγάλες, οπότε δεν υπάρχει κάποιο θέμα.

Σε σχέση με την ελαιοκομική περίοδο, ο κ. Πρωτογεράκης τονίζει ότι επίσημα αρχίζει την 1η Νοεμβρίου, ωστόσο καλεί τους παραγωγούς να μην σπεύσουν να μαζέψουν νωρίς, αφού και «μερικά κιλά παραπάνω μπορεί να κάνουν τη διαφορά».

Όπως αναφέρει ο κ. Πρωτογεράκης, καλό είναι οι παραγωγοί να μετρούν την απόδοση των καρπών με σύγχρονα μηχανήματα που πλέον υπάρχουν και να περιμένουν προτού μαζέψουν οι ελιές να έχουν δεχθεί τουλάχιστον μια πρώτη βροχή.

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως αν δεν βρέξει τα λάδια δεν είναι καλά, που έλεγαν και οι παλιοί» αναφέρει και προσθέτει:

«Όπως επίσης να προσέξουμε να βγάλουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ποσότητες φέτος, γιατί η πανελλήνια παραγωγή δύσκολα θα ξεπεράσει το 40% της περσινής χρονιάς».