Στην ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε χθες η επίκαιρη ερώτηση του γραμματέα κοινοβουλευτικής ομάδας ΚΙΝΑΛ και βουλευτή Ηρακλείου Βασίλη Κεγκέρογλου, σε σχέση με τα άμεσα μέτρα και την έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους μελισσοκόμους της Κρήτης, καθώς και το σχέδιο ανάπτυξης της μελισσοτροφίας.
Ο βουλευτής μεταξύ άλλων ανέφερε ότι είναι πλέον αποτυπωμένο ότι πολλοί κλάδοι της οικονομίας μας και συνολικά βεβαίως η οικονομία, επλήγησαν από τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία ελήφθησαν για την υγειονομική κρίση και την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ορισμένοι όμως κλάδοι είναι ιδιαίτερα ζημιωμένοι και είναι αυτοί οι κλάδοι, όπως η μελισσοκομία που συνδέεται με την κύρια οικονομική δραστηριότητα που επλήγη, δηλαδή τον τουρισμό.
Στη συνέχεια, τόνισε ότι η μειωμένη διάθεση της παραγωγής μελιού λόγω ακριβώς της σύνδεσης και της διάθεσής του στον τομέα του τουρισμού, είτε είναι η εστίαση, είτε είναι τα ξενοδοχεία, είτε είναι γενικότερα η εμπορική δραστηριότητα και η εμπορική διάθεση από σημεία λιανικής πώλησης, έχει στοιχίσει οικονομικά πάρα πολύ στους τέσσερις χιλιάδες παραγωγούς της Κρήτης, οι οποίοι εύλογα ζητούν τη στήριξή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με δεδομένο ότι ουσιαστικά δεν λαμβάνουν επιδότηση, αλλά μιας μορφής ενίσχυση από ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα.
Ο βουλευτής, ζήτησε να προχωρήσει ο φάκελος ΠΟΠ ΜΕΛΙ ΚΡΗΤΗΣ, καθώς λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών και των φυτών από τα οποία οι μέλισσες αντλούν την πρώτη ύλη έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός απάντησε ότι η αποτίμηση της ζημιάς θα γίνει στο τέλος της τουριστικής περιόδου, ακριβώς επειδή όπως επισήμανε ο κ.Κεγκέρογλου η μειωμένη διάθεση συνδέεται με τον Τουρισμό και ανακοίνωσε ότι γίνεται μελέτη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να υπολογιστεί το ύψος της διαταραχής και αντιστοίχως η ενίσχυση με την οποία πρόκειται να στηριχθεί ο μελισσοκομικός κλάδος, ενώ στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθεί το ύψος της στήριξης αυτής και οι δικαιούμενοι των συγκεκριμένων ποσών.