Τεράστια τα προβλήματα στην αγροτική παραγωγή των ελαιοδέντρων
στον αρμόδιο υπουργό το ΓΕΩΤΕΕ

Τις τεράστιες ζημιές που υπάρχουν στα ελαιόδεντρα έχει αναδείξει η έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου στην Κρήτη αναφορικά με το αγουρέλαιο.

Οι παραγωγοί αγουρέλαιου έρχονται αντιμέτωποι με κατεστραμμένα ελαιόδεντρα και με σοβαρά προβλήματα στα λιόφυτα τους, τα οποία προφανώς αντικατοπτρίζουν μια γενικότερη κατάσταση που υπάρχει στην Κρήτη.

Οι πρώτες ανεπίσημες πληροφορίες με βάση τις καταγραφές που έχουν γίνει κάνουν λόγο για μια καταστροφή στη φετινή παραγωγή που αγγίζει περίπου το 50 %.

Όπως επισημαίνει ωστόσο ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών κι Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης, η πραγματική καταστροφή υπολογίζεται πως ξεπερνά το 80 % στη φετινή παραγωγή.

«Προσωπικά έχω εποπτεύσει τα περισσότερα ελαιόδεντρα από τη μία άκρη της Κρήτης στην άλλη κι έχω διαπιστώσει το μέγεθος της καταστροφής» αναφέρει ο κ. Ιερωνυμάκης εξηγώντας:

«Υπάρχουν κάποιες λίγες περιοχές στα βόρεια και στα νότια του Ηρακλείου, κάποιες περιοχές στο Λασίθι, το Ρέθυμνο και τα Χανιά, που μεμονωμένα δεν έχουν αντιμετωπίσει πρόβλημα. Η πλειοψηφία όμως των ελαιοδέντρων είναι κατεστραμμένη σε πολύ μεγάλο βαθμό, ενώ υπάρχουν και περιοχές που η καταστροφή είναι ολοκληρωτική».

Ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης
της Κρήτης περιγράφει

Ο κ. Ιερωνυμάκης χαρακτηρίζει την εικόνα θλιβερή, λέγοντας πως η φετινή χρονιά θα είναι μία από τις χειρότερες χρονιές των τελευταίων χρόνων, που θα έχει επιπτώσεις και στην πραγματική οικονομία.

«Όπως είναι φυσικό, οι επιπτώσεις της καταστροφής θα αγγίξουν κατ’ αρχάς τους παραγωγούς» υποστηρίζει ο κ. Ιερωνυμάκης για να προσθέσει:

«Θα αγγίξουν όμως και τις αστικές περιοχές. Αφενός διότι σε πολλές περιπτώσεις, οι οικονομίες στις αστικές περιοχές εξαρτώνται από την αγροτική παραγωγή και την πορεία του ελαιόλαδου. Αφετέρου διότι ένα συντριπτικό ποσοστό των ιδιοκτητών ελαιοδέντρων δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Οπότε αυτοί θα στερηθούν ένα σοβαρό επιπλέον εισόδημα που κερδίζουν κάθε χρόνο λόγω της ενασχόλησης τους με την αγροτική παραγωγή».

Υπενθυμίζεται ότι το κύριο πρόβλημα στην ελαιοπαραγωγή είχε εντοπιστεί πέρυσι κατά τη διάρκεια της άνοιξης και των έντονων βροχοπτώσεων, όπου  είχε επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό η διαδικασία της καρπόδεσης. Μετά από αυτό το δύσκολο για την ελαιοπαραγωγή περιστατικό, ήρθε και η παρατεταμενη ξηρασία του καλοκαιριού να επηρεάσει ακόμα περισσότερο τη φετινή παραγωγή, με κάποιους παραγωγούς μάλιστα να κάνουν λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή στις περιουσίες τους.

«Τα χρήματα που βγάλαμε την περσυνή χρονιά, θα πρέπει να τα διαιρέσουμε διά δύο για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της φετινής χρονιάς» αναφέρουν χαρακτηριστικά παραγωγοί.