θερμοκήπια

Εβδομάδα θετικών εξελίξεων αναμένεται να είναι αυτή για τους παραγωγούς κηπευτικών προϊόντων και ειδικότερα για τους θερμοκηπιακούς παραγωγούς.

Μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας από το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τους παραγωγούς επιτραπέζιας ελιάς, η οποία αναμένεται να κλείσει εντός της εβδομάδας, εξελίξεις αναμένονται και για τις αποζημιώσεις που αφορούν στην παραγωγή των θερμοκηπίων.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης είχε ανακοινώσει ήδη από τον Οκτώβριο στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Κρήτη, την πρόθεση του να προχωρήσει στις αποζημιώσεις, με τους παραγωγούς αγγουριού, τομάτας, αλλά και μελιτζάνας να φαίνεται ότι ευνοούνται περισσότερο από τους υπόλοιπους ως προς τις αποζημιώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», η διαδικασία για την έναρξη των αποζημιώσεων έχει κλειδώσει κι εκτός απροόπτου αναμένεται μέσα στην εβδομάδα να ανακοινωθεί το άνοιγμα της σχετικής πλατφόρμας για την υποβολή δηλώσεων, προκειμένου να εκκινήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα έχουν πραγματοποιηθεί πλήθος παρεμβάσεων, αφού οι αγρότες της Κρήτης μέσα στο 2020 έχουν πληγεί όχι μόνο από το δάκο αναφορικά με την ελαιοπαραγωγή, αλλά επίσης από τον κοροναϊό σε τεράστιο βαθμό, καθώς επίσης και από τις πολλές και διαδοχικές θεομηνίες.

Τονίζεται ότι μόνο η πρόσφατη χαλαζόπτωση στο νησί, κατέστρεψε πλήθος θερμοκηπίων στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Χερσονήσου, στο Ελαφονήσι και την Κουντούρα, ενώ πριν από αυτή, τεράστιες ζημιές είχαν υποστεί και οι παραγωγοί στην Ιεράπετρα.

Πέραν αυτών, οι παραγωγοί είχαν σοβαρότατες επιπτώσεις στην παραγωγή τους και από τις πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν ολόκληρο το νησί.  Από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πάντως, φαίνεται ότι υπάρχει η πρόθεση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και παρά το γεγονός πως ο ίδιος ο υπουργός δεν τάσσεται υπέρ μιας κατά βάση «αποζημιωτικής πολιτικής» αντιλαμβάνεται πλήρως τις ιδιαιτερότητες της φετινής χρονιάς.

Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε που έχει πραγματοποιήσει αρκετές επισκέψεις στην Κρήτη, προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά το μέγεθος των προβλημάτων, αλλά και να συντονίσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, με σκοπό την επιβίωση των παραγωγών.

Αξίζει να αναφερθεί το γεγονός ότι το 2020, ήταν και παραμένει μία από τις δυσκολότερες χρονιές για τους αγρότες όλης της Ελλάδας και κατά συνέπεια και της Κρήτης, αφού είχαν να αντιμετωπίσουν τη μία δυσκολία μετά την άλλη, αλλά και ένα γενικευμένο lockdown που μείωσε κατακόρυφα τη ζήτηση όλων των προϊόντων, όπως επίσης και τις εξαγωγές.

Οι καταστάσεις προς το παρόν  δεν έχουν ομαλοποιηθεί, ενώ για πάρα πολλούς αγρότες η καταβολή αποζημιώσεων δεν αποτελεί απλά ένα ζήτημα βοήθειας της προσπάθειας τους, αλλά ανάγεται σε σοβαρό θέμα επιβίωσης και διατήρησης της ιδιότητας του παραγωγού.